Енергиен сюрприз
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Енергиен сюрприз

Енергиен сюрприз

В държавата няма механизъм за проследяване на инвестициите в зелена енергия, което доведе до неочаквано поскъпване на тока

14316 прочитания

В петък енергийният регулатор изненада цяла България, като обяви окончателното си решение за поскъпването на електроенергията от началото на юли вместо с 10% с 13 на сто. Освен неприятен сюрприз от говоренето по темата стана ясно, че в държавата няма ясен механизъм за проследяване на инвестициите в зелена енергия.

И всеки си прехвърля отговорността: енергийният министър към председателя на регулатора, той пък към НЕК и ЕРП. Премиерът погледна и по-назад и обвини тройната коалиция за лобистките правила. Факт е обаче, че ГЕРБ три години вече редактира закона и точно новите текстове доведоха до взрив от соларни проекти през последните шест месеца.

Слънчево-черен петък

Председателят на комисията Ангел Семерджиев отиде лично в парламента, за да обяви новите разчети и да обясни откъде произтича допълнителното повишение. По думите му единственият фактор за увеличението на цената на електроенергията са добавките за зелена енергия. "Няма съществени промени в нашето решение. Единствено се наложи корекция в добавката за зелена енергия, тъй като и до момента НЕК претърпява значителни щети от повишеното производство от възобновяеми източници", допълни още той.

Решението на регулатора действително е взето в последния момент. Реално то се дължи на това, че едва миналата седмица Семерджиев получи данни от трите електроразпределителни дружества за това, че в последните три месеца се наблюдава бум на присъединяване на фотоволтаични мощности.

Това означава, че прогнозираните от регулатора 300 мегавата, които ще бъдат завършени до 30 юни, всъщност ще се окажат много повече. Това на практика означава, че определената надбавка за зелена енергия няма да е достатъчна да покрие разходите на НЕК за изкупуването на възобновяема енергия.

От доклада на ДКЕВР става ясно, че за миналия ценови период те са в размер на 120 млн. лв. Така вместо зелената надбавка да бъде 8.65 лв. за мегаватчас, което е увеличение с над 100%, надбавката, която всички потребители плащат, ще бъде 11.10 лв. за мегаватчас.

Недалновидността на ДКЕВР обаче беше разкритикувана и от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, който в петък в парламента обясни, че при предварителната си прогноза регулаторът е сметнал около 300 мегавата ВЕИ мощности, които впоследствие са се оказали над 600. "Според мен регулаторът можеше още преди два месеца да прогнозира достатъчно добре мощностите, които ще влязат в експлоатация, и да не става това изненада в последния момент. Още от март се виждаше, че договорите, които ще бъдат завършени в срок преди 30 юни, са над 600 мегавата", коментира Добрев.

Семерджиев пък обясни, че грешната прогноза била дадена от НЕК и ЕРП. И допълни, че загубите на НЕК всъщност идват не от регулираните дейности, а от инвестициите в "Цанков камък" и АЕЦ "Белене".

Удар като за последно

Бумът в инсталирането на ВЕИ мощности през последните месеци доведе и до друг резултат. От Българската фотоволтаична асоциация алармираха, че в последните дни преди юли регионалното министерство е издало устна забрана за въвеждане на фотоволтаични инсталации в експлоатация, което е последната стъпка, преди проектът да бъде финализиран и да получи преференциална цена, действаща към момента. Така на практика, вместо тези проекти да вземат по-високата цена от над 600 лв., действаща до 30 юни, те ще получат много по-ниска тарифа, която влезе в сила от началото на този месец.

В неделя министър Лиляна Павлова (в чийто ресор е строителният контрол) отказа да отговори на въпроса на "Капитал Daily" има ли такова разпореждане и обясни, че ще коментира темата в понеделник.

Сигналите за наложената забрана, получени от асоциацията, са за територията на почти цялата страна - Бургас, Добрич, Плевен, Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Шумен, Силистра, Видин и Хасково. По техни данни забраната е била издадена от началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева за дните 28-29 юни.

Служители на регионалните дирекции на ДНСК, които не са спазили забраната, пък дори са били заплашени с освобождаване. Инвеститор в такъв проект дори посочи, че неофициално са го информирали и за основанието за отказ: липса на озеленяване. И допълни, че ще съди държавата.

От асоциацията призоваха Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ДНСК да предприемат действия - на обекти, за които има съставен Акт №16 до 29 юни 2012 г. включително, да бъде издадено разрешение за ползване (въвеждане в експлоатация) с дата 29 юни 2012 г. "Моментът на издаване на разрешение за ползване е от огромно значение за фотоволтаичните централи. От 1 юли 2012 г. ще влязат в сила нови цени за изкупуване на енергия от такъв тип източници, които не са калкулирани в бизнес плановете на инвеститорите в слънчева енергия и ще доведат до значителни финансови загуби", заявяват в свое писмо от асоциацията.

И други изненади

По-голямото увеличение на надбавката за зелена енергия не е единствената изненада, подготвена от ДКЕВР в последния момент. От решението на регулатора става ясно също, че повишение има и при добавката за така наречените невъзстановяеми разходи, с която се покриват инвестициите за изграждането на двата частни ТЕЦ "Ей и Ес – 3С Марица-изток 1" и "Контур глобал Марица-изток 3".

Така от 2.94 лв. за мегаватчас, както предвиждаха последните планове на регулатора, се оказа, че тази надбавка ще струва на потребителите 3.38 лв. за мегаватчас. Интересно е, че преди окончателното решение за цените в невъзстановяемите разходи влизаше само ТЕЦ "Ей и Ес – 3С Марица-изток 1", а в крайна сметка се оказа, че в тях ще влязат и разходите за ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3", което е и вероятното увеличение на тази надбавка.

Промяна, но в посока надолу има и в надбавката за кафява енергия (високоефективното производство на топлофикациите), което означава, че преди това тя е била завишена повече от необходимото от регулатора. 

Леко увеличение има и в цената на енергията, която НЕК продава на трите ЕРП за битовите потребители, както и минимални изменения в цените на производителите на енергия. Минимални промени има и в цените на електроенергията на трите ЕРП, като някои от тях обаче са в посока надолу. Натрупвайки се, всички тези фактори заедно водят до поскъпването на електроенергията от юли.

В петък енергийният регулатор изненада цяла България, като обяви окончателното си решение за поскъпването на електроенергията от началото на юли вместо с 10% с 13 на сто. Освен неприятен сюрприз от говоренето по темата стана ясно, че в държавата няма ясен механизъм за проследяване на инвестициите в зелена енергия.

И всеки си прехвърля отговорността: енергийният министър към председателя на регулатора, той пък към НЕК и ЕРП. Премиерът погледна и по-назад и обвини тройната коалиция за лобистките правила. Факт е обаче, че ГЕРБ три години вече редактира закона и точно новите текстове доведоха до взрив от соларни проекти през последните шест месеца.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

38 коментара
 • Пламена Д.

  Да се погрижим за магистралите пък хората да обедняват и без това половината забегнаха в чужбина в търсене на спасение...

 • 2
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  Държавата е на автопилот. Никой нищо не смее да предприеме. И децата знаят единствения приоритет - магистрали. Останалото е както стане.
  Тове с Белене какво беше: ще строим - няма да строим; ще строим с Европа - няма да строим с Русия; ще платим реактора - ще продаваме реактора...
  През това време на клона на ВЕИ централите, чиито ток правителството е длъжно да изкупува скъпо, се накачулиха много маймуни. Колко - оказва се, че никой не знае...

 • 3
  registr_cenzura avatar :-|
  registr_cenzura

  "Борисов компенсира с 11 милиона" - 11 милиона на човек нали :). Щеше да е смешно ако не беше жалко. Този пладнешки обир е заради липсата на индексационни механизми. Поредната стъпка в ограбването на работещите и държането им в мизерия. При наличието на механизми за индексация като в Германия, Франция и т.н. стари държави ВРЪТКАТА нямаше да се получи. Това е поредното 20% ограбване на всички за пълнене на гушите на избрани.

 • 4
  hristov87 avatar :-|
  Петър Христов

  До коментар [#1] от "Пламена Д.":

  май това е единствения правилен път... ти няма ли да заминеш ? или оставаш, за да се бориш с "вятърните мелници" като Дон Кихот!

 • 6
  ivanski12 avatar :-P
  Ivanski

  "Така на практика, вместо тези проекти да вземат по-високата цена от над 600 лв., действаща до 30 юни, те ще получат много по-ниска тарифа, която влезе в сила от началото на този месец."

  Това е цената за централите на покрив до 30 кв, за които и без това несе изискват такива разрешителни....Хубаво е да пишете за ко иде реч

 • 7
  hellwitch avatar :-|
  hellwitch

  В енергетиката попарата е надробена много от отдавна. Например за новите ТЕЦ-ове Марица Изток са с договори още от Костов. Цялата мизерия около Белене трябва да се плати. За газта и лукойл какво да говорим - руски монопол.

 • 8
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Е, да ама се хвалехме колко сме Зелени и еколюбиви ... в продължение на години.. Ето ви резултата!

 • 9
  gospodin avatar :-|
  Г-н D

  До коментар [#8] от "bestbuy":

  Приказките за "зелената" енергия всъщност са добро за слуха прикритие на инвестирани едни пари на едни хора при сигурно изкупуване от държавата на произведената енергия.

 • 10
  dggm avatar :-P
  dggm

  Дългосрочното планиране не е силна страна на премиера.


  Жалко за изгорелите предприемачи, но ... 13% удрят право в джоба и ГЕРБ вече доказаха, че не се страхуват да си изцапат ръцете още с прослувутите забавяния на Дянков към "бизнеса".

  Брутални, но ефективни в краткосрочен план. "Предприемачите" нямат симпатиите на обществото и няма да блокират Орлов мост.

  Бат Бойко уверено върви към втори мандат :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.