НАП събра 12% по-малко корпоративен данък и 5% осигуровки

Приходите от ДДС ще бъдат изпълнени, твърдят от правителството

Въпреки неизпълнението на приходите по отделни пера в Министерство на финансите очакват бюджетният дефицит за 2011 г. да е по-малък от заложения по закон .
Въпреки неизпълнението на приходите по отделни пера в Министерство на финансите очакват бюджетният дефицит за 2011 г. да е по-малък от заложения по закон .    ©  Георги Кожухаров
Въпреки неизпълнението на приходите по отделни пера в Министерство на финансите очакват бюджетният дефицит за 2011 г. да е по-малък от заложения по закон .
Въпреки неизпълнението на приходите по отделни пера в Министерство на финансите очакват бюджетният дефицит за 2011 г. да е по-малък от заложения по закон .    ©  Георги Кожухаров

Държавата е събрала 12% по-малко приходи от корпоративен данък спрямо плановете си за миналата година, а при социалните осигуровки неизпълнението е 5%. Това става ясно, когато се сравни информацията от съобщението на Националната агенция за приходите (НАП) и данните със закона за държавния бюджет и за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Министерство на финансите пък публикува месечният бюлетин за изпълнение на бюджета и от него се вижда събираемостта и по другите видове данъци.

Макар да не е най-големият приходоизточник на хазната, корпоративният данък отразява финансовото състояние на фирмите, а те са първите, които би трябвало да се облагодетелстват от икономическото оживление, което правителството отчиташе.

През миналата година директорът Националната агенция за приходите Красимир Стефанов коментира, че ведомството му е уличило 360 фирми в опити да укрият задължения по данък печалба. Повечето от тези дружества са средни данъкоплатци, а за 140 фирми имало преки доказателства, че генерират изкуствена загуба в размер на 400 млн. лв.

От НАП тогава обясниха, че първо ще поканят компаниите сами да коригират данъчните си декларации и да внесат задълженията в реалния си размер, а в случай, че това не се случи, срещу тях ще започнат проверки и ревизии.

Друга причина за спадането на приходите от корпоративен данък е, че през годината компаниите правят авансови вноски, които се определят от печалбата за 2010 г., а първата й половина беше най-тежка в икономическо отношение за България в кризата и наложи правителството да актуализира антикризисната си програма.

Недостиг в общественото осигуряване

В бюджета на Държавното обществено осигуряване също се очертава неизпъленние на приходите от 196 млн. лв. Извънредният дефицит в осигурителната система обаче ще е около 280 млн. лв., защото се раздува от допълнителни разходи, а правителството реши в края на миналата година да го финансира с допълнителна субсидия от републиканския бюджет.

От ДДС до края на ноември хазната е събрала 5.938 млрд. лв., или с 8.% повече на годишна база. В същото време годишната задача е изпълнена на 91% и  за това от правителството смятат, че с облагането на празничната търговия през декември (ДДС от тези сделки се събират през януари) планът може дори да се преизпълни.

Разбивката обаче потвърждава предварителните прогнози, че митниците ще преизпълнят своята годишна задача. Само до края на ноември ведомството на Ваньо Танов е внесло в хазната 3.133 млрд. лв. и така преизпълнява с 5% плана си за цялата година.

За резултатите от  работата на НАП пък ще се чака до последно. Към 30 ноември агенцията е събрала 2.805 млрд. евро или 80.2% от заложеното за годината, през декември обаче има засилено потребление, от което дължимият ДДС постъпва към 15 януари, и това дава оптимизъм на кабинета, че този данък също ще се събере на 100%.

Още миналото лято пък в интервю за "Дневник" изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов заяви, че се обсъжда актуализиране на задачите на двете ведомства, защото високите цени на природните ресурси и горивата ще раздуят приходите, събирани от митниците, а неговото ведомство ще възстанови повече ДДС на експортноориентираните компании, заради големия ръст на износа.

Преизпълнение при акцизите и доходите на гарждани

При акцизите за 11-те месеца държавата е събрала 3.52 млрд. лв. и прогнозата е, че през излизането на декемврийските данни ще има преизпълнение на годишния план.

Преизпълнение има и при облагането на физически лица, като от плосък данък са събрани 2.2 млрд. лв. само до края на ноември, като това е 91 млн. лв. повече от 11-те месеца на 2010 г. и с 4.6% над плана за цялата 2011 г.

По официални данни бюджетният дефицит в края на ноември 2011 г. е бил 1.05 млрд. лв., което е намаление от 44% на годишна база.

Предварителните оценки за цялата 2011 година пък сочат дефицит от 1.6 млрд. лв. Това е 2.1% от очаквания брутен вътрешен продукт и с 40% по-малко от 2010 г., когато дефицитът беше 2.7 млрд. лв. или 3.8% от БВП, измерен по националната методология. По стандартите на Брюксел пък дефицитът за 2010 г. беше по-малък заради различния начин на смятане, като за 2011 година се очаква и по критериите на Брюксел да бъде около 2.1% от БВП.