Вотът в Гърция породи опасения за излизането й от еврозоната

МВФ вече заплаши, че ще замрази помощта си за страната, ако политиците не се договорят за изпълнение на реформите

Ядосаните гръцки избиратели поставят пред изпитание цялата еврозона
Ядосаните гръцки избиратели поставят пред изпитание цялата еврозона    ©  Reuters
Ядосаните гръцки избиратели поставят пред изпитание цялата еврозона
Ядосаните гръцки избиратели поставят пред изпитание цялата еврозона    ©  Reuters

Гърция ще фалира и в крайна сметка ще излезе от еврозоната, тъй като страната едва ли ще се сдобие с правителство, което да продължи политиката на рестрикции, договорена с международните кредитори, смятат анализаторите от Capital Economics, цитирани от БТА. Според тях икономиката на Гърция се намира в свободно падане, като дългът й е изключително висок и неустойчив, така че пазарите очакват страната да се оттегли от валутния съюз.

Подобно предупреждение отправи и икономистът Нуриел Рубини, според когото резултатът от парламентарните избори в Гърция може би ще остави страната извън еврозоната през следващата година. "Гърция е в политически хаос в момент, когато кризата се превръща в отчаяние. Страната прилича на изоствен влак, който върви към фалит и излизане от еврозоната", допълва нобеловият лауреат.

Според него оставането на Гърция в еврозоната сега е изложено на опасност със сериозни рискове да зарази и останалата периферия от валутния съюз. Двете големи партии в Гърция, подкрепящи програмата на тройката кредитори за оставане на страната в еврозоната – Нова Демокрация и ПАСОК, получиха само 33% от гласовете, докато радикалната левица и крайната десница събраха 66%. Рубини отбелязва още, че гръцките изборни резултати са много по-сериозни от френските, тъй като за първи път ще се стигне до хаос.

За излизане на Гърция от еврозоната като най-вероятен сценарий предупреди наскоро и рейтинговата агенция Fich, според които това ще доведе до фалит на страната и понижаване на кредитния рейтинг и на останалите страни в региона.

Пълен обрат

Според много от европейските анализатор вчерашният резултат от изборите в Гърция е донесъл пълен обрат на политическата сцена. Те отбелязват, че днешният понеделник ще е един от най-трудните за германския канцлер Ангела Меркел, тъй като тя е загубила опора по отношение на Гърция и Франция. Представители от пазара се осмеляват вече да говорят за "края на една епоха" на Стария континент. Показателен за това е примерът на водещия икономист на Saxo Bank Стин Якобсен, който коментирайки изборите в Европа, спомена за отчайващ резултат, който не буди само изненада.

Представители на пазара отбелязват още, че "сърдитите гърци са гласували на най-критичните за страната им избори". Процесите са толкова критични, че може да предизвикат отново възпламеняване на европейската дългова криза и да създадат отново предпоставки да се оспори бъдещето на Гърция в еврозоната.

Международният валутен фонд (МВФ) заплаши да замрази траншовете от финансовата помощ за Гърция, ако не бъде постигнато споразумение между политическите партии в страната за налагане на нови мерки за икономии, заяви представител на фонда, цитиран от гръцките медии. Макар кредиторите на Гърция да са склонни да изчакат до съставянето на коалиционно правителство в страната, фондът няма намерение за промяна на плановете извън договореностите с предишното гръцко правителство. Представителят на МВФ е заявил още, че тройката кредитори от Европейския съюз, Европейската централна банка и фонда няма да посетят Гърция до формирането на ново правителство, което ще е готово да преговаря.

Чуждестраниите наблюдатели изтъква, че в момента гръцките политици се намират "между Сцила и Харибда". От една страна, те трябва на всяка цена да пристъпят към мерки за облекчаване на гърците от жестоките икономии на фона на доминиращото социално напрежение в страната, а от друга, трябва да приложат новите мерки, които са договорили с международните кредитори, тъй като в противен случай излизането на страната от еврозоната ще е безапелационно.

Ако Гърция реши или избере да напусне еврозоната, страната ще трябва да прибегне до други международни партньори. Вероятността Гърция да излезе от валутния съюз се очаква да предизвика ефекта на доминото и да доведе до рухване или до обявяване на независимост в еврозоната с всички последствия за това върху икономическата и политическа стабилност в целия валутен съюз.