Credit Agricole се подготвя за реорганизация и съкращения (обновена в 15:00 ч.)

Френската банка оперира у нас чрез Емпорики банк България

Дневник
Дневник    ©  Красимир Юскеселиев
Дневник
Дневник    ©  Красимир Юскеселиев

Директорският борд на третата по големина банка във Франция Credit Agricole ще има среща днес, а утре сутринта шефовете на корпоративното и инвестиционното поделение ще се съберат, за да обсъдят реорганизацията на финансовата институция. Това съобщи френският всекидневник Le Figaro, позовавайки се на анонимен източник, според който банката може да съкрати 2000 работни места, включително и в чужбина. Банката оперира у нас чрез Емпорики банк.

Според синдикални източници, цитирани от Reuters, съкращенията ще обхванат 2350 служители. От тях 1750 ще са от самата банка, където работят общо 13 хил. души, а останалите 600 - от другите дейности на групата.

Говорителката на Credit Agricole Ан-Софи Джентил отказа коментар относно плановете на банката за съкращения на работни места, но според Bloomberg, такова съобщение може да бъде направено още днес.

Според източниците на Reuters банката планира да се оттегли от 20 0т 50-те държави, в които оперира. Френската банка развива дейност и у нас чрез гръцката Емпорики банк.

Кредитната институция, базирана близо до Париж, явно ще се присъедини към BNP Paribas и Societe Generale в намаляване на персонала си най-вече от корпоративното и инвестиционното банкиране. Още повече, че до този момент Credit Agricole е отписала по-малко лоши активи, отколкото двамата и по-големи конкурентни.

"Муудис" намали кредитните рейтинги на Credit Agricole, BNP Paribas и Societe Generale миналата седмица, позовавайки се на ограничените възможности за набиране на финансиране и влошаващите се икономически условия на фона на двугодишната дълговата криза в Европа. Като агенцията понижи дългосрочния дълг рейтинг на Credit Agricole и BNP Paribas с едно ниво до Aa3, което е четвъртият най-висок инвестиционен клас.

От юли насам Credit Agricole загуби почти 55% от пазарната си капитализация.