Сребърният фонд може да се закрие, преди да проработи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сребърният фонд може да се закрие, преди да проработи

Въпреки, че законът позволява, до момента Сребърният фонд няма назначен мениджър и спестяванията в него се управляват като част от фискалния резерв и са под контрола на Министерството на финансите.

Сребърният фонд може да се закрие, преди да проработи

Една от идеите е парите от него да отидат за погасяване на външен дълг

Стефан Антонов
6023 прочитания

Въпреки, че законът позволява, до момента Сребърният фонд няма назначен мениджър и спестяванията в него се управляват като част от фискалния резерв и са под контрола на Министерството на финансите.

© Георги Кожухаров


Едно към едно

"Законът ясно казва, че парите стоят в Сребърния фонд и до 2018 г. могат да се използват само за инвестиции. После поетапно влизат във втория пенсионен стълб. Сега те са в БНБ на доста ниски лихви. Заварих ги на 0,12%, сега са 0,38%. Но и при 0,38 възвръщаемост годишно фондът губи, защото инфлацията за 2010 г. бе 2,8%. От това аз не съм радостен. Затова искам да разширя възможностите фондът да инвестира у нас. Чрез фондовата ни борса. Имам идея и нашите пенсионни фондове да влагат в имоти - дългосрочна инвестиция с възвръщаемост. А и ще възроди пазара на имоти. Работна група доизчиства законови текстове, за да влагат те и в наши ДЦК."

Симеон Дянков пред "24 часа", 3 януари 2012 г.

Какво да се прави с парите от Сребърния фонд? Доскоро тази тема звучеше като табу за политиците, тъй като средствата в него са част от фискалния резерв, а той служи като гарант за финансовата стабилност в условията на криза.

Парите в Сребърния фонд са предназначени да финансират дефицитите в пенсионната система след 2018 година. Проблемът е, че спестените средства стигат да изплатят пенсиите само за едно тримесечие и то при сегашния им размер. Това означава, че фондът няма да е никаква гаранция за стабилност, ако остане в сегашния си вид.

Към края на януари натрупванията в Сребърния фонд са 1.68 млрд. лв., което ги равнява на 2% от планирания за тази година Брутен вътрешен продукт. Тези пари са крайно недостатъчни за запълване на дупката в бюджета на НОИ, но са достатъчно голям стимул за политиците да търсят алтернативи за похарчването им, особено в условията на бюджетен дефицит.

Вече открито се говори за смяна на модела на управление на парите в него. Темата беше вкарана в дневния ред от вицепремиера Симеон Дянков в началото на годината. В интервю за "24 часа" заяви, че ще се търсят нови възможности за инвестиции на средствата от Сребърния фонд с цел повишаване на доходността им (виж карето вляво).

Неофициално обаче се обсъждат и идеи как да се смени цялостното предназначение на фонда, като един от вариантите е с него да бъде изплатен външен дълг на България.

За какво може да се ползва

Как може да се използват натрупванията на фонда се казва в специалния Закон за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

Като част от фискалния резерв, парите на фондът се държат на сметка в БНБ и формират държавните резерви. Това налага консервативно управление на средствата и влагането им в нискорискови инструменти. Високите стандарти означават автоматично и ниска доходност, която на всичко отгоре се трупа за 2018-а и следващите години, а не върши никаква работа на правителството днес.

Заобикалянето на Сребърния фонд

Вместо Агенцията за приватизация да превежда парите в Сребърния фонд, правителството преструктурира една малка държавна фирма в Държавна консолидационна компания. В нея се апортират акциите на част от компаниите за приватизация. След като дяловете се продадат, всички приходи над номинала на продадените акции се осчетоводяват като приход на компанията и формират нейната печалба. Тя се разпределя като дивидент и осигурява приходи в бюдджета, вместо да отива за спестявания в Сребърния фонд.

Кабинетът изобрети схема, при която реалните приходи от приватизация да не постъпват във фонда, а да се усвояват в текущите бюджети (виж карето вляво). Комбинацията от консервативни правила на управление и отклоняване на средства от приватизацията означава, че фондът ще замръзне на равнище, близко до сегашното, поне до приключване на кризата.

Алтернативни идеи

За това и правителството вече търси начин парите да заработят в полза на държавата и това да стане възможно най-скоро. За да стане това, задължително трябва да се промени законът за сребърния фонд. До момента публично са били обсъждани два варианта за управление на парите от фонда.

Първият е средствата да се вложат в инфраструктурни проекти, а вторият предвижда правилата за управление да се либерализират, така че да се позволи и покупката на български финансови инструменти (акции и облигации).

Аргумент за първата мярка е, че по-добре да се използват собствени спестявания за инфраструктурни проекти, след като правилата за управлението им са такива, че лихвата е ниска. Такива изказвания могат да се чуят от представители на финансовото министерство, което се чуди как да отблъсква растящия натиск за разхлабване на дисциплината.

За втората идея пък се обявяват представители на капиталовия пазар - управляващи дружества и мениджърите на публични компании, но ако тя се изпълни самата функция на сребърния фонд ще се подмени.

Рискове

Покупката на български акции и облигации не гарантира стабилност на пенсионната система, а само раздвижва един нисколиквиден и подтиснат пазар. Нещо повече, средствата няма да отиват за експанзия, защото в последните две години на борсата нямаше нито едно първично предлагане. Вместо това чрез сделки на вторичен пазар ще се даде ликвидност на сегашните собственици на финансови инструменти.

Лидерът на ДСБ Иван Костов и бившият председател на НОИ Йордан Христосков (виж интервюто с него) имат дори по-остри критики. Сребърният фонд трябва да гарантира стабилността на пенсионната ни система при евентуални трусове. А тя в момента е изцяло зависима от осигуровките, които правят работещите и техните работодатели. Следователно, инвестиране на средства в български бизнеси излага самият гарант за сигурността на същия риск, на който е изложена и системата, която защитава.

Никой не отрича, че финансовите (дори рисковите) инвестиции, както и изграждането на пътна инфраструктура може да се окажат печеливши, но осъществяването им със средства на фонда противоречи на самата идея за неговото съществуване. Ако управляващите вярват, че тези действия ще им донесат успех, имат властта да променят правилата. Това изисква политическо решение и поемане на съответната отговорност.

Плащане на дълг

Съществува още един вариант парите на Сребърния фонд да не се използват по сегашното му предназначение - погасяване на държавен дълг.

Размерът на фонда почти съвпада с размера на глобалните облигации, които имат падеж в началото на 2013 година. Ако правителството използва Сребърния фонд за изплащане на този дълг, без да тегли нови заеми, това ще намали отношението дълг/БВП с 2 процентни пункта. Нещо повече, държавата ще се освободи от около 50 млн. лв. годишни разходи за лихви по заема, и от риска да плаща дори повече, ако новите книжа бъдат емитирани при по-неизгодни лихвени условия.

Часовникът тиктака все по-настоятелно по въпроса с външния дълг. А перспективите за следващите 12 месеца са две: България отново да излезе на международните дългови пазари (за първи път след сделките на Милен Велчев и тайните операции по предплащане на Пламен Орешарски) или да видим свиване с милиард и половина на фискалния резерв.

Фискалният резерв

Тук отново опираме до въпроса, който всички политици избягват да коментират публично. Кое е здравословното равнище на фискалния резерв, под което той не трябва да пада. На теория свиването му не би отприщило автоматично недоверие в правителството, но е възможно да породи спекулации на пазарите. Чисто психологически размерът на резервите се свързва с доверието в държавата и затова трябва да се внимава.

Мълчанието, поне публично, по този въпрос е правилно, стига управляващите да знаят отговора и да са подготвени за действие.

Един от архитектите на Сребърния фонд, пожелал да коментира само неофициално, обясни, че фондът е създаден, за да пресича апетитите за харчене на трупаните свръхизлишъци. "През 2007 и 2008 г. преизпълнявахме дори целта за 3% бюджетен излишък и имаше много предложения как свободните средства да се използват. На два пъти дори имаше извънредни решения на парламента в тази посока", заяви той.

"Идеята за този тип фондове е да станат толкова големи, че само доходността им да финансира пенсионната система. Това предполага натрупвания между 5 и 10 млрд. лв., че дори и повече. Такива фондове има в Норвегия, Холандия, и в други петролни държави, но не виждам как може да създадем такъв фонд в България. Със Сребърния фонд заделихме парите настрана и създадохме резерв, от който се ползва дори днешното правителство", обясни финансистът за capital.bg.

Той смята, че Сребърният фонд няма да сработи като гарант на пенсионната система, но изпълнява перфектна функция на резервни пари и така трябва да си остане. В сегашния фискален резерв има над милиард и половина, заделени за извеждане от експлоатация на ядрените мощности в Козлодуй и скоро те ще започнат да се харчат.

"Какво ще остане от фискалният резерв, ако изхарчим Сребърния фонд, а след това и фонда "Козлодуй". Ние се отличаваме от Гърция и Португалия по това, че имаме резерви, добре е да не ги прахосваме", допълва той.

Едно към едно

"Законът ясно казва, че парите стоят в Сребърния фонд и до 2018 г. могат да се използват само за инвестиции. После поетапно влизат във втория пенсионен стълб. Сега те са в БНБ на доста ниски лихви. Заварих ги на 0,12%, сега са 0,38%. Но и при 0,38 възвръщаемост годишно фондът губи, защото инфлацията за 2010 г. бе 2,8%. От това аз не съм радостен. Затова искам да разширя възможностите фондът да инвестира у нас. Чрез фондовата ни борса. Имам идея и нашите пенсионни фондове да влагат в имоти - дългосрочна инвестиция с възвръщаемост. А и ще възроди пазара на имоти. Работна група доизчиства законови текстове, за да влагат те и в наши ДЦК."

Симеон Дянков пред "24 часа", 3 януари 2012 г.

Какво да се прави с парите от Сребърния фонд? Доскоро тази тема звучеше като табу за политиците, тъй като средствата в него са част от фискалния резерв, а той служи като гарант за финансовата стабилност в условията на криза.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • vuzmuten

  Браво, браво дайте ги сега на КТБ или на ПИБ, за да си правят приватизации, да си закупят вси и да могат да се развиват хорицата

 • 2
  sisi_34 avatar :-|
  sisi_34

  Ние се отличаваме от Гърция и Португалия по това, че имаме резерви, добре е да не ги прахосваме,това ето!

 • 3
  peshokev avatar :-P
  peshokev

  Ех, само ако можеха да си го делнат на чисто...сега през БФБ ли да го пернат, през инфраструктурни проекти ли?
  Що не вземете да го върнете на истинските му собственици, пък те както намерят за добре...

 • 4
  right avatar :-|
  Десен

  сребърния фонд - поредната глупост за заобикаляне на бюджетните ограничения

 • 5
  forumer avatar :-|
  forumer

  Всичко е ясно. Държавата ще вземе "назаем" парите от Сребърния фонд да си плати външния дълг и никога няма да ги върне там. Липсата на политика по дълга и неблагоприятната ситуация на международните пазари го предопределят

 • 6
  plap avatar :-|
  plap

  Струва ми се, че решението вече е взето и то е за погасяване на външния дълг. Има резон в него, защото трудно ще се намерят други алтернативи за инвестиции сега, които да са с такава доходност и същевременно ликвидни, за да позволят на този (бивш) фонд да изпълнява функцията на финансов буфер. Инфраструктурата - да - но трябва и диверсификация. А може и да нямаме друг избор? Погледнете списъка с плащанията, които предстоят тази и следващата година...

 • 7
  npaine avatar :-|
  NPaine

  Същински пладнешки обир ще бъде разрешаването на фонда да инвестира в БФБ.

  Иронично е, че един толкова консервативен и силно регулиран фонд е създаден от ляво правителство, а изхарчването му се обсъжда от дясно такова.

 • 8
  epoc avatar :-|
  epoc

  Емиграция пичове, емиграция. Правителството харчи като за световно всичко, до което се докопа. След тях и потоп....

 • 9
  kons avatar :-|
  Viscount Ganyo

  Поздравления за автора, един от последните мохикани, които поддържат високото ниво на Капитал/Дневник. Липсват напоследък такива анализи. Стефане, моля, пишете повече

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.