Германският износ спада по-бързо от очакваното

Франция е успяла да намали търговският си дефицит с 11% до септември

Износът на Германия през септември е спаднал с най-бързия темп от декември миналата година, съобщи Reuters. Вносът също е намалял, давайки поредното доказателство, че дълговата криза засяга все по-тежко най-голямата икономика в Европа. Данните за търговския баланс идват сред поредица от негативни новини за германската икономика, включващи спад на бизнес доверието, свиване на частния сектор, ръст на безработицата и забавяне на новите поръчки за индустрията.

Данните на Федрералната статистическа служба показват спад на износа с 2.5%, а на вноса с 1.6 на сто. Тези данни значително надхвърлят прогнозите на анлизаторите за спад от съответно 1.5 и 0.1%. Според сезонно изгладените данни търговският излишък е спаднал до 17 млрд. евро от 18.1 млрд. през август.

"Дълговата криза вече е пристигнала в Германия. В края на 2012 г. слабото търсене на външните пазари се добавят към цялостната несигурност, която намалява инвестициите от лятото на 2011 г., насам", коментира анализаторът от Dekabank Андреас Шойрле. Дълго време германската икономика изглеждаше незасегната от проблемите на еврозоната, но все все повече икономисти очакват да се свие през четвъртото тримесечие.

Износът на страната се представяше сравнително добре през годината, като отчита спад само през четири от първите девет месеца благодарение на търсенето в Азия, което компенсира спада на европейските пазари. Последните данни обаче показват, че това вече не е достатъчно.

Експортно ориентираните германски компании са тежко засегнати от намалените потребителски разходи в основните си европейски пазари, като производителя на автомобилни гуми Continental обяви, че ще намали производството, а металургичната компания Salzgitter понижи финансовите си прогнози за годината. Есенната прогноза на Европейската комисия показва, че и следващата година ситуацията в Европа няма да е особено розова за германския износ, като еврозоната ще отбележи само символичен растеж.

Според сезонно неизгладените данни германският износ за страните от валутния съюз е спаднал с 9.1% до септември, а същевременно износът извън Европа е нараснал с 1.8 на сто. "Това са лоши новини за германския икономически растеж. Вероятно няма да има получи подкрепа от външната търговия и трябва да разчитаме на вътрешния пазар", коментира Кристин Шулц от Berenberg Bank.

Същевременно спадъ при вноса, който се оказа по-силен и от най-песимистичните прогнози, повдига въпроси дали вътрешното търсене ще оправдае очакванията за растеж. През миналия месец Берлин намали официалната си прогнозата за растежа на БВП през 2013 г. до 1%, като според някои икономически съветници на правителството е по-реалистично да се очкава 0.8% ръст.

В четвъртък бяха публикувани данни и за външнотърговския баланс на втората най-голяма икономика в еврозоната Франция. Там също се отчита спад както на износа, така ина вноса със съответно 1.5% и 1.9%. През сепември Париж е успял да намали търговският си дефицит с 4.3% до 5.02 млрд. евро, докато първите девет месеца на годината понижението е с 11.1% до 50.9 млрд. евро.