Българите отново са притеснени за работа и доходи

Доверието на потребителите пада до равнището от 2010 г.

Притеснени за работното си място и доходите мнозинството българи отново са песимисти за състоянието на икономиката.
Притеснени за работното си място и доходите мнозинството българи отново са песимисти за състоянието на икономиката.    ©  Цветелина Белутова
Притеснени за работното си място и доходите мнозинството българи отново са песимисти за състоянието на икономиката.
Притеснени за работното си място и доходите мнозинството българи отново са песимисти за състоянието на икономиката.    ©  Цветелина Белутова

Българите отново са песимисти за развитието на икономиката, а доверието им в общата среда през януари е паднало до нивото, на което беше през лятото на кризисната 2010 г.

Това показва изследването на Националния статистически институт (НСИ), което се провежда веднъж на 3 месеца чрез анкета до населението. Самите въпроси включват оценки за икономическата сиутация, сигурността за работното място и финансовото състояние.

Песимизмът по данни на НСИ (графики виж тук) се наблюдава главно сред градското население, а основният страх е свързан с финансовото състояние - загуба на работата, или намаление на заплатата. Населението в селата пък не очаква промени в доходите и финансовото си състояние.

Отслабват обаче страховете от висока инфлация, като анкетата показва ръст на домакинствата, планиращи да закупят кола или други предмети за дълготрайна употреба.

НСИ разпространи изследването си в петък - същия ден, когато Министерски съвет публикува стенограма от заседанието си на 1 февруари. На него финансовият министър Симеон Дянков констатира, че през 2011 г. депозитите на домакинстват в банките са нараснали с 4 млрд. лв. и е добре да се измисли механизъм тези средства да се върнат в икономиката и да я съживят.

Премиерът Бойко Борисов подкрепя тази идея и приканва министрите, чийто ресори включват икономически дейности, да помислят как може да се стимулира потреблението. Той обаче упреква и хората, които пазят парите си в банката, че са мързеливи с думите: "В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел. Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото – толкова".

Данните от изследването на НСИ обаче опровергават премиера и потвърждават, че въпреки минималните темпове на икономически растеж, мнозинството българи продължават да се чувстват несигурни както за работните си места, така и за размера на доходите, които получават.

Липсата на доверие в потребителите се наблюдава и в статистиката за търговията на дребно, която се свива седем поредни месеца отново по данни на НСИ.

Положителна тенденция в последното изследване е увеличението на потребителите, които планират да купят предмети с дълготрайно преднаначение. Такива са мебелите, техниката и автомобилите, което означава, че този сегмент от потреблението може да се раздвижи. Според експертите обаче трябва да минат поне няколко месеца, в които тенденцията да се потвърждава, преди да се правят положителни прогнози за икономиката.