Защо само на ЕЦБ все още може да се вярва

Досегашните усилия за спасяване на единната европейска валута се провалиха

Марио Драги е категоричен, че ЕЦБ ще напарви нужното, за да бъде спасено еврото.
Марио Драги е категоричен, че ЕЦБ ще напарви нужното, за да бъде спасено еврото.    ©  Reuters
Марио Драги е категоричен, че ЕЦБ ще напарви нужното, за да бъде спасено еврото.
Марио Драги е категоричен, че ЕЦБ ще напарви нужното, за да бъде спасено еврото.    ©  Reuters

Едно изявление миналата седмица беше достатъчно, за да успокои финансовите пазари. Европейската централна банка (ЕЦБ) стана спасител с решаваща роля в кризата в еврозоната. Играта за еврото навлезе във финалната си фаза.

Досегашните усилия за спасяване на единната европейска валута недвусмислено се провалиха. В критичен момент, когато правителствата видимо бяха обхванати от отчаяние, президентът на ЕЦБ Марио Драги оповести, че централната банка ще направи "всичко" в границите на правомощията си, за да спаси еврото. Реакцията на пазарите можеше да се опише само като еуфорична, пише в анализ германският в. Zeit.

Криза на доверието

Всъщност, Драги постави препинателен знак сред хаоса от спасителни усилия. Предвид дълбокото недоверие, което сега тегне над валутния съюз от всички страни, изглежда само ЕЦБ е в състояние да спаси еврото. Кризата на доверието, в която са попаднали финансовите пазари като цяло и еврозоната в частност, може да бъде ограничена само от институции, за които всички вярват, че разполагат с необходимите средства. А в еврозоната такава е само ЕЦБ.

Единствено централната банка на валутния съюз разполага с теоретично неограничени средства, тъй като тя печата парите. Това е и причината, поради която на правителствата не се предоставя свободен достъп до централните банки. В крайна сметка, винаги има подозрение, че по чисто политически причини те биха се възползвали от печатницата за пари и накрая би се стигнало до инфлация.

Целесъобразното ограничаване на властта на правителствата над централните банки обаче има и тъмна страна. Средствата на страните от еврозоната(за разлика от ЕЦБ) са ограничени, предвид факта, че те не могат да повишават данъците неограничено. Наличните спасителни механизми пък не са достатъчни, за да подкрепят Испания и Италия. В същото време е много съмнително дали страните от еврозоната биха повишили още веднъж финансовия си принос за спасителните фондове. Поради тази причина пазарите реагират сдържано до панически, когато трябва да се финансират държавни облигации, пише в анализа, цитиран от БТА.

Купуването на облигации

В действителност може да помогне само институция, която разполага с достатъчно средства, за да повлияе на пазарите, а такава е само ЕЦБ. Само при намек, че се планира покупка на облигации, става чудо.

В този момент играчите на финансовия пазар трябва да се ръководят от факта, че държавните облигации отново ще поскъпнат, след като ЕЦБ се намеси. Възможно е също така банката превантивно да започне с покупките възможно най-бързо, за да спечели от очакваните по-високи курсове. С други думи, дори само изявленията на една достойна за доверие институция водят до успех. Тогава няма значение, колко належащи са нуждите от финансиране на отделни страни в криза като Испания. Тъй като средствата на ЕЦБ са неограничени, изявлението е достатъчно, за да повиши курсовете и да понижи рисковите премии.

Следователно, има доста малка вероятност изобщо да се наложи ЕЦБ да прави покупки в големи мащаби. Важното е, че прави надеждни изявления.

Широк консенсус за тази стратегия

Доверието в ЕЦБ обаче не се основава само на неограничения достъп до финансови средства, но и на широк политически консенсус за тази стратегия. Докато в англосанксонските страни това се разбира от само себе си, в Европа, най-вече в Германия, цари скептицизъм.

Възраженията са смесица от сериозни опасения, партийно-политически сметки и латентен национализъм. Сериозните опасения се коренят в страха, че покупките на облигации от ЕЦБ ще раздуят твърде силно количеството пари в обращение, което в крайна сметка може да доведе единствено до инфлация.

Най-напред обаче трябва да се изчака, за да се разбере колко силно всъщност ЕЦБ ще се намеси на пазара, след като е направила надеждното си изявление. Дори когато намесата е в значителен мащаб, опасността от инфлация не би била голяма и би могла лесно да се овладее.

Заради широко разпространеното недоверие във финансовите активи, най-вече от еврозоната, голяма част от парите, които ЕЦБ пусне на пазара, веднага отново ще се озоват при нея. Следователно, парите изобщо няма да влязат в обращение и поради тази причина не биха могли да разпалят инфлация. Едва след като бъде възстановено доверието и поради ниските лихви парите бъдат изтеглени от ЕЦБ и инвестирани в други финансови продукти като, например, държавни облигации, ще може да се говори за опасност от инфлация.

Независимостта не е застрашена

Докато обаче се разгърне инфлационна тенденция, предстои още дълъг път. Едва когато се стигне до значително повече инвестиции в реалната икономика с ускоряване на повишението на цените и възнагражденията, има основателно опасения за висока инфлация. Докато дойде това време обаче, кризата в еврозоната отдавна ще е преодоляна и ще отпадне оправданието за покупки на облигации от ЕЦБ. Вероятно тогава банката дори вече отдавна ще е започнала да препродава облигациите, които е купила при ниски курсове, и по този начин ще изтегли пари от икономически оборот.

По този начин опасността от инфлация би била избегната преди изобщо да се стигне до големи повишения на цените. Освен това могат и да бъдат вдигнати лихвите, които сега са на крайно ниско равнище.

Друго опасение е, че с тази процедура ЕЦБ влиза в ролята на зависим финансист на държавата. Това обаче не е вярно, тъй като ЕЦБ може да купува облигации само на вторичния пазар, но не и пряко от държавите. По този начин частните инвеститори поемат част от рисковете чрез загубите от промените в курсовете в хода на кризата, а ЕЦБ остава независима от държавите.

На скептиците, мотивирани от партийно-политически съображения, както и на повечето икономисти може да се постави въпросът дали биха могли да поемат икономически и политически отговорност за разпадане на еврозоната. Докато те не могат да отговорят на този въпрос така, че да им повярваме, трябва да запазят мълчание и да не пречат на ЕЦБ при важните й спасителни операции.

Етикети

пазари лихва ЕЦБ
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


38 коментара
 • 1
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  "Всъщност, Драги постави препинателен знак сред хаоса от спасителни усилия. Предвид дълбокото недоверие, което сега тегне над валутния съюз от всички страни, изглежда само ЕЦБ е в състояние да спаси еврото."

  Драги направи само изявление, което бе очаквано и влиянието му върху пазарите бе краткотрайно. В началото на кризата пазарите се влияеха силно от всякакъв вид изявления на политици - готови били с план за спасяване на еврото. Да, ама - не! Сега пазарите вече не им варват. Не е далеч времето, когато ще се срине и доверието в ЕЦБ, защото следват само "изявления" и никакви мерки!

  ЕЦБ не може да печата пари без политическо решение за това, а всички знаем колко време отнема едно такова важно решение!

  Статията по-нататък прилича на написана от г-н Иван Митев! Ако изкупуването на облигации от ЕЦБ няма да доведе до инфлация (тезата на автора), то нали не мислите, че не се прави от глупост?

 • 2
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  До коментар [#1] от "vassilun":

  Аз си мисля, че не се прави заради политика... Все пак кризата е породена от достъпа до евтино финансиране. Ако продължи финансирането на държавни дългове при нереално ниски лихви и средствата не доведат до създаване на работни места и растеж то проблема само би се задълбочил. По подобна схема се мъчат щатите, но при тях има частичен успех - успяха да свалят безработицата до нормални нива, отписаха се несъбираемите дългове и малко по малко изхвърлят боклука като междувременно печатат пари за да не се стигне до колапс и нова криза...
  В Европа проблемът е децентрализацията, суверонността на всяка нация и дава право за собствена политика, което в общия случай води липса на синхрон на ниво Европа и прави решаването на глобални проблеми невъзможно... Заради тези причини от доста време се говори за европейски щати. Под натиска на Германия и севера достъпа до евтино финансиране на задлъжнелите страни е ограничен. Така разходите им по кредити се увеличиха и ако скоро не приемат условията за обединена Европа фалитът на всички от прасенца е неизбежен. Същевременно трябва да се пази баланс хем да не фалират, хем да нямат вече избор. Игра на нерви!

 • 3
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  [quote#2:"nqma zna4ka koi"]Заради тези причини от доста време се говори за европейски щати.[/quote]

  Ако в следствие на кризата, интеграцията в ЕС се превърне от чисто икономическа в политическа, то тази криза би имала положителен ефект!

 • 4
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  Само изявления не са достатъчни, въпреки че е много важно какви са. Но трябва и действия.

 • 5
  apoloniy avatar :-|
  Apolon ot Tiana

  Защо само на ЕЦБ все още може да се вярва?" Защото ВДянков и неговия капо ди тути капи Боце нямат място в управлението и!

 • 6
  apoloniy avatar :-|
  Apolon ot Tiana

  Това е и причината, поради която на правителствата не се предоставя свободен достъп до централните банки. В крайна сметка, винаги има подозрение, че по чисто политически причини те биха се възползвали от печатницата за пари и накрая би се стигнало до инфлация.
  Вдянков чèти момче и обясни на оня дето иска да опапа всичко! И двамката с послушните в депутати- от бандата на Али Баба помислете преди да набутата всички ресурси и механизмите за разпределянето им във вашите ръчички! както казваше един виден гербер от вашето политбюро в момента, пребоядисал се от няколко партии, но започнал от Димитровския комсомол, който го изпрати да учи за заслуги в Москва, нещо като съветски рабфак: "Идва видов ден". помнете думите му , те се отнасят за вас!

 • 7
  birdman avatar :-|
  birdman

  Може да прекръстите заглавието на "ода за ЕЦБ" ! А резултата от "спасителните операции" го виждаме колкото повече се спасяват , спасяваните толкоз повече затъват !

 • 8
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  "Не можеш да разрешиш голям дългов проблем с вземането на още по-голям дълг. " ( Джими Роджерс )

 • 9
  tarator9 avatar :-|
  tarator9

  До коментар [#8] от "tsyrvulan":

  Напротив, може.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#9] от "|":

  Но докога?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал