"Движение България на гражданите" тръгва самостоятелно към изборите

Меглена Кунева беше избрана единодушно за лидер на новата формация

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

"Ще се явим самостоятелно на предстоящите парламентарни избори и ще дадем шанс на хората да гласуват за истинска алтернатива". Това записаха в политическата декларация на партия "Движение България на гражданите" (ДБГ) делегатите на учредителното събрание, което се състоя вчера в НДК в София. На него с пълно единодушие 721 делегати избраха за лидер на новата формация Меглена Кунева.

В декларацията се посочва, че ДБГ е амбициозен, дългосрочен, граждански и екипен политически проект. В изказването си Меглена Кунева добави, че новата формация има амбицията да управлява България и че има експертния потенциал за това. Бившият еврокомисар посочи, че целта не е да съучаства в управлението като коалиционен партньор, а винаги да се бори за първото място без задкулисни договорки.

Тя обяви, че ДБГ няма да си взаимодейства с партии, които по време на избори си служат с манипулации, купуване на гласове и оказват икономически и политически натиск върху хората.

Като търсене на баланс между хора с политически опит и хора без политически опит, но с ентусиазъм, определи новият партиев лидер предложените от нея 25 души за членове на Националния съвет на партията. В него освен нови лица влязоха и четиримата напуснали ДСБ, както и бившият зам.-председател на СДС и бивш кмет на Плевен три мандата Найден Зеленогорски, който обяви присъединяването си към новата партия  преди дни. Сред избраните са също бившият министър на образованието от правителството на Сергей Станишев – Даниел Вълчев, правозащитникът Йонко Грозев, издателят Веселин Тодоров и др. Предстои този орган да избере и оперативното ръководство на партията.

В преамбюла на устава на новата формация беше записано, че ДБГ е дясна партия. Предложение политическата ориентация да бъде дефинирана като десноцентритстка не беше подкрепено нито от комисията по устава, нито от залата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


54 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  Честит да е новия-стар вестник Капитал на новата-стара Кунева-Пръмова.
  Явно ще трябва да търсим други източници на информация вече Капитал стана партиен официоз.

 • 2
  mikaela72 avatar :-|
  Една Другарка

  Поредната партийна простотия...

  Не ме интересува.

 • 3
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Това че ще се яви самостоятелно на избори е ясно. Неясното е какво ще стане, ако попадне в парламента - тогава с коя от двете (ГЕРБ или БСП) ще се коалира?
  Самостоятелното явяване на изборите е стръв за избирателите, че такава ще и политиката на г-жа Куневата партия. Но тя няма електорален капацитет за самостоятелно правителство, събрала е политически номади от ДСБ, СДС, НДСВ и от други формации, които й дават доста пъстър облик: ляво-дясно.
  Г-жа Кунева говори сладко, но така говореше и Сакса. Да не вземете пак да "повервате"?

 • 4
  juliano95 avatar :-P
  Julian Mall

  Красавци, щели да се борят за първо място и нямало да влизат в задкулисни договорки, ако успешно продължите практиката си на примамване на членове от други партии и в парламента, току виж сте успели да си набавите нужните ви 121 депутата.

 • 5
  raicho avatar :-|
  Райчо

  До коментар [#3] от "Г-н D.":

  И аз това казвам - нов бардак със стари к**ви не става.

 • 7
  dimko avatar :-|
  dimko

  Дясното иска да носи вода , но не сеща в какво я налива ? Кошницата на общия ни живот е още по проекта за Смяна на икономическата система , а за да бъде стабилизирано , Обществото ни се нуждае от втора фаза на своя преход , Към модерна система на Политическа демокрация и Ефективно управление на общото му развитие . За тази цел то се нуждае , както от Смяна на Политическият мумодел с нов , така и от смели Реформатори , още днес , в пространството на стария ??? Не сещам у вас честна готовност , искрено да поемете такова Дело , Дами и Господа от ДБГ...

 • За да останат ХОРА в България.

  [quote]...Даниел Вълчев, правозащитникът Йонко Грозев, издателят Веселин Тодоров [/quote]
  Леле, леле.. Хвани единия пребий другия..... Само като прочетох Йонко грозев и кунеа - ми е ясно каква евролизачческа организация ще е това.. Винаги ДА - на всяко предложение за продажба на България!

 • 9
  b.manchev avatar :-?
  b.manchev

  Предизвестена новина. Поредната партия, която ще трябва да послужи за разпиляването на електоралния вот в полза на сегашното статукво. Този филм го гледаме всеки път по време на избори. Нищо ново, но затова пък работещо на 100 %.

  Всъщност съществени са, не парламентарните избори, а тези за ВСС. Забележете, че при тях, народа не участва. Така няма опасност от случайни изненади, които да объркат предварително уговорената далавера!

 • 10
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Тя обяви, че ДБГ няма да си взаимодейства с партии, които по време на избори си служат с манипулации, купуване на гласове и оказват икономически и политически натиск върху хората."
  Ако това е цитирано точно, излиза, че г-жа Кунева няма да може да взаимодейства и със себе(за другите да не говорим). Значи остава направо да се премине към коалирането, така да се каже, без да губим време да се хващаме направо за келепира.
  За съжаление задаващата се конфигурация в следващия парламент ще направи ДБГ необходим партньор, но това вече сме го гледали.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход