Нова идея: Европейският стабилизационен механизъм директно да финансира банки

Германия е против, защото ще отслабне натискът върху правителствата за реформи

Въпреки, че публично не се споменава, всички правителства, подкрепящи идеята, са наясно, че целта е да се подпомогнат испанските банки. Те се нуждаят отчаяно от финансиране, за да продължат корпоративното кредитиране в страната, пише Spiegel.
Въпреки, че публично не се споменава, всички правителства, подкрепящи идеята, са наясно, че целта е да се подпомогнат испанските банки. Те се нуждаят отчаяно от финансиране, за да продължат корпоративното кредитиране в страната, пише Spiegel.
Въпреки, че публично не се споменава, всички правителства, подкрепящи идеята, са наясно, че целта е да се подпомогнат испанските банки. Те се нуждаят отчаяно от финансиране, за да продължат корпоративното кредитиране в страната, пише Spiegel.    ©  Andrea Comas
Въпреки, че публично не се споменава, всички правителства, подкрепящи идеята, са наясно, че целта е да се подпомогнат испанските банки. Те се нуждаят отчаяно от финансиране, за да продължат корпоративното кредитиране в страната, пише Spiegel.    ©  Andrea Comas

Когато европейският стабилизационен механизъм бе създаден, се считаше за табу парите в него да се използват за директно спасяване на банки. Но вече няколко държави от еврозоната и Европейската централна банка обмислят промяна в правилата за управлението му, така че той да предотврати банкова криза в Испания.

Германското издание Süddeutsche Zeitung съобщава, че ЕЦБ и еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната – бел. ред.) разработват стратегии как финансови институции директно да получават пари от стабилизационния фонд, който трябва да заработи през втората половина на тази година, или в началото на следващата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nogica avatar :-P
  nogica
  • - 6
  • + 2

  сега разбирам защо Холандия неиска БГ и Ро в Шенген защото са затънали до гуша в л...... и ако влезем май ще трябва да глътнат малко,после ние ще сме виновни за трагедията в ЕС.Т

  Нередност?
 • 2
  dadam avatar :-|
  dadam
  • + 2

  Другият вариант е ЕЦБ да продължи да предоставя извънредни заеми към Италинаските и Испански банки. Към този момента те са на стойност €586 млрд., а преди по-малко от година бяха около €100 млрд. Ако растежът продължи със същите темпове ЕЦБ ще се превърне в най-големият кредитор на банковия сектор в Южна Европа. На Драги не му допадат рисковете свързани с този сценарии.

  Ето линк към статията в Spiegel - http://www.spiegel.de/international/business/0,1518,829904,00.html

  Нередност?
 • 3
  la_fonten avatar :-|
  la_fonten
  • + 2

  басня от 29.04

  Днес мили ми обитатели на зоопарка ще правим колквиум на темата от статията по горе, част от темата Банките ли политижете управляват-своеобразният вечен въпрос в икономиката на обществото " Кокошката или яйжето е първо?" .Предлагаме ви и допълнителен материал за анализ по -долу:
  "Ел Ериан - Зависимостта на пазара от централните банки скоро няма да си отиде

  Мохамед Ел Ериан, изпълнителен директор на PIMCO, най-големият световен инвеститор в облигации

  Пазарните събития от тази седмица служат за ярък пример колко зависими са цените от действията на централните банки и особено от агресивното наливане на ликвидност от страна на Федералния резерв и ЕЦБ. Въпросът за пазарите, съответно се свежда до това, дали централните банки ще осигурят още подобна ликвидност, а проблемите пред които са изправени тези институции са все по-сложни и комплексни.

  Глобалните разпродажби започнаха във вторник, с обявяването на „минутите“ от последното заседание на Федералния комитет по открит пазар на Фед. Те бяха разчетени от мнозина като сигнализиране на по-слаба готовност от Фед да предприеме нов кръг ликвидна инжекция (QE3).

  Реално всеки клас актив веднага се срина, включително облигации, стоки, акции, отражение на това доколко ликвидността, а не фундаментите, е в основата на скорошното поскъпване на пазарите.

  Разпродажбата на рисковите активи се ускори в сряда, когато Европейската централна банка предупреди да не се чакат още необичайни политически действия от нея. Разочароващият испански аукцион за емисии държавни ценни книжа също бе проблем, идвайки в момент когато пазарът и без това ставаше все по-притеснен за страната.

  Този път, обаче, германските и щатските държавни ценни книжа се отделиха от останалата група, отразявайки търговията „в търсене на качество“, извън рисковите активи към считаните за спасителни убежища книжа.

  На този фон, е естествено, че разговорите на инвеститорите са се фокусирали върху това дали централните банки ще подновят ликвидните инжекции, ако разпродажбите на пазарите продължат. Някои вярват, че институциите нямат друг шанс, освен да го направят. Други не са толкова сигурни.

  Тази несигурност не е изненадваща. Анализът, който направихме тук, в PIMCO, включително презентацията за следващата седмица за мемориалната лекция за Хомър Джоунс във Федералния резерв на Сейнт Луис, показва, че централните банки са изправени пред изключително сложни политически предизвикателства:

  Те са изправени срещу нещо, което президентът на Фед правилно нарича „изключително несигурни перспективи“. Те са принудени да използват тъпи инструменти. Те получават много малка подкрепа от други правителствени агенции. А техните постоянни интервенции неизбежно изкривяват ценовите сигнали, изменят функциите на пазара и смущават ликвидността.

  Сумарно, критичната размяна в политиката, между ползи, разходи и рискове, става все по-слабо атрактивна за централните банки. Затова е и колебанието им напоследък да предприемат повече мерки, още повече предвид знаците за подобряващи се икономически индикатори.

  Когато ножът опре до кокала, обаче, ние подозираме, че централните банки може да се обърнат отново към печатните си машини, особено ако се появи наново значима икономическа и финансова слабост.

  Помнете, това не е нещо, което централните банки ТРЯБВА, да правят, а е това, което НАЙ-ВЕРОЯТНО ще направят. И бидейки принудени да инжектират ликвидност в глобалната система, централните банки ще бъдат водени не от позитивни, а от негативни мотиви.

  В „сърцата“ си, централните банки знаят, че техните мерки не могат да доведат до желаните икономически резултати, и те са напълно наясно с разрушенията, свързани с необичайната им политика, както и с нежеланите последици. Но те чувстват също и че не могат да стоят настрана, докато политиците се карат, другите агенции се суетят, а икономиката не върви.

  Зависимостта на пазарите от действията на централните банки скоро няма да си отиде. Тя ще еволюира с времето и ще включва също въпроса, който е ключов по отношение на продължителността на бичия пазар – дали централните банки ще могат да предадат политическото предизвикателство – или на една жизнеспособна икономика, или на друга институция, която по ред причини досега е стояла отстрани."


  Нередност?
 • 5
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • + 2

  Разбираема е болката на Берлин :-) Тръгне ли се директно на финансиране и участие в акционерната структура на финансовите институции, то следва и резонната стъпка към единен и функционален европейски финансов регулатор :-)

  Нередност?
 • 6
  veny_g avatar :-|
  Вени Г.
  • - 1
  • + 3

  "дългосрочното нисколихвено финансиране в размер на близо 1 трилион евро, което ЕЦБ отпусна през първото тримесечие, бе използвано за закупване на нови правителствени облигации"

  И каква е гаранцията, че след новите помощи пак няма да направят така?

  Не е ли по-добре фалит с всичките негативни последици, но оздравена еврозона след това? Ако беше нефинансовият частен сектор, нямаше да го спасяват. И нищо страшно нямаше да стане.

  Нередност?
 • 7
  a3 avatar :-?
  аз
  • - 2
  • + 6

  под подкрепа за испанските банки се има предвид данакоплатците от цяла европа да платят за глупавите грешки на испанските банкери, нали? ....

  Нередност?
 • 8
  dark_dirk avatar :-|
  Симо
  • + 1

  До коментар [#3] от "la_fonten":

  Що за басня е това ? За какви ликвидности говориш ? За балона наречен фондова борса ?

  Само едно перце спира "инвеститорите" да побегнат от фондовата борса и това е липсата на алтернатива за печалба на друго място. Фондовата борса е игрална маса. Място, на което парите отиват към тези, които могат да играят по-добре. Другите са губещи. Ако не сте го осъзнали вече новият балон са акциите. Всички пари инжектирани от ФЕД и ЕЦБ отиват там. Когато се появи друго нещо, от което може да се спечели повече, балона ще се спука. Първите отново ще са победители, а последните губещи.
  Това ще стане през 2015 г., когато добива на петрол започне да намалява, парите ще се прелеят към петролните компании. Това ще новият балон.

  Само балони могат да движат тази финансова система. Нещо, което да изкара парите от банките и да ги задвижи в системата. Това нещо трябва да носи печалба по-голяма от лихвата в банката. В противен случай парите ще си седят и ще мързелуват по трезорите.

  Колкото повече пари са напечатани и седят по-трезорите толкова по-голяма е опасността от хипер инфлация. Ако настане паника парите ще излязат и ще залеят пазара. Това ще преживеем отново една 97-ма година, но този път с евро и долари.

  Не може да използваш една и съща системата десетки пъти и да очакваш различен резултат от предишния.

  Нередност?
 • 9
  tatkoruso avatar :-|
  tatkoruso

  Явно банковият сектор е в добро със-е само за служителите и акционерите на банките, Значи се нуждае от сериозни промени, който в момента няма кои да извърши защото банките са държава в държавата, в другият случай държавата е собственост на банките.Е,и ето решение закриваме държавата и банките създават и изпълняват функцията "държава". Нали за нещо подобно агитираше И. Костов. Дали държавата отмира в световен мащаб, дано стане по-бързо, по добре ужасен край, отколкото ужас без край.

  Нередност?
 • 10
  yavor31 avatar :-|
  Мартин Akakka
  • + 1

  Има нещо сбъркано в цялата икономическа концепция на ЕС а именно , за постигане на известен ръст на БВП са се взимали непосилни заеми... Европейския съюз все повече ми заприличва на сламена колиба с алуминиева дограма.

  Нередност?
Нов коментар