Новата вълна стандарти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новата вълна стандарти

Новата вълна стандарти

Обмислят се изисквания към розовото масло и меда

Деница Ватева
2878 прочитания

© Красимир Юскеселиев


След въвеждането на стандарти за качество на месните и млечните продукти, както и на хляба и лютеницата, в момента Министерството на земеделието и храните и бизнесът работят по още два. От агенцията по храните съобщиха, че работят по регламент за изискванията към пчелния мед, а преди време стана ясно, че ще обсъждат и стандарт за розовото масло. На този етап от институциите и от бизнеса не се ангажират със срок, до който трябва да приключи работата.

Работи се по изисквания към пчелния мед

В последния месец е започнала работа по изготвянето на стандарт за пчелния мед. Инициативата за това е дошла от браншовите сдружения в сектора, като проектът се изготвя съвместно с агенцията по храните. От институцията не съобщиха кога очакват да бъде готов новият регламент, а от бизнеса посочиха, че това може да се случи до есента. Причината за искането за въвеждане на стандарт е, че според фирми на пазара има продукти, в които се ползват различни заместители. В момента има международен кодекс за този продукт, в който има въведени определени критерии.

Фирми от пчеларския сектор съобщиха, че основната идея е те да се ползват като база за изготвянето на българския стандарт, като бъдат заложени и допълнителни изисквания към опаковките, съхранението и други.

Стандарт и за розовото масло

Другият проект, по който се работи, е за въвеждането на стандарт за розовото масло. Тук предложението също идва от бизнеса, който от години дори настоява и за закон за розопроизводството. В момента тече процедура по регистриране на наименованието "българско розово масло" в европейския регистър на защитените наименования. Инициативата е на фирми от района на Карлово и Казанлък, които искат защита на географско указание.

Евентуалният стандарт за розовото масло може да бъде заложен в бъдещия закон за сектора. Преди време земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че в нормативния акт могат да бъдат въведени изисквания към продукта по подобие на закона за виното. В него бяха разписани изисквания към продуктите, които могат да носят наименованията вино, ракия и други.

Слаб интерес към съществуващите

Въпреки че вече съществуват няколко различни стандарта, тези продукти не се радват на особен интерес. Първата инициатива - за въвеждане на стандарт "Стара планина" към месни продукти, регистрира успех, но той беше краткотраен. Само месец след въвеждането му четири фирми бяха обвинени, а после и оневинени, че са използвали соя като заместител на месо в продукцията, нарушавайки изискванията. Така няколко месеца по-късно маркетинг проучвания показаха, че интересът към този продукт е намалял сериозно, а немалка част от фирмите, закупили логото, не са подновили регистрацията си за производство.

Преди няколко месеца проучване на "Капитал Daily" сред производителите на хляб по въведения стандарт "България" показа, че има сравнително слаб интерес към продукта на фона на общите продажби в сектора, но пък и лоялност на потребителите, които го предпочитат.

Подобни са и данните на млекопреработвателите, които работят по утвърдения държавен стандарт за кисело мляко. На този етап обаче няма нито една фирма, която да е одобрена за производство на кашкавал по стандарт, а при сиренето процедурите са преминали едва пет предприятия.

Данните на агенцията по храните показват, че продукти по последно въведения стандарт за лютеницата също се произвеждат от малко фирми. Според регистъра на одобрените компании, лютеница по стандарт могат да предлагат едва четири фирми - "Булконс Първомай", "Олинеза", Консервинвест" и "Дерони".

След въвеждането на стандарти за качество на месните и млечните продукти, както и на хляба и лютеницата, в момента Министерството на земеделието и храните и бизнесът работят по още два. От агенцията по храните съобщиха, че работят по регламент за изискванията към пчелния мед, а преди време стана ясно, че ще обсъждат и стандарт за розовото масло. На този етап от институциите и от бизнеса не се ангажират със срок, до който трябва да приключи работата.

Работи се по изисквания към пчелния мед


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
  • 1
    ivaylo.simeonov2 avatar :-|
    Ивайло Симеонов

    Вероятно стандарт за пчелният мед е малко вероятно да има, или ще има в ограничени нива. Че меда, не е мед ..., но щетите за икономиката могат да са катастрофални, ако например излезе наяве нещо свързано с разни модифицирани организми. За това, много страни подхождат умерено рестриктивно.

    Публикувано през m.capital.bg

  • 2
    mila34 avatar :-|
    mila34

    Аз пък съм поддръжник на стандартите, защото като потребител те са ми гарант за качеството на много от продуктите, все пак уменията ми по химия не стигат до там, за да мога да определя точните хараткирестики за това един продукт да е наистина добър, и малко помощ по въпроса никак не ми идва зле. От друга страна този сигурно е стимул за производителите да държат високо ниво на произведеното от тях.

  • 3
    dragoslava avatar :-|
    Dragoslava

    Дано е за добро.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK