Синдикатите отхвърлиха офертата на ГЕРБ за пенсионна реформа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Синдикатите отхвърлиха офертата на ГЕРБ за пенсионна реформа

След жълтия картон от премиера Бойко Борисов социалният министър Тотю Младенов 1(в центъра) се зае да отбива исканията на синдикатите за отлагане на пенсионната реформа.

Синдикатите отхвърлиха офертата на ГЕРБ за пенсионна реформа

Профсъюзите заплашиха с национална стачка след като мнозинството гласува стъпаловидното вдигане на възрастта за пенсиониране

Стефан Антонов
5419 прочитания

След жълтия картон от премиера Бойко Борисов социалният министър Тотю Младенов 1(в центъра) се зае да отбива исканията на синдикатите за отлагане на пенсионната реформа.

© Юлия Лазарова


Синдикатите не приеха новото предложение на ГЕРБ за пенсионна реформа и заплашиха с национална стачка. Последният вариант, обсъждан днес, предвижда отпадане на тавана на пенсиите и пенсионната възраст да се вдига с по 4 месеца за всички категории труд през всяка от следващите 3 години.

На продължила няколко часа среща вчера вечерта синдикатите и ГЕРБ се разбраха възрастта да се вдига с по 4 месеца, но само за работещите от трета категория. За останалите две категории не се предвиждаше увеличение на възрастта.

"Протестите са нищо, сега готвим много повече", закани се заместник-председателят на КНСБ Валентин Никифоров. Мика Зайкова от КТ "Подкрепа" пък предупреди, че е възможна нова, този път национална стачка.

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова обяви, че компромиси повече няма да се правят. "Не ни е страх от стачки, повече компромиси няма да се правят. Тези идеи ще се гласуват на днешното заседание на бюджетната комисия, която ще гледа бюджета на НОИ на второ четене", каза тя.

Освен Фидосова, в разговорите участваха социалният министър Тотю Младенов, заместник-министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и други депутати от ГЕРБ.

Наложителната реформа

Реформата в пенсионната система се оказа наложителна, тъй като всяка година дефицитът на НОИ се увеличава и се попълва с приходи от други данъци. За тази година се очаква той да достигне 1.39 млрд. лв. Това накара ГЕРБ да действа по-радикално и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова внесе в края на миналата седмица предложения в Закона за Държавното-обществено осигуряване, според които хората от всички категории труд ще се пенсионират с една година по-късно.

Друга промяна предвижда мнимите инвалиди да връщат получените пенсии, ако в съда се докаже, че неправомерно са получили право на пенсия по инвалидност. Пред capital.bg тогава Менда Стоянова обясни, че ако има увеличаване на възрастта, то трябва да се направи за всички категории труд, защото в противен случай натискът върху работниците от най-масовата трета категория труд ще се увеличи неимоверно.

Синдикатите твърдо бяха срещу този вариант и организираха протест в София в сряда, което накара ГЕРБ да предложи на среща снощи компромисен вариант - възрастта за пенсиониране да се увеличава с 4 месеца през следващите три години, но само за най-масовата трета категория труд. По обяд обаче офертата на ГЕРБ беше по-различна - пенсионната възраст да се вдига с по 4 месеца, но за всички категории труд, през всяка от следващите 3 години. Според Фидосова новото предложение е било одобрено от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков, но тя не обясни защо е било променено от снощи.

Фотогалерия: Протестите на синдикатите

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Цялата галерия

Синдикатите не вярват на разчетите

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че не вярва на разчетите, които ГЕРБ им представя. "Вдигането на възраста ще спестява между 20 и 90 млн. лв. през годините, останалите икономии до 2020 г. ще дойдат от другите две мерки", каза той. Тези мерки включват отмяната на швейцарското правило и промяната на коефициента, с който ще се изчисляват годините на трудов стаж (от 1.1 на 1.2, но само за новоотпуснатите пенсии от 2016 г. – бел. авт.)", каза той.

Самият Дянков също пристигна в парламента, но не участва в срещата, а след това направи следния коментар: "Икономиите, които ще реализираме през годините до 2020 г., ще ни спестят с натрупване 6 млрд. лв. дефицит в НОИ. Това ще ни позволи една правилна политика за компенсиране извън инфлацията. Това ще е истинска социална реформа, която ще позволи нашите бащи и родители да получават справедливи пенсии. Моментът е решителен и за това изтегляме реформата с 10 години спрямо първоначалните ни планове".

Според изготвения анализ от експерти от НОИ, ако така предложената реформа се приеме, от 2012 до 2020 от разходите за пенсии ще могат да се спестят от 23.8 млн. лв. през първата година, до 1.4 млрд. лв. през 2020 г., като с натрупване икономиите ще стигнат 6 млрд. лв.

ГЕРБ предлага таванът на пенсиите също да отпадне от 2014 г., но само за новоотпуснатите. Постепенно ще се повишава и ще се премахне окончателно през 2017 г., уточни социалният министър Тотю Младенов. Това трябва залегне в закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, който ще се гласува на второ четене от бюджетната комисия днес.

В момента Кодексът за социално осигуряване определя таван за пенсиите от 700 лева. Той обаче е  несправедлив, защото хората, които са се осигурявали при високи доходи, не получават пенсиите, които би следвало, ако се изчисляват по формулата, утвърдена в Кодекса за социално осигуряване. Вместо това с парите им се плащат останалите пенсии.

Другите мерки, които управляващите ще обсъждат са криминализация на укриването на осигуровки и затягането на контрола за ТЕЛК, които дават право на инвалидна пенсия. Това ще стане с прехвърляне на комисиите към НОИ.

Чиновници, полицаи и военни ще се осигуряват

Симеон Дянков още веднъж повтори, че се обмисля всички държавни служители, военни и полицаи да получат еднократно увеличение на доходите, но да им се правят удръжки за социално и здравно осигуряване, както на работещите в частния сектор. С увеличението на заплатите им, нетният ефеект ще е нулев, защото то изцяло ще бъде удържано като осигуровки, а доходът им ще се запази.

Поради нетния нулев ефект промяната може да стане още следващата година, без да се актуализира бюджета.

"Трябва ни още един ден да сметнем всички ефекти. Като се увеличи средната заплата, ще се променят и други плащания, за които имаме ангажименти. Така ще променим нещата, че да компенсираме 100% всички държавни и общински служители, но никой да не загуби от това, че ще си плащат осигуровки. Те ще останат в заплащането си на сегашното ниво. Но от следващия бюджет ще се видят реалните пари, които влизат в сектор МВР и военното министерство. Не от 1 януари, а от по-късно – в началото на следващата година и към нейния край, примерно към 1 септември може тези промени да се приемат и да влязат в сила", уточни Дянков.

Според експерти от Министерство на финансите, това няма да увеличи дефицита в държавния бюджет, защото увеличеният разход за заплати ще спести осигуровки в същия размер, които се правят в момента. Това обаче заплашвало да създаде проблем в следващите години, защото ще увеличи средния осигурителен доход в дългосрочен план, без в икономиката да е настъпила никаква промяна. Според експерта за всяко от силовите министерства това ще е увеличение на разходите с около 200 млн. лв., а за държавните служители със 150 млн. лв. Те обаче ще се компенсират с вноските, които ще се удържат от служителите.

Промените в пенсионната реформа могат да бъдат приети и без одобрението на синдикатите, защото са предложени между двете четения на закона в парламента и са направени от депутати. Одобрение от тристранния съвет се изисква, ако предложението е на изпълнителната власт.

Допълнено в 17.15 ч.

Мнозинството в бюджетната комисия прие последното предложение на ГЕРБ - за повишаване на пенсионната възраст с по четири месеца за всички категории труд през следващите три години. От мярката ще бъдат засегнати около 10 500 души, заяви социалният министър Тотю Младенов.

Какво обеща ГЕРБ за пенсионната реформа

- Вдигане на пенсионната възраст с по 4 месеца през всяка година от 2012 до достигане на 65 години за мъжете и 63 години за жените за всички категории.

- Вдигане минимално изисквания трудов стаж с по 4 месеца до достигане 37 години за мъжете и 35 за жените, само за работещите в трета категория

- Отмяна на швейцарското правило

- През 2012 ще се увеличат само минималните пенсии от 136 на 145 лв. от първи юни

- Увеличаване на пенсиите от 2013 до 2020 г. само с размера на инфлацията, което ще остави жизнения стандарт на пенсионерите непроменен

(към 14:00 часа на 1 декември)

Какво се обмисля

- Криминализиране на укриването на осигурителни задължения

- Всички заплати да се плащат по банков път

- Комисиите ТЕЛК да минат под ръководството на НОИ

- Възможност НОИ да завежда дела срещу мними инвалиди и при успех да събира отпуснатите им вече пенсии

- Право на НАП да проверява фирми и работници за укрити трудови договори

- Промяна на осигурителния модел за държавните служители, военни и полицаи, при който те ще се осигуряват за здраве и пенсия на същите основания, като останалите работещи

- Еднократно увеличаване на заплатите на държавните служители, военни и полицаи, като цялото увеличение ще започне да се удържа за социални и здравни осигуровки, но реалните им доходи, нито ще се увеличат, нито ще намалеят
Бисер Петков, управител на НОИ: Вдигането на пенсионната възраст ще спести 660 млн. лв. до 2020 г.

"Увеличаването на минималните пенсии от 136 на 145 лв. ще струва по 6 млн. месечно, или 42 млн лв. за седемте месеца от юни до края на идната година. 28 млн. лв. щяха да се спестят с увеличаване на пенсионната възраст с 1 година, сега икономията ще е с 10 млн. лв. по-малка", каза управителят на НОИ Бисер Петков.

Той поясни, че пенсионната реформа ще спести около 6 млрд. лв. от сега до 2020 г. с натрупване спрямо варианта, ако не се направи реформа. Само вдигането на пенсионната възраст ще спести около 660 млн. лв, а останалите икономии ще се осигурят с отпадането на швейцарското правило и с промяната на коефициента за всяка година трудов стаж от 1.1 на 1.2 от 2016 година, но само за новоотпуснатите пенсии.

Така държавата ще спести разходи от увеличаване на пенсии на по-възрастните пенсионери. Другите спестявания ще дойдат от отпадането на швейцарското правило и усъвременяването на пенсиите само с темпа на инфлация.

Синдикатите не приеха новото предложение на ГЕРБ за пенсионна реформа и заплашиха с национална стачка. Последният вариант, обсъждан днес, предвижда отпадане на тавана на пенсиите и пенсионната възраст да се вдига с по 4 месеца за всички категории труд през всяка от следващите 3 години.

На продължила няколко часа среща вчера вечерта синдикатите и ГЕРБ се разбраха възрастта да се вдига с по 4 месеца, но само за работещите от трета категория. За останалите две категории не се предвиждаше увеличение на възрастта.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  45iv avatar :-|
  45iv

  Много им поздрави от Маргарет Та4ър на синдикатите, ГЕРБ да продължават ББ трябва поне един път да не се извърти.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "45iv":

  Точно! Може да се наложи, да им погледаме сеира 3-4 седмици. Но никакво отстъпление, наистина! Още повече, че това е само началото на серията реформи, които са крайно належащи. Хубаво е сда бъдат смачкани още сега и да изчезнат от хоризонта. Защото тепърва следват още по-болезнени, където подкрепата на обществото няма да е така голяма.

 • 3
  sonchik avatar :-|
  соня иванова

  Както се очакваше, позицията на правителството беше изработена набързо, не беше сондирана, обяснена и популяризирана.Последва бързо и, вероятно, необмислено отстъпление.
  Сега е много подходящ момент за непопулярни, но неизбежни реформи. Обществото е информирано за надвисналата финансова катастрофа в Гърция и ГЕРБ отчете успешни избори.
  Броят на пряко заетите в материалното производство е катастрофално малък. Към това трябва да добавим демографския срив, емиграцията на трудоспособни българи и огромната армия безработни и лъжеинвалиди. При голямата производителност на труда, която имат в Германия там се пенсионират на 65 години, а тук, при нашата производителност е най-малкото нескромно да се протестира.
  Писах го на друго място и тук повтарям, че Дянков има нужда от насърчаване и подкрепа, но не от оная мафиотска "Подкрепа", а от дясна партия. Такава, за съжаление в България няма...

 • 4
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  ... Броят на заетите в материалното производство е катастрофално малък... демографски срив... емиграция на специалисти... армия безработни... Вместо да решавате тези проблеми драги ми ГЕРБ-аджии, вие се занимавате с някакви псевдореформи за да изцедите още някой и друг лев... Така след 10 години ще се наложи да вдигнете пенсионната възраст поне на 80 години... Btw може и да забраните синдикатите... След купищата лъжи, насъскването на земеделците едни срещу други, адвокатите-агенти, тезисите на др. Борисов пред индустриалците, болшевишкия патос на Фидосова ... повече от ясно е, че комунизмът се завърна...

 • 5
  dnk avatar :-|
  dnk

  До коментар [#1] от "45iv":

  Дано този път боко не избяга. Вчера се порових и се оказа, че България е с най-ниска пенсионна възраст от цял ЕС.

 • 6
  Consumer avatar :-|
  Consumer

  Какви синдикати, бледи подобия. И каква национална стачка, то възможно най-голямата група подлежаща условно на организиране вече стачкува. Само лидерите им да не са получили умствено разстройство и да са си повярвали, че ще ги подкрепят от частния бизнес и високо-платената номенклатура. Да не са луди!

 • 7
  bondinio avatar :-|
  bondinio

  Вместо да стачкуват да не си плащат осигуровките !
  Аз това бих/искам да направя !

 • 8
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Правителството изигра майсторски синдикатите.Идеята беше да се изтегли предвидената за 2020 реформа сега.И синдикатите клъвнаха.Викаха , кряскаха и докато се усетят правителството прие каквото си искаше.

 • 9
  nulew avatar :-|
  nulew

  Лесно е да режеш ленти и да се правиш на мъжкар. Но когато трябва да отстояваш позиции ти трябва мъжество, а управляващите подчертано го нямат, щом и при най-малката стачка клекнаха!

 • 10
  forumer avatar :-|
  forumer

  Реформа ли бе да я опишеш


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Някои са по-равни от другите

Някои са по-равни от другите

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.