Спасителната мрежа на европейските банки има големи пробойни

Политиците бавят нужните мерки за подсигуряване на банковата система, въпреки надвисналата опасност, пише агенция "Ройтерс"

Макар еврозоната вече да обмисля възможното напускане на Гърция, политиците все още не са изградили достатъчно здрав щит, който да предотврати опасността при колапс на банките в една страна да последва още по-дълбока криза за останалите, пише агенция Reuters в свои анализ. Идеята Европейската централна банка (ЕЦБ) да застане зад затруднените финансови институции набира все по-повече привърженици след правителствените лидери, но блокът все още не е изградил механизми, с които да предотврати или да се справи с внезапен срив на доверието в банките.

Миналата седмица европейските лидери започнаха да обсъждат средствата за подпомагане на банките, като ЕЦБ се надява те да включват фонд, който да подпомага кредитните институции в справянето с неблагоприятните ефекти от кризата и с евентуалното им преструктуриране. Такъв орган ще се явява допълнение към тригодишните заеми за над 1 трлн. евро, които ЕЦБ отпусна на банките в 17-те членки на еврозоната през последната половин година. Осигуряването на тази дългосрочна ликвидност позволи на финансовия сектор да продължи да функционира в условия, в които доверието в банките е ниско и повечето отбягват да се кредитират една друга.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал