Франция временно национализира завод на Митал

Правителството се опитва да вземе без пари предприятие на Arcelor Mittal и да избегне закриването му

Кризата в еврозоната накара Arcelor Mittal да затвори редица свои мощности в ЕС въпреки протестите на работниците.
Кризата в еврозоната накара Arcelor Mittal да затвори редица свои мощности в ЕС въпреки протестите на работниците.
Кризата в еврозоната накара Arcelor Mittal да затвори редица свои мощности в ЕС въпреки протестите на работниците.    ©  Reuters
Кризата в еврозоната накара Arcelor Mittal да затвори редица свои мощности в ЕС въпреки протестите на работниците.    ©  Reuters

Френският министър на съживяването на промишлеността Арно Монтбур заяви, че не иска повече групата Arcelor Mittal във Франция и ще потърси индустриален партньор, който да поеме временния контрол върху завода на компанията във Флоранж, предаде Франс прес.

"Не искаме повече Митал във Франция, тъй като не уважава Франция", посочва Монтбур пред икономическия всекидневник "Еко". Неотдавна министърът отбеляза, че проблемът с доменните пещи във Флоранж, не е в предприятието, а в Митал. "Лъжите на Митал от 2006 година са непоносими", допълва той. По думите му Митал не е спазил ангажиментите си към френската държава.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ruark avatar :-|
  ruark
  • - 4
  • + 17

  такава е тежката дума на глобализацията, китайско производство и мултинационални концерни и либералната световна търговия
  преди 15 години си задавахме въпросът добре разширение на еу, без граници и мита и свободна търговия. тогава работните местта в западните държави ще се преместят на исток. правителствата бяха категорични че това няма да стане. после дойде глобализма и част от работните места се преместиха първо в новите еу членки после някои от тях в китай, индия и тнт.
  изходът е който голям концерн внася стоки и услуги в големи количества трябва да създаде и работни местта не само в сверата на улугите но и на производство.
  защото какво стана с този свят. мулти концерни печалби. световните пари се преместтват към китай и работните местта и обществото в западна европа гледа през пръсти и обеднява.
  лошото е че ГОЛЯМА част от китайският народ не може по никъкъв начин да си позволи европейски стоки и услуги понеже покупателната му способност е твърде ниска и всичко което предлага еу го има в китай. проблема ще се засили и в китай когато запада почва да купува по малко и по малко заради обедняването.....

  Нередност?
 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 6
  • + 7

  Как беше - приватизация на печалбите, национализация на загубите.

  Глобализацията е вредна в този си вид. Задължително трябва да има умерен протекционизъм.

  Нередност?
 • 3
  gost22 avatar :-|
  gost22
  • - 2
  • + 17

  Френското "Кремиковци" — основната функция е, да дава заплати, а не добавена стойност.

  Нередност?
 • 4
  napukist avatar :-|
  Филанкишията
  • - 5
  • + 7

  До коментар [#3] от "gost22":
  И как по-точно очакваш френско металургично предприятие да се конкурира с индийско такова (между другото - и двете собственост на един и същ човек) по добавена стойност, при условие, че в последното работят полуроби за по 2-3 евро на ден? Не може да става дума за сравнение нито на производствените разходи, нито на екологичното въздействие на едното и другото.
  Убеден съм, че преди примерно 15 години френското "Кремиковци", както го наричаш, е било нормално печелившо предприятние, осигуряващо препитание на десетки хиляди. В натрапения ни свободен пазар обаче то няма как да оцелее без някаква форма на защита от страна на правителството.
  За разлика от приятелите си от другата страна на Канала, франсетата не са готови да си закрият индустрията и да се превърнат в нация от продавачи на стоки, произведени на майната си. И да им се налага постоянно да си печатат нови парички, защото наличните непрекъснато изчезват незнайно в каква посока.

  Нередност?
 • 5
  vassilun avatar :-|
  vassilun
  • - 1
  • + 2

  "На 1 октомври световният стоманодобивен гигант обяви, че окончателно спира пещите в завода си в североизточна Франция, което накара социалистическото правителство да предприеме действия в опит да запази предпирятието и да се пребори с нарастващата безработица."

  Този завод ще последва съдбата на по-долния пример. Ще получи дотации от държавата и пак ще бъде затворен, а дотациите - изядени!

  "Индустрията в тази част на страната вече беше подпомогната веднъж със сериозни дотации от правителството, но и другият голям завод Gandrange също беше затворен, въпреки обещанието на бившия президент Никола Саркози да го спаси."

  Нередност?
 • 6
  gost22 avatar :-|
  gost22
  • - 1
  • + 2

  [quote#4:"Филанкишията"]За разлика от приятелите си от другата страна на Канала, франсетата не са готови да си закрият индустрията и да се превърнат в нация от продавачи на стоки, произведени на майната си. И да им се налага постоянно да си печатат нови парички, защото наличните непрекъснато изчезват незнайно в каква посока.[/quote]
  Не очаквам нищо от французите, защото няма как да "плуват срещу течението" (могат, ама ще е за кратко и на солена цена). Ако те не закрият сами тази индустрия, пазара ще има грижата да я закрие... и ситуацията ще стане сходна с американците. От друга страна, "евтините" индийци, нямат сериозен вътрешен пазар (който да поеме толкова изделия), именно защото са "евтини" потребители (което също си е плуване, но срещу едно друго течение :) ). Относно "натрапения" свободен пазар, ВСВ започва именно защото е нямало "свободен" пазар — всичко е било заградено и запечатано с протекционизъм.
  Французите имат поне едно "шопско" успокоение — Вуте (техният съсед от Рурска област), има същите проблеми и стига до същите решения.

  Нередност?
 • Enchev,Iliya

  Ето до къде води НЕДАЛНОВИДНИОСТТА на държавните чиновници;
  "Френският финансов министър Пиер Московски, сравни национализацията с атомна бомба".

  А ние БЪЛГАРИТЕ, СРАВНИХМЕ ВЕЧЕ РЕСТИТУТСКИТЕ ГРАБЕЖИ И РАЗПРОДАЖБИ НА ИКОНОМИКАТА НИ, МЕЛИОРАТИВНОТО НИ СЕЛСКО-СТОПАМСТВО И ПРОМИШЛЕНОСТТА, ОТ МАСОН-ЛУКАНОВИТЕ ЧАСТНИ, ПРЕСТЪПНИ-МАФИОТИ - "РАН-ЪТ" < http://bgsviat.narod.ru >, И ПРОДЪЛЖАВАЩИТЕ РАЗПРОДАЖБИ НА ГОРИ И ПЛАНИНИ ОТ РОДИНАТА НА ДЯКОНА, С ФУКУШИМСКО-ЦУНАМИ И НЕУТРОННАТА БОМБА - "ЦАР" НА БРАТУШКИТЕ.

  ДО КОГА , пита вече истинският Българин?
  http://www.youtube.com/watch?v=BGpTrDEqQRs&feature=related
  http://bgsviat.narod.ru
  http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html

  Трябва ни да сме ПРИЕМСТВЕНИ И KOНСОЛИДИРАНИ КЪМ ТРОИЧНИТЕ СИ РАЗЛИКИ, A УМИШЛЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО Е КУЛТ-oГЛ(Р)УПИРАНО, ПОЛЯРИЗИРАНО И БЕЗПРИЕМСТВЕНО-НАСТЪРВЕНО ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ, ЖИВУРКАЩО В МАЖОРИТЕТА НА ПАРЛАМЕНТАРНА-ДИСКРИМИНАЦ, САМОЛЪЖЕЩО СЕ ЧЕ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ.

  ИМЕННО ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА СМЕ ПО-ПЪТЯ НА САМОУНИЩОЖЕНИЕТО СИ.
  Заради култ-идеологическата БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ МЕЖДУ партии,
  Заради култ-религиозната БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ МЕЖДУ верите в религията,
  Заради култ-ЕТНИЧЕСКАТА БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ на произхода ни
  и Заради престарелите и НЕАКТУАЛНИ ВЕЧЕ Конституции на Човечеството, тези три социално-обществени противоречия са ни довели до парламентарната груп-МАЖОРИТИРАНА ДИСКРИМИНАЦИЯ, ПРЕД КОЯТО ВСИЧКИ СМЕ СИ ЗАТВОРИЛИ ОЧИ, А ТЪРСИМЕ ЩАСТИЕ И УСПЕХ, ОЗВЕРЕНИ ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ-БЕЗПРИЕМНО, ГРУП-ОТРИЧАЩИ СЕ!
  КОГАТО МОЖЕМ НИЕ БЪЛГАРИТЕ ДА ДАДЕМ ПРИМЕР ЗА ТОТАЛНА ПРОМЯНА В СВЕТА ЧРЕЗ КОНСТИТУЦИОННА ПРОМЯНА-ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОНА на *ПРИЕМСТВЕНОСТТА*, липсващ и в партийните кодекс-УСТАВИ, липсващ и в религиозните Свещенни писания ( Библия, Коран и Талмуда ).
  Всичко това УМИШЛЕНО МАНИПУЛИРАНО И ПОЛЗВАНО В ЧАСТНИТЕ ГРУП- БОРБИ ЗА ВЛАСТ И ЗА ЛИЧНА ОБЛАГА НА ИЗБОР-РУШВЕТНИЯ БАНКОВ-КОЛОНИЗАТОР.

  ДО КОГА ЩЕ СЕ ЗАЛЪГВАМЕ ЧЕ ЖИВ€€М В ТAЗИ ПСЕВДО-Д€МОКРАТИЧНA, €ВРО-АНАРХИЯ НА ПАРЛАМ€НТАРНА-ДИСКРИМИНАЦИЯ?

  ЗАБЕЛЕЖЕТЕ МЕЖДУ-ПАРТИЙНИТЕ КУЛТОВО-ИДЕОЛОГИЧЕСКИ НАПАДКИ, ПРЕРЕКАНИЯ СВАДИ И БОЕВЕ В ПАРЛАМЕНТА, НА КОИТО ВСИЧКИ СМЕ СИ ЗАТВОИРИЛИ ОЧИТЕ, НЕ Е ЛИ ТОВА ДОКАЗАТЕЛСТВО НА ИСТИНСКИ "узаконена" ПАРЛАМЕНТАРНА-ДИСКРИМИНАЦ, по законите на джунглата?
  Един вид потвърждение на Култ-политическата р€пресия и парлам€нтарната €ВРО-дискриминация!

  (Б€ЗПРИЕМСТВЕНАTA), МАЖОРИТИРАЛА СЕ ГРУПЩИНА, да ето трагедията ни и в момента!

  ЗАЩОТО Имаме толкоз ТИТУЛЯР-заСЛУГИ (професори, декани, академици), а нито един ТАЛАНТ СРЕД ТЯХ, за да направим истинската СОЦИАЛНА ПЕРЕСТРОЙКА!!
  ЗАЩОТО си имам€ 25 чужди банки а НИТО €ДНА НАША РОДНА БАНКА.
  ЗАЩОТО СМ€ МАСОН-БАНКОВО МАНИПУЛИРАНИ, БЕЗПРИЕМНИЦИ НА РАЗЛИКИТЕ СИ: (Полит-идеология, Религия и Етнос)!!!!
  ЗАЩОТО СМ€ НАТО-петрол МАРТИОНЕТКИ, ПИС-КИЛЪРИ, €С-есовци!
  ЗАЩОТО ГАЗТА ПРЕВИШИ ВЕЧЕ ЦЕНАТА НА УНЦИЯ ЗЛАТО!
  ЗАЩОТО ПРЕВЪРНАХМЕ ШКОЛАТА СИ В СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГОВСКИ ФИРМИ, А ДЕЦАТА КАТО ИНСТРУМЕНТИ ЗА П€ЧАЛБА В ТЯХ, Диференцирани с
  ДУХ-расисткото ПРОЗВИЩЕ “индиго”.
  ЗАЩОТО не си знаем историята, а БЪЛГАРИТЕ сме един от НАЙ-СТАРИТЕ НАРОДИ НА ПЛАНЕТАТА!!
  ЗАЩОТО СМ€ УМИШЛЕНО ПОЛЯРИЗИРАНИ, КУЛТОВО-груп-ОЗВЕРЕНИ ДЕМЕК-оКРАТИ!
  ЗАЩОТО ОТКУП-ко ПРОДАВАМЕ ЗАКОНИТЕ СИ?
  ЗАЩОТО СМ€ БЛЮ-ЧИПНО Р€ГИСТРИРАНИ И ДЖИ-€с-€м-НО, GPS-СЛЕДЕНИ!
  ЗАЩОТО СМ€ Ф€ЙС-БУКЛЬОВСКИ, ТВИТ€РСКИ, яАХОВСКИ И ГУГЛЬОВСКИ, РЕГИСТЪР-ЗАБЛУДЕНИ!!
  ЗАЩОТО СМ€ ПОГОЛОВНО-ЩАТ, БЕЗ РАБОТА кастрирани, И ПРИ ВОТ-НЕУЧАСТИЕ ПАРТИЙНО-ТЕРОРИЗИРАНИ!!
  ЗАЩОТО СМ€ БЮДЖЕТ-КАМПАНИЙНО ИМУНИЗИРАНИ!
  ЗАЩОТО СМ€ БЕЗ МИЛИЦИЯ И АРМИЯ КОИТО НИ ПАЗЕХА!
  ЗАЩОТО СМ€ ПРОТЕСТАРЯТ А НЕ ПРОЛЕТАРЯТ!
  ЗАЩОТО РАЗР€ШИХМЕ ДА НИ ЗОВЯТ С ПРОЗВИЩЕТО ДАНЪКОПЛАТ-€ЛЕКТОРАТЦИ!
  ЗАЩОТО СМ€ ИЗБОР-САБОТЬОРИ!
  ЗАЩОТО СМ€ ВИНАГИ Но: 2, €МИГРИРАНТИ, РОДИНО-ПРОДАЖНИЦИ!
  ЗАЩОТО СМ€ ЗАБЛУДЕНО-ШЛЯ€ЩИ СЕ ТУР-ХЕЙЕРДАЛЦИ!
  ЗАЩОТО СМ€ САМОНАЗНАЧАВАЩИ СЕ; УЛТРА-ДЯСНО Ц€НТРИСТИ, БЮДЖЕТ-ИМУНИTETНИ, Мажоритет-ХРАНТУТКИ!
  ЗАЩОТО СМ€ Г€РБ-Оп€йски ПРОСЯЦИ!
  ЗАЩОТО РАЗПРОДАДОХМ€ ИКОНОМИКА И СТОПАНСТВО НА ЧУЖД€НЦИ А ПРОСИМ ПОТДАЯНИЯ ОТ ТЯХ!
  ЗАЩОТО СМ€ С ДЕМ€К-oKратична, Б€ЗПРИЕМСТВЕНА, ПСЕВДО-КОНСТИТУЦИЯ!
  ЗАЩОТО СМ€ Парлам€нт-ДИСКРИМИНИРАНИ!
  ЗАЩОТО СМ€ €С-совски Bank-ГЛОБАЛ, БИЛД€РБЕРГ-РОТШИЙЛД, ЗАВИСИМИ
  ЗАЩОТО СМ€ Груп-ИД€ОЛОГИЧЕСКИ, ПАРТЙНИ-ЗАТВОРНИЦИ!
  ЗАЩОТО СМ€ РЕЛИГИОЗНО, АТЕИСТ-НАБОЖНО, И БОГО-АЛАХСКИ ПОДСТРЕКАВАНИ!
  ЗАЩОТО СМ€ (М€РКОЗНО), €вPом-€ТНИЧЕСКИ, ОТР€Ч€НИ?
  ДО КОГА ЩЕ E TAKA?
  ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА??

  С уважение: И.П.Енчев / [email protected]

  Нередност?
Нов коментар