Бизнес доверието в еврозоната спада въпреки мерките на ЕЦБ

Бизнес доверието в еврозоната спада въпреки мерките на ЕЦБ

Активността в сферата на услугите е на най-ниското си ниво от три години насам

3485 прочитания

Бизнес активността в еврозоната е претърпяла най-силния си спад от юни 2009 г. Това показват предварителните данни на изготвяния от Markit композитен индекс на мениджърските поръчки (PMI) за еврозоната. Показателят е спаднал до 45.9 пункта през септември от 46.3 през август, достигайки най-ниското си ниво от 39 месеца. Влошаването идва въпреки решението на Европейската централна банка да поднови изкупуването на дългови облигации на затруднени страни от еврозоната, което вдъхнаха оптимизъм на пазарите през последните седмици.

Тригодишно дъно в сектора на услугите

Подиндексът за активността в сектора на услугите, който е основен за европейската икономика, е спаднал до 46 пункта от 47.2 през август, което е повече от дори най-песимистичните прогнози. Нивото от 50 пункта разграничава свиването от растежа. Свиването в сектора идва въпреки изненадващия ръст в Германия, което означава, че по-малките икономики са се представили особено лошо.

"Спадът в еврозоната се е засилил още повече през септември, подсказвайки, че регионът преживява най-тежкото си тримесечие от три години насам. Такива нива на PMI съответстват на свиване на БВП с 0.6% през третото тримесечие, което означава техническа рецесия за региона", отбелязва главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

"Надявахме се, че решението на ЕЦБ за интервенция на облигационния пазар, ако Испания и Италия поискат помощ, ще спомогне за повишаване на бизнес доверието, но явно това не се е случило. Вместо да се повишат, настроенията в сектора на услугите са спаднали до най-ниското ниво от март 2009 г.", отбелязва Уилямсън.

Подиндексът на производствения сектор е малко по-добър от очакваното, но най-вече заради забавения темп на спад. Показателят се е покачил до 46 пункта от 45.1 през август. Новите поръчки обаче спадат в целия регион, а те са основен показател за бъдещо подобрение. "Данните за новите поръчки и складовите наличности сигнализират, че производството вероятно ще продължи да се свива и през четвъртото тримесечие", предупреждават от Markit.

Германия - единственият светъл лъч

Единствения светъл лъч идва от Германия, където темпът на спад се е забавил "значително", като сектора на услугите дори отчита минимален ръст за пръв път от май. "Големият въпрос е дали положителните тенденции в Германия ще се окажат устойчиви", отбелязва Уилямсън. Основна причина за съмненията е втората по големина икономика Франция, която преживява остро влошаване на икономическото доверие. "От данните се вижда, че Франция вече изпитва сериозни икономически трудности, като поръчките и потреблението спадат" казва Уилямсън.

По-рано в четвъртък предварителните данни от PMI индекса за производствения сектор в Китай показаха пореден спад. Макар и с по-бавен темп, фабриките във втората по големина икономика в света са намалили производството си за 11-и пореден месец през септември. Това става въпреки обявената държавната програма за инвестиции в инфраструктурни проекти на стойност 150 млрд. долара.

Бизнес активността в еврозоната е претърпяла най-силния си спад от юни 2009 г. Това показват предварителните данни на изготвяния от Markit композитен индекс на мениджърските поръчки (PMI) за еврозоната. Показателят е спаднал до 45.9 пункта през септември от 46.3 през август, достигайки най-ниското си ниво от 39 месеца. Влошаването идва въпреки решението на Европейската централна банка да поднови изкупуването на дългови облигации на затруднени страни от еврозоната, което вдъхнаха оптимизъм на пазарите през последните седмици.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  georgi345 avatar :-|
  georgi345

  EC and ECB mind_-control many politicians and business people in Europe. They
  manipulate financial markets, require high interest rate, require low-price
  privatization.
  This is done with small implants in the head (sometimes involuntary)and
  wireless technology. Essentially a sensor is connected to nerves and the brain
  teaches itself to recognize the single in this way the thoughts of a person
  can be received and also send to him/her. I found such device implanted in my
  sinuses with FMRI. I studied at CEU - sponsored by Soros, and Rostowski, the
  financial minister of Poland was teaching there (he is also mind_ contolled).
  Behind Soros, actually are EC and ECB - the owners and beneficiaries of the
  technology. It is not done for security, because I worked for the Bulgarian_
  National Bank and I was threatened with this technology to make credit
  expansion for the bank cartel (CEU is teaching the central banks in CEE this
  actually).
  I also met Papademos at a Austrian Central Bank Conference, while he was in
  ECB, and I believe he is also mind-controlled. It is probably that EC and ECB
  will use the latest technologies to send some Greece financial minister in the
  hospital as they control his mind - everybody is aware for the latest
  technologies. It is the behavior of EC and ECB that should be clarified -
  they would do anything for the billions Greece own them - but crimes should
  also be punished. It is not a union, but a brutal mafia raising their
  capital. The same is valid for Mario Monti and Rajoy.

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  При условие, че Еврозоната е пред разпадане (минимум Гърция може да излезе от нея, докато, като сравнение, нито един американски щат, включително и тези пред фалит, не стои пред заплаха от излизане от САЩ) - какво доверие се очаква и на каква основа?! Евросъюза и Еврозоната са толкова фалшиви "обединения", че направо ще си направят много голяма услуга, ако въобще престанат да съществуват!

 • 3
  mirohero avatar :-|
  mirohero

  До коментар [#2] от "Станислав Янков":

  Мисля смесваш валутен съюз и политическа федерация.

  Както и да е, не че Европа прави кой знае какво грешно, просто в целия свят икономиката се развива в монетарно либерален стил, масовото потребление обеднява. Излезе статистика на Форбс и се вижда, че милиардерите по света се справят рекордно добре - тоест икономическият модел в момента работи както се предполага. Просто не е подходящ за останалите 6-7 милиарда човека на планетата. Производството и потреблението на ограничен брой свръхлуксозни стоки също има впечатляваащ ръст, борсовите пазари - които са един вид потребителски стоки за богати хора, също са в добро състояние. Такъв системен модел, както и да го стимулираш /не че има нужда/, той просто ще продължава да си работи все така добре и да прави много ограничен брой хора все по-богати. Те и да искат, не могат да потребят всичко, така че освен да инвестират, няма какво да си правят парите. И докато капиталовите и суровинни пазари са изкуствено поддържани балони, нищо различно от днес няма да се случи. Останалите търпеливо чакаме или системен шок /спукване на балона, загуба на инвеститорско доверие, и т.н. както искате го наречете/, или външен шок.

  Мисля си, че в момента световната икономика е доста добре синхронизирана, и свиването на потреблението в развитите държави вече се отрази на ръста в развиващите се. Нищо ново не очаквам да се случи идните тримесечия/години.

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#3] от "mirohero":

  Вероятно не дефинирам точно двете форми на икономическо устройство на Еврозоната и на САЩ. Аз само имам предвид, че макар и устройството на САЩ да не е най-доброто (през 2011 година доста европейски държави бият САЩ по икономически растеж - Германия, Швеция, Швейцария и т.н.), устройството на ЕС е още по-неефективно и на практика пречи на възстановяването на европейската икономика като цяло, за разлика от случая на американската икономика като цяло (прогнозата за икономическия растеж на САЩ за 2012 година е по-висока от тази на Еврозоната за същата година, а и досега САЩ като цяло бие по икономически растеж Еврозоната като цяло).

 • 5
  jovenda avatar :-|
  jovenda

  До коментар [#3] от "mirohero":
  Споделям напълно . Смислен и точен коментар .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход