Райфайзенбанк България понижи прогнозата си за ръста на икономиката

Основните опасения са нова рецесия в еврозоната

Евентуално повторение на рецесията в еврозоната ще се отрази и върху българската икономика, тъй като по линия на външнотърговския оборот и финансовата си система България е силно интегрирана с тази група страни. Това прогнозират от Райфайзенбанк (България) ЕАД в месечния си макроикономически обзор.

Според финансовата институция при подобна ситуация търсенето на български износ ще отслабне и това вече започва да се отчита от данните. Освен това източниците на външно финансиране вероятно ще станат по-труднодостъпни. Това ще ограничи ръста на кредитирането, потреблението и инвестициите, поради което ревизираме отново надолу прогнозата си за икономическия растеж на България за 2012 г. от 2% до 1.2%, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  greco_jlt avatar :-(
  greco_jlt
  • + 2

  България е най-бедната членка на Европейския съюз. БВП на глава от населението е едва 10 600 долара и страната изостава с години от съседката си Турция. България освен това е най-неефективната членка на съюза. За да създадете единица от БВП в нея, се нуждаете от над два пъти повече енергия от средното за ЕС. И това е от гледна точка на покупателната способност. В номинално изражение българската икономика е осем пъти по-неефективна от енергийна гледка точка от средното ниво за Евросъюза и шестнадесет пъти по-непродуктивна спрямо японската.

  Нередност?
Нов коментар