Пазарите потъват след изборите в Гърция и Франция

Несигурността за политическото бъдеще на Гърция е основно протеснение за инвеститорите

Победата на Франсоа Оланд бе очаквана, но пазарите ще следят внимателно какви ше се отношенията му с Ангела Меркел
Победата на Франсоа Оланд бе очаквана, но пазарите ще следят внимателно какви ше се отношенията му с Ангела Меркел    ©  Reuters
Победата на Франсоа Оланд бе очаквана, но пазарите ще следят внимателно какви ше се отношенията му с Ангела Меркел
Победата на Франсоа Оланд бе очаквана, но пазарите ще следят внимателно какви ше се отношенията му с Ангела Меркел    ©  Reuters

Европейските пазари започнаха да потъват, след като Франсоа Оланд измести Никола Саркози като президент на Франция, а гръцките избиратели наказаха управляващата проевропейска коалиция, което създаде опасения, че регионът ще се отметне от политиката на икономии. По-слабите от очакваното данни за заетостта в САЩ обявени в петък добавиха към притесненията на инвеститорите.

Борсата в Атина се срина

Акциите на двете най-големи френски банки - BNP Paribas и Societe Generale, отстъпих с по над 2.5%. Индексът Stoxx Europe 600 се понижи с 0.7% до 251.19 пункта след отварянето на търговията, което е най-ниското ниво от 23 април. Миналата седмица индексът спадна с общо 2.4%. Индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 2.4%, достигайки най-ниското си ниво от три месеца, а Standard & Poor’s 500 отстъпи с 0.9%.

Щатските фючърси спаднаха с 1.1%, а в Японския индексът Nikkei потъна с 2.9%. Опасенията на пазарите се отразиха и на еврото, което достигна едномесечно дъно спрямо долара.

Атинската борса отчете срив от 7.7 % до 636.67 пункта на основния индекс, а този на гръцките банки изгуби над 19%. Същевременно лихвите по германските 10-годишни облигации спаднаха до 1.554%, което е на крачка от историческия минимум от 1.549 %. Инвеститорите се ориентират към германските ценни книжа, защото ги считат за сигурно убежище за активите си на фона на напрежението в еврозоната.

Икономии срещу растеж

Пазарните анализатори отбелязват, че резултатът от гръцките избори има много по-голям ефект отколкото изборът на Оланд. "Въпросът е, че резултатите в Гърция повишават силно нивото на несигурност, тъй като не е ясно кой може да състави правителство и колко време би издържало то и най-вече – какво ще е отношението му към настоящите споразумения с кредиторите", коментира пред Reuters Ричард Ятсенга, главен пазарен анализатор в ANZ Research.

"Изборите във Франция минаха както се очакваше. Пазарите вече са започнали да изменят мнението си по отношение на икономиите, които сами по себе си не са най-правилната политика и има други неща, които трябва да бъдат взети под внимание", допълва той. "Икономиите няма да постигнат разрешаване на дълговата криза в Европа. От друга страна, преминаването от икономии към повишаване на доходите ще ускори кризата", коментира Джеф Сика, президент на SICA Wealth Management.

Заедно с германския канцлер Ангела Меркел, бившият френски президент Никола Саркози имаше ключова роля в налагането на строгите фискални правила и спасителните заеми за страни като Гърция и Португалия. Оланд, който е първият социалист след 1995 г., заставащ на президентския пост във втората по големина европейска икономика, настоява за по-малко бюджетни съкращения и повече мерки за стимулиране на растежа.

Меркел отправи покана към Оланд да я посети при първа възможност, за да бъде поставена основата за консенсус относно политиката за растеж на съюза. "Инициативата Меркел-Оланд няма как да се осъществи, тъй като те представляват два противоположни полюса, които няма шанс да се договорят", отбелязва Сика. "Още от миналата седмица беше очевидно за повечето хора, че Оланд ще победи Саркози. Предстои да видим обаче как ще се сработят с Меркел и какво означава това за еврозоната", коментира от своя страна Александър Кремър, стратег в Commerzbank.

На фона на растящото напрежени международната рейтингова Standard & Poor's обяви, че няма да им а непосредствено отражение от избора на социалиста Франсоа Оланд върху рейтинга на Франция или неговата перспектива. През януари агенцията отне максималният рейтинг ААА на Париж. В момента оценката на страната е АА+ с негативна перспектива. Другите големи агенции все още оценяват Франция с максимален рейтинг.

Standard & Poor's изтъква в свое изявление, че не взима политическа позиция за отделните кандидати или резултатите от които и да било избори. "Политиката, водена от едно правителство, има пряко отражение върху доверието към него по отношение на дълга. Ще анализираме политическите решения на новоизбрания френски президент и новото правителство, предвид резултатите от парламентарните избори през юни", заявяват от агенцията.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  vagabond66 avatar :-P
  vagabond66

  А уж борсите бяха калкулирали "изборните резултати" в Гърция !

 • 2
  postingcanter avatar :-|
  Posting Canter

  двете нации гласуваха за старите си стандарти на живот, без оглед състоянитето на икономиките им да го поддържат. свикнали на хубавтото и на лесното, ще мине още не малко време, преди да се осъзнаят, че са пропуснали момента за реформи.

  положението им е на човек с наднормено тегло, който сменя лекаря си с друг, който му разрешава шоколади и пържени картофки.

 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  #2: Прав сте, г-н Чатов, но примерът на Обама е заразителен. Кейнсианският модел в действие в САЩ комбиниран с масов политически натиск върху Китай и Индия прехвърли голяма част от издръжката на американския долар върху световния пазар, при който "евтиния" долар прави американския износ привлекателен, особено след поскъпването на юана. Поевтиняването на еврото ще увеличи конкурентоспособността на европейския износ, но заедно с това и инфлационните тенденции. Дали това ще подобри стандарта на живот на хората е под съмнение.

 • 4
  mi4o avatar :-|
  mi4o

  Гърците все пак успяха да прехвърлят собствения си проблем на гърба на другите европейци. Запазиха си първото място на опашката на чакащите за помощи. Имат ловки /хитри/ политици начело на държавата си. Сигурен съм че пак ще играят сиртаки, ако ще дори и върху останките от ЕС.

 • 5
  dadam avatar :-|
  dadam

  След сутрешния спад, борсите в Европа изтриха загубите и френският CAC 40 e вече на зелено за разлика германския DAX 30. Двете най-големи френски банки пък са вече с по 2.5% ръст на цената на акциите към 16.30 българско време.

  Още по-важно е, че Франция успя да пласира краткосрочни ценни книжа за по-ниска цена от очакваното. Всичко това сочи към вот на доверие от страна на пазарите към новия френски президент.

  До коментар [#2] от "Ивайло Чатов":

  Не! Положението им е на човек с наднормено тегло, на когото предлагат да "отслабне" като му отрежат някой друг крайник, след което "лечителите" се чудят защо пациента не може да продължи да функционира по старому.

  Освен това искам да припомня, че именно по време на затягането на бюджетите в Европа беше свален кредитния рейтинг на Франция и на още една дузина държави.

 • 6
  dadam avatar :-|
  dadam

  До коментар [#4] от "mi4o":

  Гърците не прехвърлиха нищо на гърба на другите европейци, защото всички "помощи", които получават отиват директно за изплащане на дълга им, който се държи основно от чужди инвеститори. Ако си спомняш дори наскоро имаше идея ЕС да им превежда парите в escrow сметка, която да се управлява от ЕС (Германия).

  Що се отнася до преструктурирането на външния им дълг, новите ДЦК са писани по английското законодателство и следващият опит за намаляване на дълга ще е далеч по-труден. А бъди сигурен, че второ преструкториране ще има, защото благодарение на "кризисните мерки" диктувани от тройката, гръцката икономика продължава да потъва, а държавния дълг да расте.

 • 7
  yori756 avatar :-|
  16bit

  Много лошо взе да става навсякъде. Отчайващо чак. до това дередже ни доведоха технологиите, не друго.

 • 8
  lubomirgavrilov avatar :-|
  Любо

  До коментар [#2] от "Ивайло Чатов":

  Французите с наднормено тегло? Защо икономическите експерти в България не се занимаят малко повече със собствената си държава, която гони африканските стандарти? Защо ли?

 • 9
  lubomirgavrilov avatar :-|
  Любо

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Не е проблема Чатов, а единодушието с което 6-7 милиона овце се готвят още да си стегнат колана. Все едно че това е възможно.

 • 10
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#2] от "Ивайло Чатов":

  Голяма глупост си написал. Но повечето хора не следва да бъдат обвинявани за икономическото невежество, което неолибералните (без)мозъчни тръстове насадиха по целия свят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход