Икономическият министър на Германия иска ограничението за дефицита в ЕС да падне на 2%

Мярката цели да предотврати поява на дългови кризи в бъдеще

Икономическият министър на Германия Филип Рьослер
Икономическият министър на Германия Филип Рьослер    ©  Associated Press
Икономическият министър на Германия Филип Рьослер
Икономическият министър на Германия Филип Рьослер    ©  Associated Press

Икономическият министър на Германия Филип Рьослер предлага лимитът за бюджетния дефицит в Европейския съюз (ЕС) да се намали до 2% от сегашните 3 на сто. Това е част от изготвения пакет за промяна на договорите за Европейския съюз, предаде агенция "Ройтерс". Според в. "Ди Велт" плановете са били изпратени до канцлера Ангела Меркел.

Рьослер е ръководител на Партията на свободните демократи, която зае твърда позиция относно спасяването на задлъжнелите членки на еврозоната. Той предлага още да се наложат по-строги автоматични санкции за държавите, които нарушават правилата за дефицита.

Пакетът от мерки на икономическия министър е озаглавен "Стабилност и конкурентоспособност в Европа". В него се предвижда да бъдат спирани европейските плащания от структурните фондове за страните, нарушаващи правилата за финансова стабилност. "Това е необходимо, за да се изпълнят бюджетните политики по-бързо и ефективно", се казва в предложението.

Меркел настоява да се наложат промени в договорите за ЕС, като мярка срещу дълговата криза и за задълбочаване на икономическата интеграция в рамките на съюза. Лидерите на еврозоната са под натиск да приемат промените на срещата си през следващата седмица.

Европейските лидери, сред които и френският президент Никола Саркози, обмислят различни варианти. Очаква се в петък Меркел да говори за дълговата криза пред парламента.

ЕС желае да избегне промени в Лисабонския договор, което може да отнеме години, ако някоя страна членка се възпротиви. Рьослер предлага да се създаде комисия от независими експерти, които да изготвят предложения за подобряване на конкурентността и координацията между членките на съюза.

В оригиналния Пакт за стабилност и растеж на ЕС е записано, че бюджетният дефицит не трябва да преминава 3% от БВП. Повечето членки на съюза обаче нарушиха това изискване, тъй като не са предвидени ефективни санкции.