Брюксел препоръча по-ниски подоходни данъци в ЕС и задължителна работа за младежите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Брюксел препоръча по-ниски подоходни данъци в ЕС и задължителна работа за младежите

Барозу настоява възстановяването да бъде съпроводено с възможно най-голяма заетост.

Брюксел препоръча по-ниски подоходни данъци в ЕС и задължителна работа за младежите

Европейската комисия залага на пет приоритета, за да се възстанови икономическият растеж в общността

7819 прочитания

Барозу настоява възстановяването да бъде съпроводено с възможно най-голяма заетост.

© Reuters


Намаляване на подоходните данъци и социалните осигуровки и гаранция, че младежите до 25 години ще получат предложение за работа. Това са едни от най-важните препоръки на Европейската комисия до страните членки на евросъюза в публикувания тази вечер Годишен анализ на растежа (Annual Growth Survey). Европейската комисия продължава да залага на пет приоритета, които да доведат до възстановяване на икономическия растеж. Целта на документа е да да очертае икономическите и социални приоритети за целия ЕС през 2013 г. и да даде насоки за политиките на 27-те страни членки и координиране на постиженията им.

По-ниски подоходни данъци

Подоходните данъци и вноските за социално осигуряване следва да бъдат намалени, особено за хората с по-ниски доходи, а реформите следва да бъдат ускорени, за да се опрости трудовото законодателството и да се разработят гъвкави схеми на работа, както и за да се гарантира, че измененията на заплатите спомагат за разкриването на работни места, препоръчват от комисията.

Това трябва да се постигне, като страните пренасочат данъчната си политика от облагане на разходите за труд и на доходите към повече тежест за потреблението и замърсяването.

"Икономическите анализи показват, че определен тип данъци - например върху доходите и за наемането на работници - имат по--силен изкривяващ ефект, докато други, като облагането на потреблението и екотаксите, са смятани за стимулиращи растежа", се казва в анализа.

"Поради това комисията съветва страните членки да облекчат зоните, тежащи на растежа (разходи за труд и корпоративни данъци) към данъци, стимулиращи растежа (потребление, околна среда)", допълва текстът.

"Препоръчваме на държави членки допълнителни мерки да подобряване на данъчните им системи в този сектор, включително адаптиране на данъчните ставки върху изкопаемите горива, индексиране на екотаксите или намаляване или изцяло премахване на ДДС за енергетиката."

Еврокомисията препоръчва също държавите да прекратят подпомагането на ипотечното кредитиране чрез националните данъчни системи, тъй като това допринася за създаването на имотни балони като тези в Испания или Ирландия. За 27-те се дава съвет и да се премахнат специалните ставки по ДДС и вместо това да се понижи основната ДДС ставка и да се разшири данъчната база.

Бърза реакция на пазара на труда

В анализа се подчертава, че ситуацията на пазара на труда изисква неотложна реакция. През последните 12 месеца броят на безработните е нараснал с 2 милиона и в момента над 25 млн. души са без работа. Дългосрочната безработица достигна тревожно високи равнища, а в много държави положението на младите хора рязко се влоши. Като неотложни мерки се препоръчва на страните от ЕС да подсилят публичните служби по заетостта и да ускорят "активните политики по заетостта", сред които съдействие за търсещите работа, възможности за чиракуване, подкрепа предприемачите и качествените стажове.

Положението на младите хора е особено тревожно, като в много държави безработицата сред младите хора достига 50 процента. Комисията сформира екипи за действие, които да помагат на осемте държави с най-високи равнища на младежка безработица да пренасочат средствата от ЕС към професионално обучение и програми в подкрепа на заетостта. Страните се приканват също така да създадат "гаранции за младежта", чрез които всяко лице на възраст под 25 години да получи предложение за работа, за допълнително обучение или за стаж в срок от четири месеца след официалното му дипломиране или от момента, в който е останало без работа.

Същите пет приоритета

Европейската комисия също така продължава да залага на пет приоритета, които да доведат до възстановяване на икономическия растеж.

"От съществено значение е да се придържаме към нашата стратегия за бюджетна консолидация, благоприятстваща растежа, икономически реформи и целенасочени инвестиции. Това е единственият начин за възстановяване на доверието и за постигане на траен икономически растеж. Съзнавам, че тези реформи са трудни, болезнени и могат да имат социални последици. Ето защо комисията прави всичко, което е по силите й, възстановяването да бъде съпроводено с възможно най-висока заетост", заяви председателят на ЕК Жозе Барозу.

Макар политиките на ЕС да започват да дават резултати, за постигането на устойчив растеж и работни места са необходими продължителни реформи. Ето защо според комисията петте приоритета,  определени и в миналогодишния анализ,  остават валидни.

Това са провеждане на диференцирана бюджетна консолидация, която благоприятства растежа, възстановяване на нормалното кредитиране на икономиката, стимулиране на растежа и конкурентоспособността, борба с безработицата и социалните последици от кризата и модернизиране на публичната администрация. Всеки един от петте приоритета се съсредоточава върху постигането на растеж и осигуряването на работни места.

Част от препоръките:

- Вместо да се вдигат данъците или да се въвеждат нови, е по-добре да се подобри събираемостта, да се разширява базата на сегашните и да се премахват данъчните облекчения и изключения.

- Субсидии за производства, увреждащи околната среда, трябва да се прекратят.

- Нужно е намаляване на корпоратвните данъчни облекчения, благодарение на които всъщност само се финансира трупането на нов и нов дълг.

- Да се реформира облагането на имотите и жилищата с цел избягване на рискове в строителния сектор.

- Алтернативни източници за финансиране на национално ниво и намаляване зависимостта на фирмите от банковото кредитиране.

- Подкрепа за междуфирменото кредитиране и издаването на корпоративни облигации

- Намаляване на забавянията на разплащания от публичните власти, които задушават и без това закъсалите дребни и средни предприятия. До май 2013 г. всички трябва да са превели в националното си законодателство директивата, с която не може плащанията да се бавят повече от 30 дни и трябва да се подобри обезщетението при забавяне.

- Въвеждане на "личен фалит" с цел облекчаване на кризите при неплатежоспособност на собственик на ипотекирано жилище. Това означава балансиране между трупането на лоши дългове в банките и възможност за предоговаряне на ипотеките.

- Трудовият пазар няма да се подобри автоматично, когато започне да се съвзема икономиката. Нужно е повече внимание и търпение от властите в тази посока. Стимулирането на възрастните хора да се пенсионират по-рано с идея, че така щели да се отворят работни места за младите, се оказа неефективно и много скъпо и тази грешка не бива да се повтаря.

Намаляване на подоходните данъци и социалните осигуровки и гаранция, че младежите до 25 години ще получат предложение за работа. Това са едни от най-важните препоръки на Европейската комисия до страните членки на евросъюза в публикувания тази вечер Годишен анализ на растежа (Annual Growth Survey). Европейската комисия продължава да залага на пет приоритета, които да доведат до възстановяване на икономическия растеж. Целта на документа е да да очертае икономическите и социални приоритети за целия ЕС през 2013 г. и да даде насоки за политиките на 27-те страни членки и координиране на постиженията им.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  birdman avatar :-|
  birdman

  Ох мале то по Бай Тошово време тъй беше за ушите след техникума или университета и на работа ... тия кухи глави да вземат да помислят върху конкурентноспособността на икономиката и инвестициите
  "Стимулирането на възрастните хора да се пенсионират по-рано с идея, че така щели да се отворят работни места за младите, се оказа неефективно и много скъпо и тази грешка не бива да се повтаря." - Усетиха се .... след десетилетия само ,че сега данъкоплатците плащат цената на брюкселските късогледи бюрократи .

 • 2
  hristov87 avatar :-|
  Петър Христов

  "Брюксел препоръча по-ниски подоходни данъци в ЕС и задължителна работа за младежите"

  А Дянков иска да смаже българското население с данъци, а бизнеса с такси и глоби, за да си напълни бюджета... а за младежите хич не му е, да се оправят сами...

 • 3
  polovtsian avatar :-|
  polovtsian

  много от предложенията на ЕК са смислени. Обаче поне мен въпросните "гаранции за младежта" силно ме притесняват. Вярно, безработицата е висока и това е проблем. Ама ако започнат да се назначават хора на работа "под предписание" без икономиката да има нужда от тях в такъв дългов филм може да се вкара ЕС, че просто не ми се мисли.

 • 4
  too_many avatar :-|
  too_many

  [quote#2:"Петър Христов"]А Дянков иска да смаже българското население с данъци, а бизнеса с такси и глоби,[/quote]

  това е доста пресилено твърдение... бизнеса беше смазан още преди 4 години с лесния достъп до пари и липса на диверсификация ... другото са соц.булшити....

 • 5
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  [quote#1:"niceprson"]Усетиха се .... след десетилетия само ,че сега данъкоплатците плащат цената на брюкселските късогледи бюрократи . [/quote]

  У българско село тези, които се възползват от ранното пенсиониране са най-вече силовите министерства и за това Брюксел не ни е виновен.
  Иначе препоръките са неочаквано добри като за Брюкселски зелки - почва малко да им отбира главата, че приоритет номер 1 за възстановяването на икономика е създаването на работни места, а не свободните кокошки, щастливите прасета и одухотвореният царевичак.

 • 6
  dekster avatar :-P
  КЛЮЧАРЪ

  "Намаляване на забавянията на разплащания от публичните власти, които задушават и без това закъсалите дребни и средни предприятия." - ма моля ви се, това камъни в градината на Боко ли са?

  "по-добре да се подобри събираемостта" - къде, на митниците или по курортите по време на сезона???

  "Въвеждане на "личен фалит" с цел облекчаване на кризите при неплатежоспособност на собственик на ипотекирано жилище." - тая няма да я бъде скоро в Булгаристан. Ако изобщо стане, съдебните процедури ще отнемат години. А и какво ще правим с фирмите монополи-кожодери? Да ги оставим да фалират?

 • 7
  dggm avatar :-P
  dggm

  Премахване на ДДС върху храните?

  Които са основното перо в бюджета на домакинствата с ниски разходи.

  ЙОК! Това е за прогнилите капиталисти в С. Америка

 • 8
  string11 avatar :-|
  Стоян Петров

  Като намалят данъците с какво ще издържат държавите си. За нас няма да говоря, но вижте Гърция. Там е възможно въобще да не плащаш данъци (просто ги крадеш). В момента цъфтят а след 2-3 години ще вържат.

 • 9
  gost22 avatar :-?
  gost22

  [quote#7:"dggm"]Премахване на ДДС върху храните?

  Които са основното перо в бюджета на домакинствата с ниски разходи. [/quote]
  Трябва да е обратно. На пръв поглед, може да изглежда тъпо, ама защо трябва да се правят реверанси към дълготрайно безработните, и работещите в изцяло дотирани (на бюджетна хранилка) области? Не е ли по-добре да се стимулират работещите в частния сектор, които внасят данъците в държавата? Така хем ще се плащат повече данъци, хем интереса за намиране на работа, ще се засили по естествен път.

 • 10
  kihano avatar :-|
  kihano

  Общо взето глупости и благопожелания.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK