МВФ вещае мрачно бъдеще за световната икономика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

МВФ вещае мрачно бъдеще за световната икономика

Бюджетните съкращения са се отразили по-зле на икономическия ръст, отколкото правителствата са очаквали, обяснява главният икономист на МВФ Оливие Бланшар

МВФ вещае мрачно бъдеще за световната икономика

Фондът отново понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж и призова за по-активни действия на политиците

7494 прочитания

Бюджетните съкращения са се отразили по-зле на икономическия ръст, отколкото правителствата са очаквали, обяснява главният икономист на МВФ Оливие Бланшар

© Reuters


Провалът на опитите на политиците в САЩ и Европа да се справят с фискалните си неволи заплашват допълнително и без това бавното и неравно глобално икономическо възстановяване, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в новия си доклад за световните икономически перспективи.

Освен, че понижава прогнозите си за икономическия растеж през следващата година, в доклада си МВФ дава аргументи на критиците на политиката на строги икономии със заключението, че правителствата значително са подценили щетите, нанесени на растежа от увеличените данъци и орязването на разходите.

Надолу, надолу

Според октомврийската прогноза на фонда, през 2013 г. световната икономика ще нарасне с 3.6%, вместо с 3.9%, посочени в предишния доклад от юли. Дори и понижената прогноза, предполага, че Конгресът на САЩ ще предприеме мерки, за да се избегне т. нар. "фискална пропаст" - изтичането на редица данъчни облекчения и въвеждането на автоматични бюджетни съкращения в началото на следващата година. МВФ разчита и на това, че европейските правителства ще следват плана на Европейската централна банка за изкупуване на държавен дълг, който предполага икономически реформи и по-тясна интеграция във валутния съюз.

"Основният въпрос сега е дали глобалната икономика преживява поредна турболенция по пътя на възстановяването, който се очакваше да е бавен и неравен, или  текущото забавяне е по-трайна тенденция. Отговорът зависи от това дали европейските и щатските политици могат активно да действат за справяне с основните краткосрочни икономически предизвикателства", отбелязва МВФ в доклада си.

Още икономическа несигурност

Според фонда икономическата несигурност ще продължи да тежи на производството както в развитите, така и в нововъзникващите икономики, макар експертите да остават оптимистично настроени за перспективите пред Китай. Прогнозата за ръста на най-голямата азиатска икономика за тази и следващата година е понижена с по 0.2% до съответно 7.8 и 8.2 на сто, но МВФ вярва, че Китай и останалите страни в региона ще постигнат "меко приземяване". Според фонда за поддържането на растежа ще спомогнат скорошните решения за облекчаване на паричната политика. 

Далеч по-негативни са очакванията за еврозоната, като МВФ вече очаква икономиката на региона да се свие с 0.4, вместо с 0.3% през 2012 г., и да постигне минимален ръст от 0.2% догодина, вместо предишната прогноза за 0.7 на сто. Една от най-тежките ревизии в региона претърпява икономиката на Великобритания, като МВФ очаква да отчете свиване с 0.4%, вместо ръст от 0.2 процента.

По отношение на България МВФ подобрява леко прогнозата си за растежа през 2012 от 0.8% на 1%, а за 2013 г. очакваното повишение на БВП остава 1.5%. Това е по-нисък процент от очакванията на правителството, което заложи в бюджета ръст то 1.9% догодина.

Повече щети от бюджетните съкращения

МВФ посочва, че според новите анализи очакванията на правителствата за компромис между фискалната консолидация и растежа са били твърде оптимистични и бюджетните съкращения ще нанесат повече щети на възстановяването, отколкото се е очаквало.

Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар отбелязва пред Financial times, че новите анализи са повлияли на предписанията на фонда към страните, изпълняващи програми на фонда. Той цитира скорошното увеличаване на целевия дефицит на Португалия за 2013 г. от 3 на 4.5 процента, заявявайки, че "щом в случая е правилно, трябва да сме готови да коригираме заложените фискални цели".

"Намираме се в период, в който много страни са в ликвиден капан и паричната политика е много по-ограничена, отколкото в нормални условия", заявява още той и добавя, че Испания и Италия трябва да получат помощ под формата на директна рекапитализация на банките и намаляване на разходите по задълженията им.

В доклада си МВФ подчертава, че е важно стартиралият в понеделник Европейски стабилизационен механизъм – постоянният спасителен фонд на еврозоната, да бъде приведен в действие възможно най-скоро и да започне да инжектира капитал директно в затруднените банки от периферията на валутния съюз. Средствата за друга основна задача – понижаване на доходността по облигациите на рисковите държави могат да бъдат канализирани както през ЕСМ, така и през все още действащия временен механиизъм – Европейския фонд за финансова стабилност.

МВФ също така изтъква, че на еврозоната е нужна по-силна интеграция по отношение на данъчните и разходни политики, както и активизиране на процеса по изграждане на банков съюз. "ЕСМ трябва да се намеси в банковата система и да оказва подкрепа на правителствата, докато политиците работят върху изграждането на истински икономически и паричен съюз", заявяват от фонда. Новият спасителен фонд, чийто капацитет трябва да достигне 500 млрд. евро през 2014 г., ще може да отпуска кредити директно на правителствата, но и да изкупува държавни ценни книжа, което ще спомогне за намаляването на разходите по задълженията на проблемни страни като Испания и Италия.

Няма надежда за Гърция

Гърция няма да изпълни петгодишните си цели за намаляване на дълга, договорени в замяна на спасителния пакет от 130 млрд. евро, според прогнозите на Международния валутен фонд. В доклада си фондът прогнозира, че дългът ще се свие до 152.8% от БВП до 2017 г. в сравнение с договорените с МВФ и Европейския съюз 137.3%. "В Гърция има по-дълбока от очакваното рецесия и пропуски в прилагането на фискалните мерки отново ще затруднят постигането на амбициозните цели за намаляване на дефицита", се казва в доклада.

 Прогноза октомвриПрогноза юли
 2012201320122013
Глобален растеж3.33.63.53.9
Еврозона-0.40.2-0.30.7
САЩ2.22.122.3
Япония2.21.22.41.5
Великобритания-0.41.10.21.4
Китай7.88.288.5
Бразилия1.542.54.6
Индия4.966.16.5
Русия3.73.843.9

Провалът на опитите на политиците в САЩ и Европа да се справят с фискалните си неволи заплашват допълнително и без това бавното и неравно глобално икономическо възстановяване, предупреждава Международният валутен фонд (МВФ) в новия си доклад за световните икономически перспективи.

Освен, че понижава прогнозите си за икономическия растеж през следващата година, в доклада си МВФ дава аргументи на критиците на политиката на строги икономии със заключението, че правителствата значително са подценили щетите, нанесени на растежа от увеличените данъци и орязването на разходите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

44 коментара
 • 1
  cap_shakespeare avatar :-|
  Captain Shakespeare

  Таблицата след статията показва, че държавите реализиращи истинска пазарна политика, а не като европейския миш-маш прогресират.

 • 2
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Крайно време е светът да се примири с мисълта, че не може вечно икономиките да растат с по 3-4% годишно, камо ли пък китайските 8-9%.
  Какво ще стане ако 100 години растем така - 1.03 на степен 100 е 19.2. Е, възможно ли е 21-ви век светът да произвежда 19 пъти повече стоки и услуги, отколкото през съответната година на 20-ти век?
  А в по-дългосрочен план: 1.03 на степен 200 е 369.35 - значи пък съответната година на 22-ри век трябва над 300 пъти повече стоки и услуги да произвеждаме!
  Ние тая планета ще я изядем за нула време ако така продължава.

 • 3
  dimhristov avatar :-|
  dreamer

  Специално за ЕЗ прогнозите са доста оптимистични. А за САЩ също не се знае покрай предстоящото н-то достигане на тавана на дълга макар, че те са друга бира и вероятно ще си го вдигнат.

 • 4
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  Голяма работа като нямало да има растеж, все едно ако няма растеж ще легнем да мрем... Колкото - толкова, да има за хапване и пийване, останало е Божа работа... и ламтеж за повече...

 • 5
  oserv avatar :-|
  Patilan

  Смятайте, щом и МВФ не могат вече да ни будалкат !

 • 6
  petar_333 avatar :-|
  petar_333

  Това за тази инстутуция е нормално да дават мрачни прогнози,при условие,че съществува,за да дава заеми!

 • 7
  stoyan_hristov avatar :-|
  Stoyan Hristov

  До коментар [#2] от "Камен":

  Камене, теоритиично си прав, но не и на практика. Реаления ръст на БВП е вързана с нивтото на инфлацията. Ако инфлацията се манипулира, то тогава се манипулира и БВП. А дали се мери инфлацията правилно нека всеки сам си отговори. Още по-сложен и актуален въпрос е дали ръста на БВП е добър измерител на промяната в качеството на живот и състоянието на икономиката.

 • 8
  neznaiko_2011 avatar :-|
  райничка цветкова

  Няма такова животно,като безкраен растеж приограничени ресурси.

 • 9
  aglar avatar :-|
  aglar

  До коментар [#2] от "Камен":

  Ето това е много добре казано! И е правилно да си зададем точно тоя въпрос, както и дали всъщност няма нещо счупено в този модел на растежа в икономическата теория! И винаги съм се дразнел, като се завайкат, че темпът на растежа на дадена икономика или на печалбата на дадено предприятие се бил забавил!!! Нали расте, по дяволите...

 • 10
  dozmodozmo avatar :-|
  dozmodozmo

  До коментар [#4] от "geordgeo":

  Няма растеж ама без растеж няма и банки. Къде ще си къташ паричките :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK