Гръцкият бюджетен дефицит продължава да расте

Задълбочаващата се рецесия нулира ефекта от увеличените данъци

Бюджетният дефицит на Гърция се е увеличил през ноември, показват последните данни. Правителството се надяваше да реализира допълнителни приходи чрез нови данъци, но ефектът от тях беше нулиран от задълбочаващата се рецесия, допълнително засилваната от строгите икономии, отбелязва Reuters. Дефицитът е нараснал с 5.1% на годишна база и вече достига 20.52 млрд. евро. Това означава, че Гърция по всяка вероятност няма да постигне целевия дефицит за 2011 г. и могат да се наложи приемането на допълнителни мерки за икономии.

Затъналата в дългове Гърция систематично не успява да постигне исканите от кредиторите й нива на дефицит, както заради рецесията така и заради неуспеха на властите да приложат бързо и ефективно реформите. Според прогнозите икономиката ще се свие с 5.5% през 2011 г., която ще бъде четвъртата поредна година на рецесия. Според приетия миналата седмица бюджет за 2012 г. дефицитът за тази година трябва да бъде ограничен до 9% от БВП при 10.6% през 2010 г. Тазгодишните бюджетни цели са в силна зависимост от въведените през септември спешни данъци.

"Настоящият недостиг на средства се очаква да бъде решен през декември, когато ще се усети ефектът от новите данъци", заявяват от финансовото министерство. Други представители на властите обаче прогнозират, че дефицитът ще е поне 10% и тази година, отбелязва Reuters. Засега единственият видим ефект от новите мерки е лекото намаляване на спада на събраните нетни данъци до 3.1% през ноември от 4.1 на сто през първите 10 месеца на годината