Юристи: ЕК има основания да осъди България заради зелената енергия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Юристи: ЕК има основания да осъди България заради зелената енергия

Производители на зелена енергия многократно излизаха на протест заради въведената такса за достъп до мрежата, която отнема до 40% от приходите им, но така и не получиха диалог с институциите

Юристи: ЕК има основания да осъди България заради зелената енергия

Държавата може да плаща сериозни санкции, ако нарушенията бъдат доказани

Ралица Николова, Кристина Климентиевна
7545 прочитания

Производители на зелена енергия многократно излизаха на протест заради въведената такса за достъп до мрежата, която отнема до 40% от приходите им, но така и не получиха диалог с институциите

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Ако Европейската комисия (ЕК) осъди България заради въведената от енергийния регулатор такса достъп, която отнема до 40% от дохода на производителите на възобновяема енергия, държавата ще понесе сериозни финансови санкции. Това стана ясно от думите на Димитър Кюмюрджиев от Софийската адвокатска колегия, който участваше в съвместна пресконференция с ветроенергийната и фотоволтаичната асоциация. Според него основания за това не липсват.

Извън изключението

През октомври двете асоциации изпратиха сигнали до Генерална дирекция "Конкуренция" в ЕК заради въведената такса достъп. Те са за злоупотреба с държавни средства и за неправомерна държавна помощ към електроразпределителните дружества (ЕРП) и системния оператор, които събират приходите от таксата, както и за картелно споразумение.

Според адвокат Кюмюрджиев в правото на ЕС съществуват изключения за предоставяне на компенсации при услуги от обществен интерес. Случаят с въведената такса обаче не отговаря на тези условия, защото при определянето й няма обективни критерии и няма анализ на разходите, каквито са изискванията, посочи Кюмюрджиев. Самият регулатор също многократно е признавал това, тъй като до момента няма точни данни какви точно разходи предизвикват производителите на възобновяема енергия.

От ЕК вече реагираха на подадените сигнали, като изпратиха въпроси на ДКЕВР.

Възможните санкции

Ако ЕК все пак реши, че има нарушение, вариантите за санкции са няколко. Единият е България да плати глоба. Вторият е ДКЕВР да трябва да отмени таксата. Друг вариант е електроразпределителните дружества и системният оператор да върнат всички приходи, получени от нея. Има и по-краен сценарий - ако България влезе в процедура за нарушаване на договора си за членство в ЕС, средствата от еврофондовете могат да бъдат намалени и страната ни да плаща глоби от 50 до 100 хил. евро на ден.

"Рекетьорски договори"

Освен че производителите на ВЕИ са задължени да плащат такса достъп, в момента те са заплашени да бъдат изключени от системата, ако не подпишат нови договори за достъп с разпределителните дружества, съобщи председателят на фотоволтаичната асоциация Никола Газдов. Според него обаче това са напълно "рекетьорски договори", тъй като нямат одобрени общи условия от ДКЕВР, което ги прави незаконни. От електроразпределителното дружество ЕВН коментираха, че общите условия вече са внесени в ДКЕВР за одобрение и че дружеството не е "заплашвало" производители с изключване, тъй като това са разпоредбите на закона.

Парламентът прие поправките за такса достъп

Поправките, които доузаконяват наложената такса за достъп до електропреносната мрежа за възобновяемите енергийни източници, бе окончателно одобрена от депутатите в сряда. Това стана с приетия на второ четене в парламентарната зала Закон за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната. В него най-изненадващо между двете четения на проекта бяха вкарани и текстовете за таксата достъп за ВЕИ. Против промените се обявиха от опозицията. "Заглавието не съответства на съдържанието на проекта. Какво правят текстове за ВЕИ в закон за търговия с оръжия?", възмути се Корнелия Нинова от БСП. Въпреки това само петима депутати гласуваха против, двама се въздържаха, а 61 бяха за предложените поправки. 

Ако Европейската комисия (ЕК) осъди България заради въведената от енергийния регулатор такса достъп, която отнема до 40% от дохода на производителите на възобновяема енергия, държавата ще понесе сериозни финансови санкции. Това стана ясно от думите на Димитър Кюмюрджиев от Софийската адвокатска колегия, който участваше в съвместна пресконференция с ветроенергийната и фотоволтаичната асоциация. Според него основания за това не липсват.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Koлкото осъди Чехия и Испания, толкова ще осъди и нас. Не разбрахте ли, че няма кой да извади 700 милиона лева, колкото трябват за изпълнението на договорите за ВЕИ? И да ни осъдят, глобата ще се избие пак от вас. Колко ли малоумен трябва да бъдеш, че да се натискаш да продаваш 20 или 50 пъти по-скъп ток на държава, няма пари да се справи с проблеми като Могилино?

  Радвайте се и на сегашните тарифи, защото народът е казал: "Като не искаш да целуваш ръка, после ще целуваш задник!"

  Всъщност, аз съм за по-радикалното решение: апортиране на активите на НЕК и ЕРП-тата в отделни дружества, и после засилване на кухите фирми в стената. За желаещите все пак да продават - енергийна борса с пазарни цени!

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  Мрън, мрън, мрън, ще видите вие как ще се случат едни лоши неща на България някъде в бъдещето, евентуално и понеже много ни се иска да крадем от крайните клиенти с гарантиран пазар на свръх високи цени ...
  Те тези юристи които ги разправят тези неща друго не могат и да говорят все пак очакват да скубят фотоволтаичните "инвеститори" за години напред за всяко лобиране и явяване в съда.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Още по-добър вариант според мене е да накарат самите производители да осигурят 20% от тока да е от ВЕИ. ТЕЦ дали сам ще изгражда мощности ВЕИ или ще подписва договор с друг собственик - да си правят сами сметката, само им се задава цената, те ще си търсят най-добрия вариант.
  Каква енергийна борса, като има подписани дългосрочни договори? Тоя номер с прехвърлянето на активите и фалирането на кухите фирми няма да мине пред ЕС. Крайно време е да се направи нормална енергийна стратегия и да се следва, ако имахме нямаше всички да се юрнат да слагат фотоволтаици и да им подписват дългосрочни договори на ужасно високи цени.

 • 4
  lybitel avatar :-?
  lybitel

  На Капитал ли да вярваме или на Дневник?
  В Дневник пише, че поради липса на кворум таксата за достъп е отхвърлена?

  http://www.dnevnik.bg/zelen/2012/11/14/1946724_zaradi_lipsa_na_kvorum_ns_othvurli_taksa_za_dostup_na/

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#2:"bz"]Те тези юристи които ги разправят тези неща друго не могат и да говорят все пак очакват да скубят фотоволтаичните [/quote]
  [quote#3:"today"]Крайно време е да се направи нормална енергийна стратегия и да се следва[/quote]

  Енергийната стратегия висеше и все още си виси на сайта на ЕСО и ред други места - по-долу давам препратка към нея. За разделението на видовете мощности прелисти на стр. 10. Там пише, че слънчевите мощности следвало да достигнат 300 кВп през 2020 година, а през 2012 г. трябвало да са 100 кВп. През 2011 г. те вече стигнаха 85 кВп и тази информация беше публично достъпна. Е, да не кажеш че тези инвеститори много са му мислили, как при наличието на 85 хиляди заявки точно техните проекти са запълнили последните 15 мВп, за да се спази стратегията? Нямам друго обяснение, освен че са оглупели от алчност заради очертаващите се космически норми на печалба.

  http://www.tso.bg/uploads/file/bg/10_Year_Net_Dev_Plan_BG_2010-2020.pdf

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Корекция: кВп са мВп, разбира се.

  А за проектантските колективи и адвокатските кантори е ясно. При добре известни 15 мВп свободен буфер, само някои от тях проектираха или бутаха бумагите за по 50-100 мВп

 • 7
  nuzzo avatar :-|

  Всички писали до тук продължавате да внушавате :
  1.Неистини по отношени параметрите на субсидиите, и
  2.Следтвие на първото, сочите ,от "последна и компетентна" инстанция кой е виновният.
  И аз , първосигнално бих ви подкрепил - щото и аз не искам директно да плащам, нечия печалба, но отново - не при нас (щото съм инвестирал във ВЕИ) е вината . Или поне, не в повечето от нас.Сигурно има при някой от големите централи подкупни схеми(които основно товарят сметките като относителен дял), но и те каква вина носят, щом :
  1."Държавата" е създала условия за този бизнес, т.е тя чрез условията е "повикала " инвеститори (добри лоши такива каквито- нямало е критерии ,дошли всякакви)
  2.Определени Чиновници за използвали тези условия ,да спечелят незаконно включвайки повече централи, с подкупи , от една страна , а от друга умишлено или не , нерегурлиращи навреме цените по изкупуване, което и де факто доведе до настроенията срещу сектора.....Всъщност,внушено, от част от същите тези чиновници или се получи крадеца викна дръжте крадеца.

  Кокво бихте си помисли ако във сектора и структурата в която и за която работите ЕДНИ или НЯКОЛКО крадат , а ОБВИНЯТ ВСИЧКИ ,, вкл. и ВАС и приберат глоби или ви уволнят несправедливо при това. Не е справедливо , нали?!?!?
  Ето така се и чустват повечето (основно средни и малки )ВЕИ инвеститори.
  Позамислете се и включете процеса мислене и не злобейте първосигнално ....това бумеранг , който днес удря нас , утре може да сте вие....

 • 8
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  До коментар [#7] от "nuzzo":

  Държавата не сме ли всички данъкоплатци,а не едни корумпирани депутати и чиновници,благодарение на които има договори за 20 години тока от соиарните панели да се плаща на цена от 80 стотинки? Проумейте го всичките "инвеститори" във ВЕИ-та,вие сами сте си виновни,защото и от Луната е видно,че такива норми на печалбата не са реални и че това е изкуствено надут балон и няма как обикновените хора и малкия бизнес да плащат все по-скъп ток,за да има космически печалби на от милиони на хора като Златев,Прокопиев(един от собствениците на Капитал,те затова пишат по 1000 статии в защита на зелената енергия),Николай Вълканов,Бориславова и т.н.
  Като сте такива големи инвеститори,инвестирайте в производство,а не всички да се редите на опашка на държавната хранилка,произвеждайте нещо и излезте на пазара,защото така при гарантирани огромни печалби и баба може,но няма вече балъци които да ви ги плащат!!!

 • 9
  stonerboner avatar :-|
  Попа от Симитли

  До коментар [#4] от "lybitel":

  и аз не мога да разбера, моля някои от пишущите братя в единия от или и в двата местника най-добре да се яви в изповедалнята да обясни, моля

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#8] от "simeonov_":

  Още преди 2-3 години написах тук, че поведението на тези "инвеститори" е като на дърта брантия, която е замаяла главата на невинен момък от добро семейство и драпа час по-скоро да му изстръгне брачното подписче, преди родителите и приятелите му да са го разубедили.

  След като беше пределно ясно, че цените падат в експоненциална фунция, брантиите от ВЕИ сектора, заедно с парламентарните гювендии се скъсаха да бързат и ръчкат, за да пробутат схемата при максимално най-непоносими цени.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.