Евродепутатите отхвърлиха мораториум върху шистовия газ

Европейският парламент прие резолюция, с която настоява страните членки да въведат солидни регулации

Протестите на екоорганизациите в началото на тази година доведоха до налагане на мораториум за проучванията и добива на шистов газ в България.
Протестите на екоорганизациите в началото на тази година доведоха до налагане на мораториум за проучванията и добива на шистов газ в България.
Протестите на екоорганизациите в началото на тази година доведоха до налагане на мораториум за проучванията и добива на шистов газ в България.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Протестите на екоорганизациите в началото на тази година доведоха до налагане на мораториум за проучванията и добива на шистов газ в България.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Предложението за налагане на мораториум върху добива на неконвенционален газ в Европейски съюз беше отхвърлено вчера от депутатите в Европейския парламент. Европейският парламент няма правомощия да налага подобни забрани, а само да ги препоръча, но все пак гласуването е показателно за настроенията сред европейските депутати, които по принцип са настроени скептично към шистовия газ. Преди това две от генералните дирекции на Европейската комисия - "Околна среда" и "Енергетика", публикуваха противоречащи си доклади по темата.

Парламентът гласува две резолюции, според които страните трябва да бъдат предпазливи при издаването на разрешителни за разработване на находища на неконвенционални горива в очакване на допълнителен анализ за това дали регулацията на европейско равнище е подходяща. В тях също се посочва, че проучванията за шистов газ и шистов нефт, които протичат в някои страни в ЕС, трябва да бъдат подкрепени със "солидни режими на регулация".

Нови регулации?

В България засега не съществува законодателство, което да регулира специално добива на шистов газ. Това бе и една от основните критики на гражданските и екоорганизациите, които организираха протести срещу даването на разрешително на американската Chevron за търсене и проучване на шистов газ на територията на България. Така в началото на годината се стигна и до забрана за проучванията и добив на газ чрез използването на технологията за хидравлично разбиване. В резултат на това беше сформирана временна парламентарна комисия за шистовия газ, но до приемането на допълнително законодателство, което да регулира този добив, така и не се стигна.

Единствената стъпка, която беше предприета в това отношение, е решението на екоминистерството да изисква оценка за въздействие върху околната среда (вместо по-простата процедура за екологична оценка) за проучванията и добива на шистов газ.

Допълнителни изисквания

Приетите резолюции изтъкват, че са нужни значителни инвестиции за изграждането на инфраструктура за добива на шистов газ, но допълва, че те трябва да бъдат "изцяло покрити от индустрията". Евродепутатите поставят като изискване и създаване на система, която рециклира максимално количество от водата, използвана при добива чрез хидравлично разбиване. Компаниите трябва да разкриват и какви химикали се използват, за да отговарят на европейското законодателство, добавя още текстът.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  string11 avatar :-|
  Стоян Петров
  • - 1
  • + 3

  До пет години с ръце ще копаем за шистов газ. Не ми вярвате? Ще поживеем ще видим.

  Нередност?
Нов коментар