Унгария може да изгуби достъпа си до еврофондовете, ако не намали дефицита

Еднократните мерки помогнаха на Будапеща да закърпи бюджета през 2011 г., но трябват устойчиви решения, смята Европейската комисия

Виктор Орбан
Виктор Орбан    ©  Reuters
Виктор Орбан
Виктор Орбан    ©  Reuters

Унгария може да загуби достъпа до европейските фондове, ако не предприеме мерки за намаляване на бюджетния си дефицит, предупреди в сряда еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Оли Рен. Според него през 2011 г. усилията за намаляване на дефицита в страната са се изразявали в еднократни мерки, без които той е щял да надхвърли 6% от БВП. "Унгария не е предприела ефективни мерки за дефицита, но тъй като не е членка на еврозоната, не е изправена пред финансови санкции. Но би могло да се стигне до спиране на средствата от кохезионните фондове от началото на 2013 г.", заяви Оли Рен, цитиран от Reuters.

Тази позиция на Европейската комисия идва в навечерието на тежките преговори на унгарското правителство за нова финансова помощ от ЕС и Международния валутен фонд. Желанието на Будапеща е да получи финансиране в размер на 15-20 млрд. евро, което да използва при нужда.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня