Кипър обмисля втори заем от Русия

Властите на острова трябва да решат до края на месеца откъде ще намерят 1.8 млрд. евро за рекапитализиране на втората най-голяма банка

Кризата в Гърция завлича и банковата система в съседен Кипър
Кризата в Гърция завлича и банковата система в съседен Кипър    ©  Reuters
Кризата в Гърция завлича и банковата система в съседен Кипър
Кризата в Гърция завлича и банковата система в съседен Кипър    ©  Reuters

Кипър е близо до нов заем от Русия, съобщава местният вестник "Филелефтерос", цитиран от БТА. Изданието отбелязва, че това става в момент, когато кабинетът проучва нов пакет от мерки за икономии. Целта на заема от Русия е да се покрият финансовите нужди на островната държава през 2013 г., които в момента се изчисляват на 1.5 до 2.3 млрд. евро. Най-вероятно средствата от руския заем ще отидат за оздравяване на държавните финанси, а тези от европейския механизъм за подкрепа ще бъдат насочени към банките, пише още вестникът.

Кипър е на крачка от това да стане петата държава членка на еврозоната, след Гърция, Ирландия, Португалия и последно Испания, която получава заем от Европейския съюз за спасяване на икономиката си. До скоро властите в Кипър твърдяха, че нямат нужда от европейска финансова помощ, след като през миналата година взеха заем от 2.5 млрд. долара от Русия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня