Икономиката на Германия се е забавила до ръст от 3% през 2011 г.

Бюджетният дефицит обаче се е свил само до 1 процент

Германската икономика е останала стабилна през 2011 г., въпреки свиването на вътрешната търговия
Германската икономика е останала стабилна през 2011 г., въпреки свиването на вътрешната търговия    ©  Reuters
Германската икономика е останала стабилна през 2011 г., въпреки свиването на вътрешната търговия
Германската икономика е останала стабилна през 2011 г., въпреки свиването на вътрешната търговия    ©  Reuters

През миналата година брутният вътрешен продукт на Германия е нараснал с 3%, в сравнение с рекордните за последните 20 години 3.7% през 2010 г., показват последните данни на Федералната статистическа служба. За миналата година бюджетният дефицит обаче е бил ограничен до 1%, при 4.3% година по-рано.

Най-голямата икономика в Европа се забавя основно заради слабия растеж в световен мащаб и намаления износ към другите страни в еврозоната, причинен от продължаващата дългова криза. Същевременно безработицата в страната е на най-ниското си ниво от две десетилетия насам, което стимулира потребителските разходи.

Вътрешното търсене е основният фактор, допринасящ за растежа на БВП през миналата година, добавяйки 2.1 процентни пункта, показва статистиката. Потребителските разходи са се увеличили с 1.5% през годината, докато правителствените разходи са нараснали с 1.2%. Инвестициите в машини и съоръжения отчитат ръст от 8.3%. Нетната търговия е допринесла с 0.8% към растежа, като ръста на износа достига 8.2%, а на вноса - 7.2%. Тези резултати обаче са значително по-слаби от 2010 г., когато износа нарасна с 13.7%, а вноса с 11.7%. Германия дължи 28% от БВП на износа към страните в ЕС и Швейцария и само 2.5% на износа към Китай, показват данните на Berenberg Bank.

В последното тримесечие на миналата година обаче БВП се е свил с около 0.25% спрямо третото тримесечие, което поражда опасения, че и германската икономика се е насочила към рецесия. "Германия не може толкова лесно да се изолира от сътресенията в еврозоната, което е видно от спада в експортния сектор", коментира пред Reuters Йорг Зюнер, главен икономист във VP Bank. "Второ тримесечие на свиване и изпадане в техническа рецесия е напълно възможно. Все пак, ако няма по-нататъшна ескалация на кризата, германската икономика отново ще нарасне, но с по-умерените 0.5%", прогнозира той. Повечето анализатори намалиха прогнозите си за икономическия ръст на страната през 2012 г. Докато официалната прогноза е за 1% ръст, Bundesbank предвижда 0.6%, а мозъчният тръст IMK дори предрича слаба рецесия.

"Икономическото възстановяване се състоя основно в първата половина на 2011 г., основно заради силното лично потребление", заяви ръководителят на статистическата служба Родерих Егелер и добави, че и имало особено голям ръст при търсенето на автомобили. Продажбите на коли през декември са нараснали с 6.1%, като Volkswagen и BMW запазват лидерските си позиции на вътрешния пазар.