Нов финт с назначенията на магистрати без конкурс
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нов финт с назначенията на магистрати без конкурс

Нов финт с назначенията на магистрати без конкурс

ГЕРБ прокара разпоредба, позволяваща на съдебния съвет да разкрива произволни щатове

Лора Филева, Росен Босев
11029 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Откакто България е под мониторинг от Европейската комисия, във всеки доклад се казва, че Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да гарантира, че влизането в системата и израстването ще става на базата на обективни критерии за професионалните и моралните качества на магистрата. От няколко седмица обаче ВСС използва извънредна процедура, прокарана от ГЕРБ в закона, която позволява преназначаването на съдии от един съд в друг без конкурс, а на базата на субективни критерии.

"Малка" промянабез дебати

В края на 2010 г. Министерството на правосъдието внася проект за промени в Закона за съдебната власт, според които има възможност да се закриват работни места в не толкова натоварените съдилища и да се прехвърлят в по-натоварените. В предложението е записано, че прехвърлянето трябва да става в рамките на апелативния район, в който става "трансферът".

Без да се мотивират, народните представители от ГЕРБ Анастас Анастасов, Юлиана Колева, Красимир Ципов и Искра Фидосова предлагат малка промяна - да се добави, че преназначаването става "по възможност" в същия район. Тази вметка развързва ръцете за непрозрачно и субективно кадруване в системата. Така административните ръководители могат да предлагат съдия от Разград да започне работа в София без конкурс. По този начин ВСС поддържа т.нар. кухи бройки.  Вместо да закрие щатове там, където те не са необходими, и да разкрие на друго място, където това е наложително, и след това да обяви конкурс за свободните места, съдебният съвет може да премества из страната по собствен вкус.

В началото на май ВСС приема неясни "Критерии за използването на процедурата в закона", от които се разбира единствено, че това ще става според "натовареността" на съдилищата.

Тестване на процедурата

За първи път процедурата се използва в средата на май, когато по предложение на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев трима съдии от провинцията са преместени в Административния съд в София. Двама от тях опитали да отидат в същия съд миналата година с конкурс, но не изкарали достатъчно високи оценки. С назначаването те "прескачат" двама магистрати, които са изкарали по-високи оценки от тях. Тримата съдии идват от административните съдилища София-област, Перник и Пазарджик, които далеч не са най-малко натоварените.

Миналата седмица по същата процедура е преместен магистрат от военния съд в окръжния съд в Плевен - ст. лейтенант съдия Доротея Цонева.

"Не знам какви са били мотивите на ВСС за откриването на нова щатна бройка. Явно е било натовареността, защото във военния съд месечно на един съдия се пада между дело и половина и две. А при нас натовареността е по 10-11 дела", каза Красимир Петракиев, заместник-председател на Окръжния съд в Плевен.  

Да прескочиш 54-ма по-добри

В дневния ред на Висшия съдебен съвет (ВСС) за 5 юли е предвидено отново назначение без конкурс. Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева предлага съдията от Окръжен съд - Разград, Теодора Нейчева да бъде преназначена в СГС.  През 2011 г. Нейчева кандидатства неуспешно за този пост, както и още за окръжните съдилища в Пловдив, Бургас, Велико Търново, Габрово, Варна и военния съд в Пловдив. Навсякъде обаче са назначени магистрати с по-високи оценки. След като не е назначена, Нейчева завежда общо 32 дела във Върховния административен съд (ВАС). Месец и половина след образуването им тя оттегля жалбите си и делата са прекратени. От пролетта на тази година тя е командирована в София и гледа граждански дела.  

В случая със съдия Нейчева е закрита щатна бройка в Разградския окръжен съд и е открита в Софийския градски съд. Ако ВСС беше спазил собствените си критерии, би трябвало да закрие бройка от най-малко натоварения окръжен съд. Според статистиката на ВСС за 2011 г. това не е съдът в Разград. Окръжните съдилища в Ямбол, Търговище, Смолян, Силистра, Ловеч, Кърджали, Враца, Видин и Монтана са по-малко натоварени, а последните три са в същия апелативен район, в който е и СГС.

С назначаването й в София Теодора Нейчева ще прескочи 54-ма съдии, които са изкарали по-високи оценки от нея. "Имаме право по закон да преместваме съдии от съд с ниска натовареност към свръхнатоварен съд. Има недостиг на хора в СГС и всяка една щатна бройка е от значение" коментира Владимира Янева, председател на съда. Само през последния месец тя е "разкомандировала" от Софийския градски съди четирима съдии, които са с много по-голям опит от Нейчева.

Съдия Нейчева обясни преместването си със "съдебната реформа": "Случаят не е прецедент и касае устойчива тенденция за прехвърлянето на съдии от ниско натоварени съдилища към свръхнатоварени съдилища. За сравнение, делата ми средно месечно са били под десет, докато за периода на моето командироване висящността на моя състав е над 200 дела", заяви тя чрез пресаташето на съда.

"Не мога да коментирам, защото не съм запознат със случая. Като стигне до ВСС, ще обсъдим и там ще се реши всичко", заяви Георги Шопов от ВСС. Преди да бъде включено в дневния ред на съвета, предложението е минало през комисията, която той оглавява.

Откакто България е под мониторинг от Европейската комисия, във всеки доклад се казва, че Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да гарантира, че влизането в системата и израстването ще става на базата на обективни критерии за професионалните и моралните качества на магистрата. От няколко седмица обаче ВСС използва извънредна процедура, прокарана от ГЕРБ в закона, която позволява преназначаването на съдии от един съд в друг без конкурс, а на базата на субективни критерии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  penkagk avatar :-?
  penkagk

  Ах, тази Фидосова!
  Голямо попадение на ГЕРБ!

 • 2
  ivaylo.simeonov2 avatar :-|
  Ивайло Симеонов

  Когато една система е заболяла, тя се лекува. Когато няма лечение, трябва да се реже. Дори това да нарушава всякакви човешки и конституционни права. Не може да има равнопоставеност там където се касае за национално значение.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  makadam avatar :-|
  makadam

  Мафията действа скрито, кастата открито и нагло.

 • 4
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Престъпност и български съд - две страни на една и съща монета.

 • 5
  disd avatar :-?
  disd

  Без коментар.

 • 6
  kamenlitchev avatar :-|
  Камбанка

  До коментар [#2] от "Ивайло Симеонов":

  Е, нали конкурсите са затова - да показват знания. А това тук вече си е легализирано кадруване.

 • 7
  musashii avatar :-|
  musashii

  Не знам защо никъде не се повдига темата за следователите.В момента те са около 600 човека като разследват около 5 процента от престъпленията.Същевремено 1600 разследващи полицаи разследват останалите 95 процента.Получават възнаграждение равно на съдия или прокурор на окръжно ниво.Освен тях имат един куп секретарки,призовкари,шофьори и не знам си още какви служители.Интересно защо никой журналист не е засегнал тази тема.

 • 8
  funny_jazzy avatar :-P
  funny_jazzy

  До коментар [#1] от "penkagk":

  Попадение или ПАДЕНИЕ?

 • 9
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  Очаквам някой буден журналист, най-накрая да публикува "ценоразписа" за магистратските места...

 • 10
  penkagk avatar :-P
  penkagk

  До коментар [#8] от "funny_jazzy":

  За целите на ГЕРБ е попадение, за нацията май ще е падение...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.