Създаването на данъчна полиция е почти сигурно, спори се за правомощията й

Финансовият министър е убеден, че трябва да се създаде данъчна полиция

Създаването на данъчна полиция е почти сигурно, спори се за правомощията й

Министерството на финансите ще избира между специални екипи в НАП или създаването на напълно самостоятелна структура

Стефан Антонов
5815 прочитания

Финансовият министър е убеден, че трябва да се създаде данъчна полиция

© Анелия Николова


Управляващите ще избират между два варианта за създаване на данъчна полиция. В Министерство на финансите са приели, че такава стъпка трябва да се направи, защото броят на фирмите, опитващи да увеличат средствата си с ДДС измами, расте.

Проблем на сегашната уредба е, че само административните мерки не възпират некоректните компании и за подобряване на наказателното преследване трябва данъчните и заключенията на проверките им да имат доказателствена стойност. В момента те ги изпращат на прокуратурата, която ги дава на полицията и едва при започване на дело данъчните инспектори се призовават като свидетели.

Вчера вестник "Стандарт" публикува интервю с финансовия министър Симеон Дянков, в което той заявява: "... Колкото до данъчната полиция, тя съществува в 18 държави от ЕС. Ние искаме да станем 19-ата държава с фискална полиция".

Две алтернативи

Според източници от Министерство на финансите и Националната агенция за приходите (НАП) първата възможност е да се обособи специално звено от данъчни инспектори или агенти, които да се водят към териториалните дирекции на приходната агенция. Те ще бъдат подготвени за борба с данъчни престъпления (бивши експерти на НАП и бивши полицаи) и ще оформят разследванията така, че да имат доказателствена стойност и на тяхна база прокуратурата директно да повдига обвинения.

Задълженията им ще са подобни на дознателите в полицията, но данъчните няма да имат звено за арести, обиски и други специфични дейности. Ако се възприеме този вариант и в бъдеще НАП ще разчитат на МВР, когато имат нужда от подобни действия.

Другата алтернатива е да се върви към напълно самостоятелна структура, която да разполага с експерти за разследване на данъчни престъпления, с юристи, които да оформят резултатите и със специализиран отдел, който да движи използването на специални разузнавателни средства, арести, обиски и т.н.

При втория вариант държавата ще се сдобие с напълно самостоятелна институция, която има паралелни на полицията функции, но ще преследва само данъчните престъпления.

Подобен проект данъчните са разработили по времето на тройната коалиция и работното име на звеното е било "Агенция за фискални разследвания", но политическото ръководства на тройната коалиция дори отказвало да се замисли над подобни действия.

Дублиране на функциите

Георги Кадиев, който беше заместник-министър на финансите, отговарящ за приходите в предишното правителство, заяви за Capital.bg, че това би било най-добрият вариант, вместо в НАП, по подобие на митниците, да се създадат разследващи звена с дознателски функции, но много по-ограничени правомощия спрямо тези на истинските полицаи.

Проблемът според него е, че контрабандата или укриването на акцизи са престъпления, които водят след себе си ДДС измами и укриване на корпоративен данък. Така има риск и митничари, и данъчни да работят по едно и също престъпление и да си пречат, вместо да си полагат.

Ръководители от двете приходни ведомства признават че при взаимодействието им често възникват искри.

По-лесно и по-евтино ще излезе на държавата да обособи разследващи звена в териториалните дирекции на НАП и това ще може да стане още догодина.

Какво пречи

Създаването на самостоятелна данъчна полиция обаче ще отнеме време за сформиране на екип, а финансовото му обезпечаване ще е възможно едва в бюджета за 2013 г.

Подобна мярка вече беше приета в Агенция "Митници". Връщането на дознателски функции на митничарите беше поискано от екипа на Ваньо Танов още през 2009 г., но минаха почти две години до октомври 2011 г., когато това стана факт и според източници на Capital.bg проблемът е бил в съпротивата на МВР.

Тя може да се окаже още по-сериозна за създаването на данъчна полиция, тъй като в един от вариантите за новата структура се предвижда подслушването, обиските и арестите да се правят от хора в данъчната полиция, вместо да се иска съдействието на МВР. Така ведомството на Цветан Цветанов би загубило монопола си върху използването на специални разузнавателни средства.

Георги Кадиев припомни, че при създаването си ДАНС не е имала капацитет да подслушва и за това служителите й са пращали заявки в полицията. След това в ДАНС са създали капацитет сами да извършват тези действия, но от полицията били против това правомощие да се дава и на данъчните.

Управляващите ще избират между два варианта за създаване на данъчна полиция. В Министерство на финансите са приели, че такава стъпка трябва да се направи, защото броят на фирмите, опитващи да увеличат средствата си с ДДС измами, расте.

Проблем на сегашната уредба е, че само административните мерки не възпират некоректните компании и за подобряване на наказателното преследване трябва данъчните и заключенията на проверките им да имат доказателствена стойност. В момента те ги изпращат на прокуратурата, която ги дава на полицията и едва при започване на дело данъчните инспектори се призовават като свидетели.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  durvodeleza avatar :-|
  Vladimir Valtchev

  Браво!!! Айде сега и чип в главата на всеки който не плаща данъци.....за да издава касова бележка на момента за всяка дейност, която извършва.
  Естествено държавния апарат ще бъде "освободен" от това бреме, защото и без това не "произвежда" . Що ли не си плащам данъците в някоя по-нормална държава поне да знам за какво отиват те.

 • 2
  tatkoruso avatar :-|
  tatkoruso

  до 1ви.Кво чакаш, да те няма.

 • 3
  anagor avatar :-|
  ANAGOR

  Абе идеята ми се струва добра. Но имам доста резерви относно изпълнението.

 • 4
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  След като видяхме как се окъкват ченгетат пир Цвъ. Цвъ. и текат стенограми по медиите, сега нека дадем и на другият вицепремиер Симето Дянков да си има служба за подслушвания - направо съм в захлас.

 • 5
  alex052 avatar :-|
  alex052

  Идеята не е лоша.......и по този начин замислена ще доведе само и единственно до нова рушветчииска служба.Ама то това е ясно.Докато няма наказание за корупция-разстрел,а при съмнение за корупция-Възраждане на Белене така ще е.

 • 6
  jamaisvu avatar :-|
  jamaisvu

  да бе, понеже малко ни е милиционерщината, та още ще правят.. аз предлагам да има и здравна милиция, също така може да се помисли и за още няколко форми на милиция- на водата, тока, джиесемите, хляба и зърното, говедата, уличните кучета...и изобщо милиция да има- най-скъп блян на цвцв

 • 7
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian

  айдее, форумните плюещи пак в действие! И какво предлагате, уважаеми? Да си караме на самотек, както до сега? И данъчните престъпления с магическа пръчка да спрат, сигурно? Според мен идеята не е лоша, още повече че, както стана ясно от статията, далеч не е новост за ЕС.

 • 8
  bigman avatar :-|
  BGman1

  Баф май наистина ще станем ченгеджийница...само полицаи, пък няма кой да работи...

 • 9
  durvodeleza avatar :-|
  Vladimir Valtchev

  "Роднина, милиционер, роднина, милиционер....."

  Веселин Маринов да се спретва и да пише нова песен за Данъчната полиция.

 • 10
  redor10 avatar :-|
  stog

  Извадки от изданието "Данъците без нас" (2011 г):
  "Днес данъците са основният източник на приходи за властта – те са част от съвременната форма на държавност.
  Определянето и събирането на данъците обаче е обществено несправедлив акт – тези, които се издържат от тях (и които се хранят на държавната софра), са си присвоили правото да определят, събират и разпределят (помежду си) видовете и размерите на данъците – държавните вземания от нас. Сиреч тези, които лапат от баницата, определят колко голяма (и колко вкусна) да е тя...

  Съвременното държавно управление се тресе от проблеми. Данъчната система е един от елементите на това управление, чиято основна функция е да събира данъците от гражданите и фирмите и да ги преразпределя в полза на нацията, на обществото.
  Да, ама – не!
  Преразпределението вече е опорочено. И си е живо източване. Републиканският бюджет се преразпределя към свои хора и обръчи от фирми – във вид на държавни поръчки и изпълнение на големи проекти.
  Преразпределението е заменено с ограбване.

  Така се създават условия, които подготвят подмяната на данъчната система. Основните причини, които настояват за радикални промени са:
  1. Икономическа и социална несправедливост на управлението.
  2. Грешно заложената пенсионна система.
  3. Проблемите на здравеопазването.
  4. Развитието на интернет..."

  Повече на: http://redor.bg/#/Article/id=2831516


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход