Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

ЕЦБ може да спре изкупуването на облигации

Прекратяване или ограничаване обхвата на покупките на облигации ще бъде знак, че ЕЦБ е решила да се върне към по-традиционните инструменти за провеждане на паричната си политика

ЕЦБ вече търси начин как да прекрати прекалената зависимост на банките от финансирането й.
ЕЦБ вече търси начин как да прекрати прекалената зависимост на банките от финансирането й.
ЕЦБ вече търси начин как да прекрати прекалената зависимост на банките от финансирането й.    ©  Reuters
ЕЦБ вече търси начин как да прекрати прекалената зависимост на банките от финансирането й.    ©  Reuters
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка изостава от 40 милиардната си програма за изкупуване на активи, която бе стартирана в разгара на кризата, което може би е знак за бъдещо ограничаване на огромната помощ за финансовия сектор в региона, пише Financial times.

Покупките на обезпечени облигации засега са достигнали малко над 9 млрд. евро. Схемата бе стартирана през ноември миналата година и първоначално се предвиждаше да продължи най-малко до този октомври. Забавянето на програмата отразява подобрението на пазарните условия, но също така идва на фона на дискусиите за "изходната стратегия" на ЕЦБ, чрез която тя ще отбие банките в региона от извънредната й финансова помощ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
17 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 5

  Днес макроикономическата картина е под засилващо се влияние на липсата на „Правила за ползване на Незлатни пари”, което води до развитие на диспропорции и (при достатъчно време) стопанска криза.

  (Ако някой не е съгласен, моля да посочи поне една държава в света, при която са налични такива правила или поне един университет по света, където се преподават знания за държавно финансово управление при условия на „Незлатни пари”.)

  Повишаването на цените на петрола, съответно на горивата и на други стоки на пазара са съпътстваща последица при условия на стопански трудности за съответни правителства.

  Досегашната липса на необходими научни знания за полезно държавно финансово управление при стопанство с „Незлатни пари” подсигуряваше разрастване на представената държавна финансова грешка, която бе особено важната причина за стопанска криза в България през 1996/7 година и за ново сегашно подновяване.

  Същата държавна финансова слабост бе (е) особено важна причина за стопански кризи в:

  1982 г. – Федеративна република Бразилия;
  1982, 1994 – Мексикански съединени щати;
  1990, 2001 г. – Р. Аржентина;
  1997/8 г. – Р. Индонезия;
  1998 г. – Руска федерация;
  2001 г. – Р. Турция.
  2008 г. Р. Исландия;
  От 2008 г- в САЩ;
  От 2009 г- - Р. Гърция;
  От 2010 г.:
  Кралство Испания,
  Унгарска р.
  Р. Румъния,
  Р. Португалия,
  Р. Италия.

  Ако не се приемат правила за държавно финансово управление при условия на пари с „Незлатен стандарт” ни очаква продължение на световната стопанска криза и болезнени щети за участници в стопански живот.

  Сегашната световна държавна финансова непълноценност, която подсигурява развитие на стопанска криза успешно ще се ликвидира при наличие на приети и съответно спазвани правила за съответно държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с ползване на „Незлатни пари”.

  Пример: Пример: Ако Гърция бе подобрила своето държавно финансово управление и същото е ГОДНО за евро – сега гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за над 100 милиарда евро.

  Нередност?
 • 2
  peshokev avatar :-|
  peshokev
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#1] от "Иван Митев":

  Слез на земята.
  Овцете не се вкарват в кошарата с логически обосновани мотиви. Силата е вариант, но не е ефективен.
  Овцата ще яде люцерна до пръсване и ти ще си и враг ако се опиташ да я спасиш.
  Овцата не е проста, глупак е онзи който се опитва да я научи да смята.
  Очевадното за теб е мистика за овцата.

  Нередност?
 • 3
  k_ avatar :-|
  k_
  • + 4

  До коментар [#1] от "Иван Митев":
  Ванка, чух скоро едни хора търсят връзка с тебе да им кажеш тайната кака да се оправят икономиките на света.
  Имат много пари и под милион евро няма да падаш.
  Може и милиард да им поискаш - те имат.
  Кажи на домашните около тебе да не те притесняват и си купи нов костюм да си готов за момента да не се изложиш.

  Нередност?
 • 4
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 2

  До коментар [#3] от "k_":

  Здравейте k_,

  Защо считате, че има някаква тайна?

  Истината е разкрита и е известна: Сега е налична конкретна държавна финансова грешка, заради която се развиват диспропорци и (при достатъчно време) стопанска криза.

  За успешно спасение от криза е потребно прекратяване на тази грешка и много скоро ще се забрави за сегашната стопанска криза.

  За съжаление мнозина продължават да са ниво научни знания на Джон Лоу от 1716 г. и това подсигурява тяхно грешно поведение.

  С поздрави,
  Иван Митев

  Нередност?
 • 5
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 2

  Здравейте peshokev,

  Не Ви разбирам?

  Вие ходили ли сте на училище?

  Вижда се, че пишете, което значи, че някой Вие е научил на букви и тяхно ползване.

  Лично Вие сте ходили на училище и сте учили полезни за Вас новости, но пропагандирате другите да не учат нови неща и (в случая) да не разберат наличието на държавната финансова грешка, заради която се развива стопанска криза.

  Както Вие сте научили буквите, така и управляващите съответно държавно финансово управление следва да научат, че е налична тяхна държавна финансова грешка, която подсигурява развитие на криза.

  За съжаление днешните управляващи не са ходили на училище, където да ги научат на полезно държавно финансово управление при условия на стопанство с „Незлатни пари”.

  С поздрави,
  Иван Митев

  Нередност?
 • 6
  k_ avatar :-|
  k_
  • + 1

  До коментар [#4] от "Иван Митев":
  Е, те точно затова ще дойдат при тебе на крака.
  Да им кажеш как да се поправи грешката.

  Нередност?
 • 7
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 2

  Здравейте k_,

  Всяка грешка се поправя по един и същ начин – като се прекратява.

  Нима считате, че работещите в съответно министерство на финансите не знаят как да я прекратят?

  Навярно е проблем, че в началото следва да се признае, че досега се е работили в условия на конкретна държавна финансова грешка, т. е. държавното финансово управление е това, което подсигурява създаването на криза.

  Навярно съществува съответен психологически проблем да признаем досегашна държавна финансова грешка, която е със световно начало през 1716 г..

  Пример: Аз открито пиша: Сега в никоя страна по света няма правила за полезно устройство на съответно държавно финансово управление при условия на стопанство с „Незлатни пари” и някои от читателите пишат „минуси” за несъгласие, независимо, че написаното от мен е вярно.

  Ако написаното от мен не бе вярно, то всеки има възможност да посочи поне една държава в света, при която са налични такива правила или поне един университет по света, където се преподават знания за държавно финансово управление при условия на „Незлатни пари”.

  Моите открития са публикувани и е достатъчно някой да напише в търсачката „Иван Митев – икономист” и ще попадне в мои блогове. Същият може да ги прочете и полезно да ползва представените знания. Също така не съм отказал отговор на зададен към мен въпрос.

  Наистина 296 годишната традиция на световна държавна грешка оказва своето лошо влияние.

  Пример: Независимо, че новостите вече се знаят и са популярни (За „ПРИЧИНАТА ЗА СТОПАНСКА КРИЗА В ГЪРЦИЯ” http://newsbg.eu/WEB/?p=693 ) – притежателите на гръцки дълг предпочетоха да загубят над 100 милиарда евро, но да не използват новите за света научни знания.

  С поздрави,
  Иван Митев

  Нередност?
 • 8
  peshokev avatar :-|
  peshokev
  • + 3

  До коментар [#5] от "Иван Митев":

  Другарю Митев, явно говорим за различни неща. Тази щуротия със избирателите, държавата и "незлатните пари" които се контролират от шайка човеци може и да пробвате да я ремонтирате, да я закрепите, но никога няма да успеете да я направите да работи стабилно. Това може да се случи само в тиквите на идеалисти/утописти, заради които страдаме всички мислещи и произвеждащи, но не достатъчно влиятелни човеци.

  Нередност?
 • 9
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 2

  До коментар [#8] от "peshokev":

  Здравейте peshokev,

  Утопизъм е сегашния начин на държавно финансово управление (ДФУ) и настоящата световна стопанска криза доказва това.

  Същността на този утопизъм е грешката, че при стопанство с „Незлатни пари” следва да се ползва стария, от време със „Златни пари” начин на ДФУ.

  Защитата, че при стопанство с „Незлатни пари” и приложение на стария, от време със „Златни пари” начин на ДФУ е възможно полезно обществено развитие е със същност на УТОПИЗЪМ.

  Истината е, че при ползване на „Незлатни пари” в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при подобрено нейно ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари”.

  Представената държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” досега не и била разкрита, защото (навярно) никой в света не е изследвал за отговор:

  Наследеното от време със „Златни пари” съответно ДФУ е

  (1) „годно” или (2) „НЕПРИГОДНО”

  за качества на ползвани „Незлатни пари”.

  Възможният верен отговор е „Теза №1” или „Теза №2”.

  1/ При (за първи път в света) мое изследване на този изключително важен световен стопански проблем се установи, че е вярна „Теза №2”.

  Теза №2 е налична и тя е израз на „Грешката на Джон Лоу”.

  За да бъде съответно ДФУ ГОДНО за стопанство с „Незлатни пари” е необходимо да се извърши процес на усъвършенствуване на съответното ДФУ.

  Постигнах представените от мен резултати, защото първи в света потърсих отговор на посочения въпрос.

  Ползвано означение:

  „Грешка на Джон Лоу”: По инициатива на Джон Лоу за първи път в света през 1716 г. направена държавна финансова грешка – при употреба на „Незлатни пари”, приложение на наследен стар, от време със „Златни пари” НЕПРИГОДЕН за стопанство с „Незлатни пари” начин на държавно финансово управление.
  Тази държавна финансова непълноценност ежедневно развива диспропорции и (при достатъчно време) криза.

  С поздрави,
  Иван Митев

  Нередност?
 • 10
  dark_dirk avatar :-|
  Симо
  • + 2

  До коментар [#9] от "Иван Митев":

  Митев, проблемът е в системата. Централните банки са частни институции и дават парите на правителствата като заеми. Дори не ги дават пряко. Трябва някой частен предприемач да ги изтегли с лихва и да закупи ДЦК-а на съответната държава, които пак носят лихва. Отделно централните банки са и създадени с някакви пари в тях. Тези пари носят на техните тайни собственици директно лихва без да са длъжни на никой с нищо. Т.е. всички дължим пари на тези тайни собственици на централните банки и те ни ограбват с лихвата.

  Държавната грешка е, че правителствата са позволили частни банки да издават парите. Централната банка трябва да е държавна. Тя трябва да дава парите като заем на населението и съответно да харчи парите, които трябва да се върнат в банката като лихва, за да запълни дупката в системата от липсващите пари за връщане на лихвата. Тази система е работила някога в САЩ в Пенсилвания и е била много успешна. При липса на изхарчени пари, за да се запълни дупката трябва да се взимат все нови и нови заеми. Общото количеството пари става все повече и повече и носи все по-големи и по-големи лихви на олигарсите. Липсата на изхарчени пари, за да се запълни дупката за липсващите пари за лихвата всъщност е проблема.

  За да се реши проблема правителствата трябва да имат централни банки под свой контрол и със закон да са задължени да харчат парите за лихвата, която трябва да съберат. Също така трябва да има и забрана други освен правителството да дават заеми с лихва. Това е една възможна система. Не казвам, че е идеалната.

  Златния стандарт е също толкова лош колкото и съвременната парична система с централни банки, които издават всички пари като заеми с лихва и подтикват света към постоянен икономически растеж, на планета с ограничени ресурси. Защото след икономически растеж, златните монети ще бъдат задържани и се последва дефлация. Този ефект ще го има и при хартиените пари. На това пък решението е да се плаща такса за задържане на парите. Т.е. парите да се държат като истинска стока и да обезценяват с течение на времето. Така никой няма да има полза от задържане на парите (обменното средство) и те ще е подтикнат да ги харчи, а не да ги задържа. В този случай централната правителствена банка ще трябва да възстановява (харчи) в обръщение парите за липсващата лихва и парите платени като такса за използване на парите (demurrage currency).

  Съвременната парична система води до експоненциално раздуване на паричната маса, лихви върху парите, които се събират от малцината, които имат големи депозити и кризи когато хората намалят тегленето на нови заеми. Когато системата расте парите плащани като лихва на тези малцина с големите депозити стават все повече и повече, когато има криза собствеността на фалиралите минава в техни ръце. Сегашната парична система е универсална система за скрито преразпределяне на богатствата, чрез лихвата.

  На всички читатели на форума на Капитал препоръчвам да прочетат книгата на Маргарет Кенеди - "Лихвата - рак на обществото".

  Нередност?
Нов коментар