ОИСР се присъедини към призивите за общи еврооблигации
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

ОИСР се присъедини към призивите за общи еврооблигации

ОИСР също се обяви против строгите фискални ограничения, защитавани най-вече от германския канцлер Ангела Меркел.

ОИСР се присъедини към призивите за общи еврооблигации

Организацията намали прогнозата си за икономиката на еврозоната и призова за облекчаване на бюджетните икономии

4426 прочитания

ОИСР също се обяви против строгите фискални ограничения, защитавани най-вече от германския канцлер Ангела Меркел.

© Reuters


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се присъедини към призивите на някои европейски политици и икономисти за преминаване към съвместно гарантирани облигации на страните, използващи еврото. ОИСР също така призовава лидерите на Европейския съюз да облекчат темпото на строгите икономии, тъй като агресивното съкращаване на бюджетите носи риск за влошаване на икономиката както в региона, така и в световен мащаб.

В своя полугодишен доклад за икономическите перспективи в света международната организация предупреждава за порочен кръг в еврозоната. Той включва "високите и продължаващи да растат задължения на държавите, слабата банкова система, прекомерната фискална консолидация и ниския растеж".

Подкрепяната най-вече от Германия политика на строги фискални ограничения досега доминираше в подхода на европейските политици за справяне с опустошителната дългова криза и за връщане на инвеститорското доверие. Мерките за намаляване на бюджетните дефицити обаче доведоха икономиката на еврозоната до стагнация, а много от страните членки изпаднаха в рецесия.

Опит за връщане към растеж

В своя доклад ОИСР отбелязва, че "глобалната икономика се опитва да се върне към растеж", като икономиките на САЩ, Япония и нововъзникващите икономики показват стабилно възстановяване, но този напредък е застрашен от ново засилване на кризата в еврозоната. Ако не се стигне до нова ескалация на европейските проблеми, ОИСР предвижда слабо свиване от 0.1% на икономиката на еврозоната през тази година и бавно възстановяване през 2013 година от 0.9%.

През ноември организацията прогнозираше ръст от 0.2% във валутния блок през 2012 г. Същевременно ОИСР повиши прогнозата си за икономическия ръст на САЩ от 2 на 2.4 на сто през тази година, а икономиката на Япония се очаква да нарасне с 2%. ОИСР оставя непроменени очакванията за ръст от 3.4% на световната икономика през 2012 г., а за 2013 г. се очаква ръст от 4.2 процента.

Според прогнозата на ОИСР безработицата в еврозоната може да достигне нов рекорд от 11.1% догодина, като през ноември организацията очакваше да се задържи на ниво от 10.3 на сто през 2012 и 2013 г. Същевременно ОИСР очаква безработицата в САЩ да спадне до 8.1% през тази година и 7.5 на сто през 2013 г.

В свое интервю пред Financial times главният икономист на ОИСР Пиер Карло Падоан коментира, че сама по себе си фискалната консолидация, без други елементи на "компактен растеж", може да съсипе шансовете за по-дългосрочен икономически съюз. "Трябва да се качим на пътеката към емитиране на еврооблигации и е по-добре да е рано, отколкото късно", отбелязва той. Поред ОИСР издаването на съвместно гарантирани държавни облигации ще помогне за рекапитализирането на банките и осигуряването на кредит, най-вече в нестабилните периферни икономики на еврозоната.

Повече пари за инфраструктурни проекти

ОИСР също така изрази подкрепа за френските предложения за увеличаване на средствата на Европейската инвестиционна банка за финансиране на инфраструктурни проекти, което според организацията ще е подходящо използване на структурните фондове на ЕС за насърчаване на растежа.

Отделно от това ОИСР призова за ускоряване на структурните реформи, особено по отношение на икономическата интеграция, което ще спомогне за по-доброто функциониране на единния пазар. 

Коментарите на Падоан в полза на общи еврооблигации кореспондират с изказванията на Пиер Московиси, новият френски министър на финансите, както и на други официални представители на ЕС, включително председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и италианския премиер Марио Монти. "Подобна комбинация от мерки в целия ЕС ще подсилят икономическата активност, като увеличат доверието и улеснят усилията за ребалансиране на еврозоната", отбелязва главният икономист на ОИСР.

Според изчисленията на организацията усилията за намаляване на дефицитите по време на криза се обезсмислят сами, тъй като около една трета от планираните съкращения ще бъдат компенсирани от свиването на икономиката. Според ОИСР централните банки трябва да поддържат по-разхлабена парична политика, а Европейската централна банка трябва да се подготви да поеме по-голяма роля в борбата с дълговата криза, ако ситуацията се влоши.

ОИСР изтъква, че е твърде рано да се прекратят неконвенционалните парични политики заради слабия растеж, ограничената инфлация и затягането на бюджетите. "На фона на затъналата в политическа несигурност Гърция и растящите опасения за дефицита и банковата система на Испания, ЕЦБ не може да си позволи да отхвърли възможността за нови изкупувания на облигации от вторичните пазари", смята Падоан. "Само за последните няколко седмици ситуацията се измени драматично. Ако се появи риск от влошаване на баланса такива мерки трябва да бъдат предприети", казва още той.

Организацията очаква икономиката на най-проблемната страна в ЕС – Гърция, да продължи да се свива до средата на 2013 г., след което е възможно икономиката да се върне към растеж. За тази година обаче ОИСР очаква по-силен спад, отколкото централната банка на гърция и Европейската комисия. Според организацията през 2012 г. гръцката икономика ще се свие с още 5.3%, след 6.9 процента миналата година. Bank of Greece очаква спад от 5%, а ЕК – от 4.7%. Дори да започне възстановяване през второто полугодие на 2013 г., за цялата година ще има спад от 1.3%, което ще означава шеста поредна година на рецесия за страната.

ОИСР също така изтъква, че друга държава, около чиято икономика растат опасенията напоследък – Испания, се нуждае от средносрочен план с мерки за намаляване на дефицита и поемане на контрола над бюджетите на автономните региони. Според организацията икономиката на страната ще продължи да се свива през тази година, тъй като вътрешното търсене страда от бюджетните съкращения. За 2012 г. общите мерки за икономии на правителството достигат 45 млрд. евро.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се присъедини към призивите на някои европейски политици и икономисти за преминаване към съвместно гарантирани облигации на страните, използващи еврото. ОИСР също така призовава лидерите на Европейския съюз да облекчат темпото на строгите икономии, тъй като агресивното съкращаване на бюджетите носи риск за влошаване на икономиката както в региона, така и в световен мащаб.

В своя полугодишен доклад за икономическите перспективи в света международната организация предупреждава за порочен кръг в еврозоната. Той включва "високите и продължаващи да растат задължения на държавите, слабата банкова система, прекомерната фискална консолидация и ниския растеж".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  twe38546258 avatar :-|
  Vency Mirchev

  Единни Еврооблигации, Централна Банка с правомощия да емитира пари и неограничена солидарна солидарна отговорност за дълговете и на гърция и на Испания и на който и да е член от ЕЗ( за да се парират атаките на спекулантите)

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Меркелице определено трябва да си ходи, става вредна за ЕС и за Света.... трябват нови хора...... старата маймунка вече не може да весели публиката.... явно...

 • 3
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Черпаклиите пак се натискат за нова доза наркотик. И отново с мотива "растеж". А какво друго е това, ако не опит за продължаване на старите практики на неефективно помпане на пари в системата и обричане на деца и внуци на плащане на лихви?

  Аз определено подкрепям леля Меркел. Трябва да се простираме според чергата си.

 • 4
  donio avatar :-|
  donio

  Определено поддържам Меркел.Следп ускането на еврооблигации кой мислите ще ги изкупи?Е,онези дето печатницата им е частна и печатат зелена тоалетна хартия и респ. същите които разрушават къщите на палестинците строени с пари на ЕС.Преди във Франция ми беше ясно защо защо Саркозито искаше това,но сега с Олан имам подозрениеоколо министъра на финансите му,който май е от същата глутница.Никакви евробондове т.е.срещу хартия реални активи.Меркелица не етолкова баламурница.От срещата на срама на Азорските острови дала началото на агресията в Ирак и Афганистан остана само един от страната-домакин ,който също иска еврооблигации.Знаете къде е той.Ще припомня кои участвуваха там;Буш,Азнар,Берлускони,Тони Блеър и... сетете се кой е последния дето иска евробондове и защо.

 • 5
  mapto avatar :-|
  mapto

  "организацията ще е подходящо използване на структурните фондове на ЕС за насърчаване на растежа"

  В социалистически съюз няма как да дойде растеж от държавно преразпределение в инфраструктурни проекти. Напротив, това води до подкопаване на конкурентната среда. Инфраструктурата е важна, но няма как да дърпа икономиката да расте.

 • 6
  erebus avatar :-P
  'ΕΡΕΒΟΣ

  ГРЪЦКАТА идея/предложение от 2009 година до сега се оплюваше.Сега се обсъжда.Утре ще е реалност и повод за гордост в ЕС.

 • 7
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  Три въпроса: коя е икономически най-стабилната държава в Европа; кой я управлява; дали пък въпросната личност не си знае работата като стане дума за икономика?
  Слушайте Меркел и затворете широките пръсти.

 • 8
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#3] от "КЛЮЧАРЪ":

  Не знам дали съм ти го казвал вече, но не разбираш как действа финансовата система на капитализма. Може би нещо може да ти просветне от този текст
  http://www.antipropaganda.comxa.com/tajnaiko.html
  А ако те влече по-сложното тези два
  http://www.antipropaganda.comxa.com/ParStat1.html
  http://www.antipropaganda.comxa.com/ParStat2.html

 • 9
  kihano avatar :-|
  kihano

  До коментар [#7] от "The Shadow":

  Германия е големия печеливш от ЕС. Да това е така. Но е печеливш за сметка на другите страни в ЕС. Пита се, като се приложи "моделът меркел" в другите страни, и ако предположим че заработи, за сметка на кого ще работи? Така че "германският модел" няма, а и не може да проработи в ЕС.
  После, Меркел е физик или химик. Това не значи, че не разбира от икономика, но не предполага да разбира. После, тя е гедерейка, другарка опортюнистка, сиреч, такава която е изоставила собствените си политически и икономически възгледи. Затова е много по-податлива на неолибералните внушения, отколкото останалите западноевропейски политици (изключвам британците и Саркози).

 • 10
  kihano avatar :-|
  kihano

  От тия облигации полза няма да има. Аз бих ги счел за много рискови. Утре ЕС ще се разпадне. Кой ще ги плаща тогава? Даже да не се разпадне, Гърция няма да си плаща делът, тогава и Германия ще откаже и ще стане дявол на магаре. Освен това, не виждам как парите от тия облигации ще стигнат целево до Гърция или Италия, щото Германия и Франция нямат много нужда от финансиране.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK