Правителството готви намаляване на ДДС до 2013 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Правителството готви намаляване на ДДС до 2013 г.

Финансовият министър е оптимист, че понижаване на ДДС ще свали инфлацията и ще стимулира потреблението.

Правителството готви намаляване на ДДС до 2013 г.

Намалението ще е най-много с 2 процентни пункта, заяви финансовият министър Симеон Дянков

Стефан Антонов
4732 прочитания

Финансовият министър е оптимист, че понижаване на ДДС ще свали инфлацията и ще стимулира потреблението.

© Надежда Чипева


Данъкът върху добавена стойност (ДДС) ще бъде намален до 2013 година, обеща финансовият министър Симеон Дянков в интервю за bTV. Новината засяга всички данъкоплатци в България, тъй като ДДС е най-големият приходоизточник в хазната (повече за данъка - виж карето по-долу). Мярката бе записана още в управленската програма на ГЕРБ, с която дойде на власт кабинетът на Бойко Борисов, но нейното изпълнение бе отложено, заради настъпилата финансова криза.

Свалянето ще е с 1% или 2%

Намеренията за сваляне на ДДС бяха обявени във вторник с интервю на Симеон Дянков за в. "Стандарт". "Вече имаме финансова стабилност, всички ни го признават... Оттук нататък мислим върху мерки за икономически растеж. Една от тези мерки е възможно намаляване на ДДС", заяви тогава финансовият министър. Пред вестника той уточни, че вероятно понижението ще е с 1%. "Едва ли ще можем да намалим ДДС до 18%", допълни той.

Днес Дянков отново заяви, че понижението може да е най-много 2 процентни пункта, което означава, че ако има понижение ставката ще падне от сегашните 20% на 18%. Възможно е обаче и понижение с 1 пункт, което ще означава ДДС да стане 19%.

Инфлацията ще падне автоматично

"По този начин инфлацията пада автоматично с процента, с който намаляваме ДДС, и покупателната способност на всички българи се увеличава по този начин. Затова тази крачка е добра крачка за увеличаване на вътрешното потребление", заяви днес министърът, обяснявайки, че така ще се даде и тласък на икономиката.

Тъй като мярката е записана в управленската програма на ГЕРБ, тя трябва да се изпълни в мандата на сегашното правителство.

Данъчните закони обаче не може да се променят в рамките на годината, за която действат, освен ако в пакет с промените не се актуализира и бюджетът. Правителството обаче не планира актуализации, което означава, че понижение на ДДС може да се гласува през 2012 г., но то ще влезе в сила най-рано през 2013 г.

Няма риск за приходите в бюджета

"Няма да отвори огромна дупка в бюджета. Тази година сме събрали над милиард и половина повече, отколкото миналата година, така че вървят добре нещата в митниците особено, а вече и в НАП, и сме спокойни. Точно затова вече се връщаме на тази тема. Тя не е нова тема. Преди две години и половина говорихме, като влязохме на власт. Заради кризата изчакахме. Сега вече е на дневен ред", заявява министърът.

Справка с отчетите на Министерство на финансите показва, че за 2012 г. правителството планира да събере 7.1 млрд. лв. от ДДС. Това означава, че всеки процентен пункт носи на хазната около 355 млн. лв. или от понижение с 1 и 2 процентни пункта хазната се отказва от 355 до 710 млн. лв. Това изчисление се изкривява от намалената ставка в туристическия бранш, но въпреки това се използва и във ведомството на Симеон Дянков.

Приходите обаче може и да нараснат, ако потреблението се съживи, защото тогава ще има по-голяма маса за облагане и приходите да са по-големи, въпреки намалената ставка. Икономисти обаче са скептични за директното пренасяне на по-ниската ставка върху цените. Според тях понижение с 1 или 2 процентни пункта е твърде малко, за да се отрази на крайните цени. За това по-вероятно е търговците да увеличат маржовете си, но цените да останат на старите равнища.

"В България липсват изследвания за еластичността на цените в следствие на промените в ДДС и това затруднява точното прогнозиране", каза банков икономист, пожелал анонимност.

Защо ДДС е най-важният данък

Данъкът върху добавената стойност носи най-много приходи на държавата от всички данъци. Той се начислява върху надценката, която всеки търговец прави по веригата до крайния потребител. За това ДДС може да се разглежда и като "данък върху инфлацията" - с нейното повишаване растат и приходите от този данък. През 2008 година, когато цената на петрола достигна рекордни стойности, хазната събра 7.4 млрд. лв. от ДДС, което е най-високата стойност от въвеждането на данъка.

Със ставката на ДДС обаче може ида се влияе на инфлацията, защото тя автоматично се включва в крайната цена. За това повишенията на този данък са проинфлационен фактор, а понижението в конкурентна среда може да свали и цените или те да останат без промяна, но да се вдигнат маржовете на търговците.

ДДС отразява също потреблението. Приходите от него растат, когато хората са оптимисти за икономиката, работните си места и доходите.  Заради големият размер на данъка и сложната система на администрирането му, при която той се плаща от потребителите, а търговците се явяват колектори на данъка, той е привлекателен и за измамниците.  Това обяснява и защо брутният вътрешен продукт догодина се очаква да стигне 81 млрд. лв., а от ДДС държавата ще събере по-малко от 2008 година, когато БВП бе 13 млрд. лв. по-малък.

Данъкът върху добавена стойност (ДДС) ще бъде намален до 2013 година, обеща финансовият министър Симеон Дянков в интервю за bTV. Новината засяга всички данъкоплатци в България, тъй като ДДС е най-големият приходоизточник в хазната (повече за данъка - виж карето по-долу). Мярката бе записана още в управленската програма на ГЕРБ, с която дойде на власт кабинетът на Бойко Борисов, но нейното изпълнение бе отложено, заради настъпилата финансова криза.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  na4kow avatar :-?
  na4kow

  Браво! Дано стане! 19% като в Германия са една добра актуализация. 18% са нереалистични засега, но не невъзможни до края на мандата. Бих се зарадвал много и ако наместят освобожденията от ДДС, както и 7% намален данък. Ако премахнат и до 2015 плоския данък, велика ще са! :)

 • 2
  forumer avatar :-|
  forumer

  Заради големият размер на данъка и сложната система на администрирането му, при която той се плаща от потребителите, а търговците се явяват колектори на данъка, той е привлекателен и за измамниците. Това обяснява и защо брутният вътрешен продукт догодина се очаква да стигне 81 млрд. лв., а от ДДС държавата ще събере по-малко от 2008 година, когато БВП бе 13 млрд. лв. по-малък.

  Интересно - този текст намеква, че държавата е измамник?

 • 3
  forumer avatar :-P
  forumer

  "В България липсват изследвания за еластичността на цените в следствие на промените в ДДС и това затруднява точното прогнозиране", каза банков икономист, пожелал анонимност.


  Това банков икономист ми звучи като икономист в буркан :) С много условности трябва да се съобразява

 • 4
  gligi avatar :-|
  gligi

  "от ДДС държавата ще събере по-малко от 2008 година"

  Т.е. измамите с ДДС са нараснали С МИЛИАРДИ за последните години, така ли???????????

 • 5
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Още през 2009 смятах, че за 2010 трябва да бъдат намалени данъците с цел да се подпомогне бизнеса притиснат от финансовата криза. КД трябваше да бъде нулев за година а ДДС да се намали с 2 % като заедно с това държавата да се освободи от всички безсмислени разходи, които извършва главно за да обслужва личните интереси на властта.

 • 6
  ivailosavoff avatar :-?
  ivailosavoff

  България не е мястото, където бизнеса е подпомаган от държавата, така 4е си мисля 4е сте вземат отнякъде 4% ако намалят ДДС с 2%! Отделно това намаление е много съмнително дали сте стане реалност!

 • 7
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#5] от "dreamer":

  При 10 процента корпоративен данък какъв по-голям стимул искаш. Кой ще ти финансира държавното управление. 1.6 милиарда от къде ще ги вземеш, ако направиш нулев данък печалба. Кои сектори ще орежеш и с колко, айде предложи нещо, ама комплексно и завършено.
  Егати бизнеса, щом зависи от държавата... то пък и едната държава

 • 8
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Браво! Човека прави сериозни открития за потреблението... Нито дума обаче за диференциран ДДС... Явно не е по силиците му... Absolute beginner както и всички около него. начело с Вожда Му ...

 • 9
  c0ng0 avatar :-|
  c0ng0

  "ЩЕ" - специалитетът на бойко. След 2 години пак "ЩЕ" нещо.

 • 10
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  До коментар [#7] от "Горбачов":

  Едно предложение ще направя - държавата трябва да се освободи от държавното пенсионно осигуряване. Трябва да се приеме цялостна стратегия крайната цел на която да е прекратяване на ДОО. Не става от днес за утре но за година или две трябва да се приключи с това.

  Разбира се това е само пожелание и не защото няма да работи а защото никоя власт не иска да се разделя с бюрократичната държавна администрация тъй като тя се явява армията, която крепи всяка власт в съвремения свят (военните са чак накрая, ако всичко се обърка). Затова и всяка държавна власт се стреми да увеличи администрацията. Ето например сега ще има още една полиция - данъчна. Колко нови полицаи ще работят върте не е ясно но все ще искат нов бюджет.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.