Марио Драги: Разпадът на еврозоната ще има висока цена
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Марио Драги: Разпадът на еврозоната ще има висока цена

Марио Драги: Разпадът на еврозоната ще има висока цена

Шефът на ЕЦБ наруши табуто си да не коментира такъв сценарий

4935 прочитания

© Kai Pfaffenbach


Чувствам се като човек, ходещ по-високо опъното политически тънко въже. Така се оприличи новият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в първото си интервю на поста, дадено пред в. "Файненшъл таймс".

Той предупреди за високите разходите, които очакват еврозоната в случай на разпад, нарушавайки табуто да не се говори за такъв сценарий. Драги е убеден, че страните, които напуснат валутния блок, ще бъдат изправени пред още по-голяма икономическа катастрофа.

Страните, които напуснат и девалвират валутата си, ще създадат "голяма инфлация" и въпреки това няма да успеят да избягат от структурните реформи, които все пак ще трябва да бъдат извършени, но от много "по-слаба позиция", заяви той.

Не ЕЦБ, а политиците трябва да поемат водеща роля във възстановяването на инвеститорското доверие в публичните финанси на еврозоната. Това трябва да стане чрез осигуряване на фискална дисциплина и напълно функциониращ европейски спасителен фонд - European Financial Stability Facility (EFSF). ЕЦБ ще бъде в състояние да действа като агент на EFSF във финансовите операции от януари, ускорявайки прилагането му, добави Драги.

Докато европолитиците (без немските) искат ЕЦБ да спаси еврото, като разшири значително

програмата си за изкупуване на държавни облигации, Драги говори за "система, в която гражданите да възвърнат доверието помежду си, а правителства да се облегнат на фискална дисциплина и да започнат структурни реформи".

Тези думи може да се приемат като мълчаливо признаване на това, че немският начин за ръководене на ЕЦБ надделява, като институцията ще се придържа към буквата на европейските договори. Но как тогава Драги смята да отговори на предизвикателствата, които притискат държавите чрез финансовите пазари - те все по-трудно отпускат пари не само на Гърция, Ирландия или Португалия, но вече на Италия и Франция.

Драги смята, че неотдавнашната среща на върха в Брюксел е полезен напредък. Европейските лидери, казва той, направиха първата стъпка към "компактна" фискална еврозона, с обвързващи правила за публичните финанси, подкрепени от автоматични санкции.

Освен това за първи път, ЕЦБ е готова да предложи на банките тригодишни заеми без количествени ограничения. Също така банката улесни заемането на средства, разширявайки активите, които търговските банките могат да използват като обезпечение.

Тези мерки, заедно с двете последователни намалявания на лихвения процент, значително ще разширят политиката на "неограничена ликвидност", започната от предшественика му Трише. Въпреки че някои политици, включително и френският президент Саркози вярват, че всичко това се прави с цел да бъдат стимулирани банките да купуват държавни облигации на евтини цени. Драги не е съгласен, според него основната цел е да се улесни финансирането на банките и по този начин да се помогне на малките и средни предприятия, които са двигателят на растежа и работните места. "Малките и средните банки са тези, които имат най-големи трудности да се финансират, а те обикновено са тези, които осигуряват по-голямата част от кредитирането за малките и средни предприятия."

Драги твърдо се противопоставя на натиска за ускоряване и уголемяване на програмата за изкупуване на облигации, посочвайки, че правителствата трябва да намерят устойчиво решение на дълговата криза, и вместо изкупуването на облигации централната банка се ще се фокусира върху подкрепата си за банковия сектор.

Той намекна, че се противопоставя на това ЕЦБ да определя целеви граници, в които могат да се движат лихвите по държавните облигации на страни от еврозоната, като се вземе като бенчмарк лихвеният процент по немските облигации например. "Монетарната политика не е решението на всички проблеми", предупреди той.

Чувствам се като човек, ходещ по-високо опъното политически тънко въже. Така се оприличи новият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в първото си интервю на поста, дадено пред в. "Файненшъл таймс".

Той предупреди за високите разходите, които очакват еврозоната в случай на разпад, нарушавайки табуто да не се говори за такъв сценарий. Драги е убеден, че страните, които напуснат валутния блок, ще бъдат изправени пред още по-голяма икономическа катастрофа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  georgi2025 avatar :-|
  georgi2025

  БНБ да кажат защо гурверньорите, и някои служители, имат имплантирани устройства работещи на принципа на слуховите апарати, кото предават безжично мисловна дейност на определена честота. (може и неволно да се имплантират)
  Кой ги контролира, и защо има вкючени бизнесмени около Централно Европейския Университет и Сорос, и търговски банки? Тези вълни може лесно да бъдат засечени от хората, които са контролирани. (потърсете "mind control" в интернет за да имате престава от приложението на тези технологии, или "converging technologies")
  Не ни трябва втора банкова криза, както през 1997, и отново да бягат по Южна Африка! 10 млдр лоши кредите са достатъчни! Защо да не се постави всичко в нормален ред сле 20 години театър?
  Не бързайте да ги биите, може да е и през държавната ТЕТРА, но трябва да се обясни има ли системен риск, мафия и защо го правят!
  http://convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/

 • 2
  nikolai_petrov avatar :-|
  FanFan - la tulipe

  Само така до победата!

  Този Драги ми харесва!

 • 3
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Марио Драги: Разпадът на еврозоната ще има висока цена за Голдман Сакс. Ето защо ако позволим това да се случи банковата ми сметка ще бъде с няколко милиона по-лека.

 • 4
  damin888 avatar :-P
  Барон фон Тиквеш

  Защо ли ми се струва, че тези не знаят какво правят!? Проценти, кредити, нови дългове и лъжи. Оплетоха се сами в собствената си мрежа.

 • 5
  abazhle avatar :-|
  Brutale

  Вземането на каквото и да е решение в ЕС е като вадене на зъби. Как да накараш орел, рак и щука да кооперират? Невъзможно...най-доброто решение, макар и болезнено е разпадане на еврозоната и всяка държава да се съсредоточи върху стимулиране на растежа и конкурентоспособността със всички възможни икономически лостове и механизми...било то и с цената на висока инфлация и т.н.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  kihano avatar :-|
  kihano

  Драги е агент на Голдмън Сакс. И разбира се лъже. Страна която напусне еврозоната има шансове да преболедува за година две и да се оправи. Разбира се ако добре си изиграе картите. Страна която остане в еврозоната се обрича на десетилетия пълзяща мизерия.

 • 7
  destino avatar :-P
  destino

  До коментар [#6] от "kihano":
  Девалвацията е най-простият начин за решаване на проблема.
  След деаплвацията какво правим?
  Народът го духа при всички положения.

  Драги ми харесва, както и Ж. Трише, консервативни са.
  Не искам инфлация, искам евро, искам стабилност. И искам който е харчил не според чергата си, да си платят 100% дълга.

 • 8
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#7] от "destino":

  Искаш мизерия. Инфлацията и хиперинфлацията са решението на кризата. А народът винаги ще духа супата, но в единия случай за една две години в другия - завинаги.
  Най важното за една страна е контрола над собствена валута, митническите тарифи и инвестиционната политика. Това са и условията за растеж и просперитет. ЕС не случайно отнема на страните точно тези икономически лостове. Но все едно ЕС. МВФ, СБ СТО и Голдмън Сакс водят света към катастрофа.

 • 9
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Явно ще е много трудно да се задържи еврото. През пролетта на 2012 предстои огромно плащане от стотици милиона евро по ДЦК на Италия. Ако Италия, Гърция и другите закъсали държави не излязат от еврозоната и не си минат през инфлация и процедура на "фалит", то еврото най-вероятно ще изчезне. Мужду другото Европа на 2 скорости означава в действителност точно това, но за този процес е нужно много време, а такова няма.

 • 10
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Много ми е чудно, кога САЩ ще предприемат стъпки към "структурни реформи", идентични с тези в ЕС?!!! Има отделни американски щати, които са задлъжнели почти колкото някои от европейските държави (Калифорния, да речем)... Защо САЩ не се цепят и не се отказват от водещата роля на (частния) ФЕД, докато Европа все се мъчи да се разцепи, като си въобразява, че частите ще се справят с проблемите по-успешно от цялото?! И докато САЩ мъчително и бавно а-ха да тръгнат да се възстановяват, то Европа непрекъснато и все повече затъва...

  ------------------------------------------------------
  Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

  http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

  И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпо чв ените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.