Пет едри проблема

или защо България не е атрактивна за чуждите инвеститори

   ©  Инна Павлова
   ©  Инна Павлова

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


42 коментара
 • 1
  tsonkooo avatar :-?
  Тsonkooo

  Изтеглят производството си, защото страната е малка, но запазват пазарния си дял. Така направиха "Калиакра" - германският собственик премести завода в Румъния, но продължава да продава продукция със същата марка в България, но не и със същото качество. В момента "Star foods" постъпва по същия начин. Не много коректно поведение, според мене!

 • 2
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Най-веæе правосъдната система - мязаме на бананова република главно заради нея. 20г толерираме МУТРИ и ИЗМАМНИЦИ, които съсипаха вси4ко, дори това от комунизма - но и бизнес средата, доходите, социалните услуги - образование, здравна система, осигуряване...
  Welcome to NEOliberal "free market".
  Welcome, and so long, suckers!

 • 3
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  До коментар [#1] от "tsonkooo":

  Ама разбира се! Тези гадни капиталисти са в заговор за източване на родината!
  Я по добре се запитай защо изобщо си отиват (да не е защото има абсурди, непознати другаде, като безумните таксички на общините) и също защо мегаинвеститори като Стар Фуудс с едно цехче изобщо ни занимават? (А отговорът е - защото не можем да привлечем никакви свестни други)

 • 4
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  "Калиакра" не е цехче и произвеждаше много качествена продукция. Възможно е причините да са такива, каквито ги посочвате. Но е факт, че е ликвидиран голям завод с много работници, добре заплатени. Вече от румънския завод продължават да изпращат продукти с марката "Калиакра", но качеството меко казано не е добро.

 • 5
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  До коментар [#1] от "tsonkooo":

  Цонко, Калиакра е собственост на Unilever - една от най-големите фирми за бързооборотни продукти в света и не е германска! Коректност в бизнеса е да си коректен към твоите контрагенти, а не към имагинерната държава! Печалбата е веруюто!

 • 6
  b.manchev avatar :-?
  b.manchev

  От посочените причини и съвети става недвусмислено ясно, че не можем да разчитаме на чужди инвеститори !

  Поради липсата на последователни стратегии, и политики за бъдещето развитие през годините на прехода сме я до карали до това положение. А може би пък, това да е била стратегията – да сме зависими от чужди интереси и сметчици, а не от чисто пазарни фактори ?!

 • 7
  hitrata_svraka avatar :-(
  Хит®ата Св®ака ;)

  Капитал, имам забележка към журналистическия език на стр. 4 в интернет версията на статията.

  Нито веднъж не се престрашихте да назовете грозната истина с истинското й име: КОРУПЦИЯ. Намеците за катаджията не са достатъчни.

  А трябваше да споменете тази дума няколко пъти. В контекста на съдебната система - КОРУПЦИЯ. Общинска власт - КОРУПЦИЯ. Държавни агенции и разрешителни - КОРУПЦИЯ. Данъчни - КОРУПЦИЯ. Дирекция пожарна безопасност - КОРУПЦИЯ. Министерства - КОРУПЦИЯ.

 • 8
  seer avatar :-|
  seer

  Аз искам да посоча на автора на статията, че споменатите Шишеджам, които строят нов завод край Търговище, нямат никакво намерение да наемат работна ръка от България, дори сега при строителството са само турци внос от Турция, вкл. строителните фирми, строителите, техниката и т.н. Една малка разходка до строежа ще ви покаже много неща за великия инвеститор Шишеджам.

 • 9
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  До коментар [#5] от "vassilun":

  Заводът беше продаван и препродаван, за да фалира и когато видяха, че няма да фалира, го преместиха в Румъния, на границата с Унгария. Има и политически причини, доколкото знам. Освободи се място за цеха в Карапелит!

 • 10
  stojmenova avatar :-|
  stojmenova

  Ако отвори обаче човек сайтовете за работа и ако си търси работа, ще се увери,че коректните фирми са 10%, всички останалли са някави тъмни субекти, които благодарение на неадекватните ни норми продължават да паразитират в Бългатия и да изсмукват и малко останалия ни ресурс/ било като не заплащат възнаграждения, осугуровки и т.н./


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход