Парламентът очаквано одобри спирането на проекта "Белене"

120 депутати подкрепиха решението на правителството, против бяха БСП, "Атака" и петима независими

Проектът АЕЦ "Белене" засега остава в историята.
Проектът АЕЦ "Белене" засега остава в историята.    ©  Надежда Чипева
Проектът АЕЦ "Белене" засега остава в историята.
Проектът АЕЦ "Белене" засега остава в историята.    ©  Надежда Чипева

Парламентът прие решение, с което подкрепи действията на правителството за спиране на строителството на атомната централа в Белене. То беше подкрепено от 120 народни представители - от ГЕРБ, "Синята коалиция" и 9 независими. Против бяха 42-ма (от БСП, "Атака" и 5 независими), а един независим се въздържа. ДПС не участва в гласуването, съобщи dnevnik.bg

Решението, което беше внесено вчера вечерта от депутати от ГЕРБ и "Синята коалиция", влезе днес извънредно в програмата на Народното събрание - часове преди заминаването на икономическия министър Делян Добрев за Москва. Там министърът трябва да договори условията за спирането на проекта, включително да преговаря да не се стига до изплащане на неустойки.

Решението подкрепя също така "рационалното използване на изградената материална и производствена база" на площадката на АЕЦ "Белене и препоръчва на правителството да проучи условията за изграждането в следващите години на паро-газова централа там.

По искане на лидера на СДС Мартин Димитров беше  записано също, че бъдещата газова централа "ще функционира на пазарен принцип". Той обоснова искането си с това България да не бъде задължена да поема никакви ангажименти - както за инвестиране в строителството, така и след това, за изкупуване на електроенергията и нейната цена.

С решението се възлага още на министъра на икономиката да извърши необходимото за изграждане на нова мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като се използва вече платеното от България оборудване. Министърът ще трябва също периодично да информира Народното събрание какво е направил по тези въпроси, както и за преодоляването на последиците от прекратяването на проекта за АЕЦ "Белене".

Очаквано разделена опозиция

Опозицията в парламента се раздели по въпроса за спирането на строителството на АЕЦ "Белене". Коалиция за България и "Атака" защитиха проекта, според Синята коалиция той е неизгоден и икономически неефективен, а ДПС поиска дискусия в пленарната зала за вземане на най-добро решение, предаде БТА.

И двамата лидери на Синята коалиция категорично заявиха подкрепа да бъде спряно строителството на "Белене". Иван Костов посочи, че не е видял нито едно число, което да покаже ефективността на "Белене". По думите му "Белене" е абсолютно невъзможен проект за издължаване от българския данъкоплатец.

Според Мартин Димитров, който е съвносител на проекторешението, допълнителният блок в АЕЦ "Козлодуй" ще струва в пъти по-малко от АЕЦ "Белене". 1.4 млрд. лв. да хвърлиш в бездната основно по вина на БСП, с тези пари можеха да бъдат санирани 60 хил. блока, изчисли той. След като няма нито един желаещ да инвестира, очевидно е, че проектът е неизгоден, коментира той.

Петър Димитров от Коалиция за България определи отказа от строителството на АЕЦ "Белене" като най-големия политически провал на правителството и икономическа глупост, която ще доведе до социална катастрофа. АЕЦ "Белене" може да е скъпа, но ще се изплати за 20 години и ще произвежда евтин ток, смята той. По негови изчисления цената на електроенергията от бъдещата парогазова централа е съпоставима с цената от когенерация, която в момента е 330 лева за мегаватчас. За сравнение в момента

цената на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" е 42.30 лв., посочи той.

Според колегата му Румен Овчаров сегашните управляващи са компрометирали проекта "Белене" и са отблъснали всички кандидати за инвеститори, а Според Румен Петков гласуването за това решение е гласуване за интересите на съседните Румъния и Турция, които след 10-15 години ще са реализирали своите енергийни проекти.

Рамадан Аталай от ДПС призова решението да бъде оттеглено, а темата да бъде подложена на дискусия в парламента, за да се вземат най-правилните решения. Според него обсъжданият проект е написан на коляно, а и по него не са се провели политически консултации. Би следвало да е обратното - парламентът да вземе решение и да натовари правителството с определени действия, смята Аталай.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  baba_minka avatar :-|
  baba_minka

  За-120.
  Против-42
  Въздържал се-1
  -----------------------------
  Тотал=163.

  А останалите 77 маймуни къде са?Нима толкова важен въпрос като затваряне на страницата Белене не изисква присъствието им?
  Нещастници.

 • 2
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  До коментар [#1] от "baba_minka":

  Пълна безотговорност!

 • 3
  funcy74 avatar :-|
  МилевГео

  Хм поредното корпоративно решение на правителството. Преди изнасяхме ток и домашния такъв беше евтин, сега губим всеки ден енергийната си самостоятелност. Другата зима заплатите на българите ще отиват за това да са на топло. Цената на въглищата - драма, цена на газта - драма, цена на горивата - драма, а Белене - няма. Интересно, Б.Б явно има намерение да ни топли и зарежда с чара си, само че ако я кара така, той скоро ще угасне. България заприлича не един сбор за монополи - в храните, в горивата, в икономиката като цяло. Ако не слушаш данъчните почват да тропат на вратата ти и бизнесът ти залязва. Държавна преса над обикновения човек, над обикновения бизнес....какво правим? Докога?

 • Consumer

  Против бяха БСП, е тия открай време са руски подлоги по примера на вожда си Георги Димитров с лека ръка са готови да ни продадат на нещото, в което се е превърнал тунинга СССР-ОНД-Русия.

 • 5
  aussie avatar :-|
  aussie

  До коментар [#3] от "Симеон Гаврилов":

  Преди да дърдориш глупости защо не прочетеш в New Scientist броя от 10 март 2012 какво пише за извеждане на атомна централа от производство. Отнема повече време да я обезопасиш отколкото и е работния цикъл. Например Vandellos,Spain - Започнала работа през 1972 и затворена през 1989. Очакван край на извеждане в безопастно състояние през 2022. Как ти се вижда това? И колко мислиш че ще струва? Това между другото ще бъде огромен бизнес през 21 век. В момента пише че има над 138 реактора чакащи да бъдат разглобени и още 80 в близките 12 години. Само 17 досега са разглобени. Всеки един от тях произвежда 100 000 тона отпадък от който 10 000 тона са с изключително високо радиоактивно съдържание. Цената в момента на извеждане на един реактор от екплоатация е над половин милиард долара. С 20 годишни лихви вурху заема за построяване и последващо премахване след това да излезе онзи измекяр П. Димитров или другия идиот Овчаров и да ми каже колко ще е цената на тока от АЕЦ Белене?
  Същевременно се разработва нов вид централи Gen4 които ще бъдат в експлоатация доста повече от 100 години. Първата е планувана да бъде построена в Индия през 2013.

 • 6
  aussie avatar :-|
  aussie

  Хвалим се че сме договорили 3 милиарда за пътища и още незнам си колко за водни проекти. Какво ще стане ако и държавата същевременно вместо 10 милиарда евро за аец ги плати за енергийна ефективност, цифровизация, образование, околна среда, подобряване на градската среда, подобрение на услугите за бизнеса и други. Това ще избута държавата напред а не само да се осланяме на евтин ток и това че хората от Белене ще имат работа :)
  Отворете си очите. Технологиите напредват и вече има много начини един бизнес да се направи енергийно ефективен освен да се осланя на това че тока ще е евтин завинаги. Чудно колко ли шефове на предприятия в България са си поръчвали външна фирма да им направи енергие одит? Не говоря само да итиде накой и да им каже да си изолират покрива. Аз лично в предприятието в което работех преди беше в окаяно състояние в това отношение. Колко човека са предложили на собственика на предприятието че ако похарчи еди колко си пари в ново оборудване например това ще му се изплати за една година и след това ще е на печалба? Като например по-добър контрол на процеса, използване на vsd където е ефективно, премахване на излишните движения или действия от процеса и други.

 • 7
  dark_dirk avatar :-|
  Симо

  Реактора дето си ни го произвели руснаците по-добре да го сложим в Козлодуй. Пък ако ще и 2020 г. да заработи. Там в момента има изградена инфраструктура и свободни далекопроводи за 2200 мегавата от спрените реактори. В бъдеще като се наложи да спираме старите блокове какво ще стане с Козлодуй ? Затваряне, хората остават без работа. Всички квичат АЕЦ Белене, та АЕЦ Белене. А за АЕЦ Козлодуй никой не мисли. АЕЦ Белене е в сеизмична зона и нищо няма там. Нито пътища, нито далекопроводи. Добре че спряха това безумие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход