ЕЦБ ще изкупува облигации без ограничения

Целта е да се намали цената на финансирането за проблемните страни от еврозоната

Очаквано интересът към пресконференцията на Марио Драги беше голям.
Очаквано интересът към пресконференцията на Марио Драги беше голям.    ©  Reuters
Очаквано интересът към пресконференцията на Марио Драги беше голям.
Очаквано интересът към пресконференцията на Марио Драги беше голям.    ©  Reuters

Европейската централна банка ще започне изпълнението на нова програмата за изкупуване на облигации в опит да намали цената на заемното финансиране на проблемните страни от валутния съюз, съобщиха световните агенции. Излизането на пазара ще служи и като "пълно ефективно предпазване", заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги.

Дългоочакваната новина съобщи днес управителят ЕЦБ Марио Драги след заседанието на управителния съвет. На него беше решено основната лихва да бъде запазена на рекордно ниското си ниво от 0.75% в опит да се овладее високата инфлация и да се укроти дълговата криза в еврозоната.

Драги днес представи дългоочаквания план за изкупуване на държавни облигации на затруднени страни от еврозоната, за да могат лихвите по книжата им да се понижат. Драги оповести програмата, наречена "Открити парични трансакции" (Outright Monetary Transactions - OMT). ЕЦБ ще купува на вторичния пазар на облигации с падеж от една до три години и няма да определя количествен лимит, съобщи управителят на ЕЦБ.

Най-напред обаче страните, които искат банката да купи техни облигации, ще трябва да отправят официално молба за помощ от европейските спасителни фондове и да приемат "строги и ефективни" условия за бюджетната си политика. Международният валутен фонд (МВФ) ще помага при контрола за спазване на тези условия от правителствата, допълва АП. Драги съобщи също, че ЕЦБ ще публикува седмична и месечна информация за изкупуванията на облигации. Президентът посочи, че банката ще има същия статут като на останалите кредитори при изкупуването на дългови книжа.

Програмата, срещу която се обяви Bundesbank, "ще действа като "пълно ефективно предпазване от потенциални разрушителни сценарии", смята Драги. "Ние действаме стриктно в рамките на нашия мандат", аргументира се той.

Пазарите приветстваха решението

ЕЦБ залага на инфлация от 2.5% тази година и 1.9 на сто догодина. През юни институцията прогнозира съответно обезценка от 2.4 процента за тази и 16% за догодина.