Държавата ще продава част от БЕХ на чужда борса, за да увеличи резерва

Вътрешният дългов пазар ще е първи източник за рефинансиране на падежиращите през 2013 г. глобални облигации

Симеон Дянков
Симеон Дянков    ©  Надежда Чипева
Симеон Дянков
Симеон Дянков    ©  Надежда Чипева

За да опази свиващите се резерви при четвърта поредна година на бюджетен дефицит, правителството обмисля схема, при която и приходите от приватизация да се използват за запълване на дупките и плащане на външния дълг. Това става ясно от интервю на финансовия министър Симеон Дянков пред "Ройтерс".

"В момента обмисляме смесена стратегия, при която ще емитираме дълг на вътрешния пазар и за остатъка можем да прибегнем до пазара на еврооблигации", казва той.

Министърът заявява пред агенцията, че целта на правителството е да продаде от 10 до 25% дял от Българския енергиен холдинг (БЕХ) на чужда фондова борса до края на годината, което би могло да донесе "няколко стотин милиона евро".

Източници от финансовото министерство коментираха, че очакват тази сделка да влее в хазната близо 1 милиард лева.

БЕХ е акционерно дружество със 100 процента държавно участие. В него се включват мини "Марица-Изток", ТЕЦ "Марица-Изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ЕСО, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел".

Какви са вариантите

Подобряването на икономиката, както и допълнителни реформи можело да свият и бюджетния дефицит под планирания му размер 1.1 млрд. лв или 1.35% от БВП.

Още от Капитал