Бюджетът е с излишък от 44 млн. лв. за полугодието

Харченето ще се ускори през лятото и есента

Понижаването на рисковата премия при кредитирането на българското правителство води и до по-ниски лихви при кредитирането на частния сектор, обясни заместник-финансовият министър Владислав Горанов.
Понижаването на рисковата премия при кредитирането на българското правителство води и до по-ниски лихви при кредитирането на частния сектор, обясни заместник-финансовият министър Владислав Горанов.
Понижаването на рисковата премия при кредитирането на българското правителство води и до по-ниски лихви при кредитирането на частния сектор, обясни заместник-финансовият министър Владислав Горанов.    ©  Надежда Чипева
Понижаването на рисковата премия при кредитирането на българското правителство води и до по-ниски лихви при кредитирането на частния сектор, обясни заместник-финансовият министър Владислав Горанов.    ©  Надежда Чипева

Бюджетен излишък от 44 млн. лв. за първото полугодие сочат предварителните данни на Министерство на финансите. Според източник на Капитал Daily през юни има минимален дефицит от 23 млн. лв., и с тази сума се намалява натрупаният до края на май излишък от 67.4 млн. лв.

Добрите данни, макар и временни, са сред причините България да изтегли заем от 950 млн. евро при цена на дълга 4.43%. Това бе определено от повечето икономисти като успех, защото страната ни явно бе поставена от инвеститорите в по-горна категория спрямо Румъния например, а фискалната дисциплина е сред малкото безспорни характеристики на това правителство.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tihob avatar :-|
  Otchuzden
  • - 3
  • + 24

  "Неофициално обаче се признава, че основна причина за добрите резултати е забавеният ръст на износа, при който държавата възстановява по-малко ДДС на експортноориентираните компании и нетните резултати (разликата между приходите и възстановяването) се оказват по-добри."

  Не е лошо като се пише някакъв критичен аргумент да се прилага и обикновен здрав разум. Ако износът за януари-април е с 1,7% по-малко спрямо същия период на 2011 (за 5 месеца вече има ръст) как точно е се е събрало 15% повече ДДС?

  Нередност?
 • 2
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов
  • - 2
  • + 10

  До коментар [#1] от "Otchuzden":

  Да не забравяме, че вносът се ускорява и външната търговия е с три пъти по-голям дефицит, което означава, че от внос са събрани към 560 милиона повече. Така май уравнението излиза.

  Нередност?
 • 3
  finland avatar :-|
  Finland
  • - 11
  • + 12

  Дянков, вдигнете учителските заплати! Това е бомба със закъснител и застрашава националната сигурност! Как е възможно учители да стоят със заплати по 500 лв.? Явно да държиш пистолет или пушка, на държавна работа, е по-пристижно.

  Има деца в училищата, които имат поне по 300 лв. дневни (10 лв. на ден - само цигарките им са пет лева). Как да имат респект от гладуващите си учители, които носят една дреха по 6 години?

  Нередност?
 • 6
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • + 9

  Цитат:"Неофициално обаче се признава, че основна причина за добрите резултати е забавеният ръст на износа, при който държавата възстановява по-малко ДДС и нетните резултати (разликата между приходите и възстановяването) се оказват по-добри."

  Това неофициално твърдение е смешно, защото общият износ за периода януари - април 2012г. е 12.2911 милиарда лева, а за периода януари - април 2011г. е 12.5055 милиарда лева. http://www.nsi.bg/img/icons/excel.gif

  Тоест намалението е с 214.4 милиона лева при което е възстановен с 42.88 млн. лв по-малко ДДС за тези четири месеца. За същият период събраният ДДС е 2 194.8 млн. лв. Съпоставени със същия период на 2011 г. постъпленията от данъка са нараснали с 396.7 млн. лв.
  http://www.minfin.bg/document/10838:4

  Сравнете сега как "ОСНОВНАТА" причина за нарастването на събрания ДДС с 396.7 млн. лв. са 42.88 млн. лв по-малко ДДС от намален износ.

  Нередност?
 • 7
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • - 1
  • + 3

  [quote#2:"Горбачов"]Да не забравяме, че вносът се ускорява и външната търговия е с три пъти по-голям дефицит, което означава, че от внос са събрани към 560 милиона повече.[/quote]Нима!

  Търговско салдо - FOB/CIF....млн.лв
  февруари 2012.....................-221.0
  март 2012.............................-467.8

  http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=60&a1=992&a2=993&a3=994&a4=995#cont

  Разликата е 226.8 млн. лв. Ако ВСИЧКИ внесени стоки ВЕДНАГА са продадени, то внесения ДДС нараства с 45.36 млн.лв. Сранете с данните от НАП според които внесения ДДС е нарастнал с 2.9 млрд / 5 = 580 млн. лв.

  "С близо 3 млрд. лв. се е увеличила декларираната данъчна основа на облагаемите с ДДС доставки за месец март в сравнение с месец февруари 2012 г. Според данните, посочени в ДДС-декларациите за месец март, които се декларираха до 17 април, общата данъчна основа на доставките е 15,2 млрд. лв., докато през февруари 2012 г. тя е била 12,3 млрд. лв."
  "От НАП смятат, че тези резултати се дължат най-вече на свързването на касовите апарати с НАП и последвалите контролно-ревизионни дейности."

  Ето и друго съобщение на НАП:
  "22 Март 2012 - По последни данни 225 000 касови апарати вече имат осигурена дистанционна връзка с НАП, като само десет дни по-рано 185 000 устройства са подавали онлайн данни към агенцията.

  Нередност?
 • 8
  bluewater avatar :-P
  BlueWater
  • + 2

  [quote#6:"BlueWater"]http://www.nsi.bg/img/icons/excel.gif [/quote]Точната препратка (линк) е
  [quote#7:"BlueWater"]http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=60&a1=992&a2=993&a3=994&a4=995#cont [/quote]

  Нередност?
Нов коментар