"Заради 15 декара маскара няма да ставам"

Из стенограмата на срещата на премиера Бойко Борисов с неправителствения сектор за горските имоти

"И аз не мога да огрея навсякъде. Сега, когато така или иначе някой ни е светнал и ни е огрял, ще направим така, че да си върнем природата"
"И аз не мога да огрея навсякъде. Сега, когато така или иначе някой ни е светнал и ни е огрял, ще направим така, че да си върнем природата"    ©  Юлия Лазарова
"И аз не мога да огрея навсякъде. Сега, когато така или иначе някой ни е светнал и ни е огрял, ще направим така, че да си върнем природата"
"И аз не мога да огрея навсякъде. Сега, когато така или иначе някой ни е светнал и ни е огрял, ще направим така, че да си върнем природата"    ©  Юлия Лазарова

Това са извадки от казаното от премиера на срещата му с министри и НПО по повод дюните в Несебър, законовите промени, които предстоят и други актуални въпроси:

"Днес ще уволним директора на РИОСВ – Бургас. През 2007 година първият, който е виновен, е този, който е казал, че това не са дюни. В момента, в който се каже, че това не е кабинет на Министерския съвет, а е плод-зеленчук, всички процедури тръгват за изграждането на плод-зеленчук. Първият човек, който подвежда всички останали институции е този, който е казал: това не е дюна.

От кмета на Бургас зная, че вече са намерили документа, с който тогава са дали становище, че това са дюни. Вторият е сегашният - да си заминава – началникът на Агенцията по горите. Като е прочел Несебър, като е гледал тези цени, можело е да попита, можело е да дойде да ме попита, не сега да вървим след събитията.

Ако ме бяха уведомили, всичко това щеше да е спряно много отдавна. Всяко зло за добро. Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим, и какви промени ще направим. Ще видите, че много хора ще понесат отговорност за тези безобразия, които са направили. Нали ни атакуваха и политически, поради което се поразрових, защото някои случаи бях забравил."

Господ ни е свидетел, от новините научихме

"707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев (при сделката за Карадере, братът на Станишев – Георгий, всъщност е нает от купувачите за консултант – бел.ред.). Фантастично място и е продавано за седем лева декара. А той говори за нас. Господ ни е свидетел, че всичко това чух от новините. В момента, в който го чух, се обадих на всички и им казах да спират веднага, докато не разбера какво става, на мига.

Има две решения на Министерския съвет от 8 септември 2008 г. Донесоха ми ги. Всичко това за моя радост ще отиде в парламента и ще се връчи на анкетната комисия. Вие ще ги питате как земята е оценена за седем лева, защо е оценена с такава ниска цена, на кого е продадена. Прокурорите, които ще се занимават с тях, да бъдат любезни и да кажат кой им се е обадил, кой ги е натискал."

И аз имам упрек

"Българите искат справедливост. Колкото и да сте били остри във времето към нас, по всяка тема съм се срещал, съобразявал, говорил и сме приемали възможно най-доброто за природата решение.

Тук е упрекът ми към вас. 2007 и 2008 година са много близки във времето. На Сашо Диков ще му задам въпроса: Вие тогава не сте ли бил тогава журналист, когато за главен прокурор и за шеф на съдиите, Първанов предложи единият си помощник за шеф на прокурорите, а другият помощник – за шеф на съдиите. Няма конкурс. Помните ли тези времена?"

Ето ти туризъм, ето ти екология

"Зная какво ще ми кажете: не можем да огреем навсякъде. И аз не мога да огрея навсякъде. Сега, когато така или иначе някой ни е светнал и ни е огрял, ще направим така, че да си върнем природата, защото имаме прекрасно Черноморие. Те не могат да разберат, че това прави ценността на Черноморието. Там може да се направи една велоалея, може да се направи път, за да ходят туристи, т.е. да се направят пътеки за разходка на туристите. Това ще доведе до увеличаване на цената, а няма да я свали.

Виждате колко много пари даваме за археология. Вие сте много близки с археолозите. Страхотна история имаме. Всичко това, което води до там и правим, е да излезе това на преден план. Като има и красиви дюни, по Черноморието има предостатъчно хотели и то много хубави хотели. Ето ти туризъм, ето ти екология, ето ти една нова туристическа дестинация в България."

И медийни босове са в заменките

"Извинявайте, ако някъде не сме били съвсем точни. Но действително много тънко работят на ръба на закон тогава, когато нас ни обвиняват за свобода на медиите. Няма някой, който да не прави директни репортажи от всякъде и то с участието на министрите. Вие сте тук. Никой днес не ви е казал, че не може да ги питате или да се изказвате или само по тази тема ще говорите. Тогава повечето от медийните босове – нека така да ги наречем, и собственици на медии са в тези заменки. И тогава мълчание. Може да сте говорили, но не сме ви чули."

За 15 дка маскара няма да ставам

"Исках да ви уведомя за създаването на комисия към Народното събрание по този въпрос. Разчитам много. По същия начин, както мен ме разкарвате по целия конспект, когато дойдете при мен, да бъдете така активни и в парламента. Това е шанс да си върнем тази прекрасна природа. Тук говорим за Иракли и за Камчийски пясъци. Всеки, който е бил там, а и с моето невъоръжено око се вижда, че това са такива места. Много кьорав трябва да бъде този, който ще отиде и ще каже, че това е годно за строителство.

Затова толкова се радват сега, че с тази сделка искат да ни изкарат "и ние сме маскари като тях". Те, ясно е, че са маскари, но ето виждате ли ги – и тези са маскари. Само че няма заради 15 декара да ставам маскара, да си заминават всички, които са маскари."

Премиерът - жертва на застрояването

"Банкя точно срещу моята къща разбрах, че един издигна десететажна къща, в смисъл – триетажна с покрива е десет метра, точно ми е пред терасата. И не стига, че я издигна до покрив на тухли, и така я заряза, явно му свършиха парите. И сега гледката ми е една къща, където само аз съм живял на времето, ние сме първите в Банкя там, където сме живели, около нас бяха ниви, в края на града. И сега като изляза на терасата пред мен има един огромен блок на тухла и керемида и вече десет години стои."

Спасяването на София

"Освен това, благодаря, че за София даваш добър пример, помниш какво направихме и ни пращаха бели рози! Нали помниш? Оставих ги всичките със скъпи паркове. Имат много скъпи паркове. Всичко щеше да е молове! Но сега пак са си техни, но са много скъпи паркове. И с Диков ни пратиха белите рози, защото казахме "Може да се садят рози, карамфили" и те ни пратиха – знаете какво значат белите рози да ти дойдат.

И спряхме като почнеш тук "София-сити къмпани", "Мария Луиза". Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял. И в края на краищата аз благодаря, че вие го оценявате.

И сега виждате, че пак по всяка една тема – това е бъдещите поколения ще дойде ден, ще кажат: Добре, че е бил жив Тома Белев, а и за мене и всички вас, че са ни оставили "Камчийски пясъци", че са ни оставили Черноморието, да има някъде да се разходят, да видят врабчета, птички, червеношийки. Хубаво, ще отиде до магистралата до морето, но ако има археология, ако има дюни, ако има атракции, тогава е истинският туризъм, това е истинската дестинация.

И тогава като дойдат - и българите като отидат, и от чужбина като дойдат, ще кажат: Ей, тая държава върви по правилен път. Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране. И като няма дюните, като няма природата, той друго не вижда."

Да се знае, че уйдурма няма

"Действително това, което се прави, е за да се пази природата и няма спор по това. Важното е, че една песъчинка оттам няма да се бутне.

Оставате, правите ги само тези неща като график (промените в законите - б.ред) и долу има журналисти. Ако искате, ги поканете тук. Колкото са, имат интерес. Важното е всеки един от тях да си каже мнението, да се чуят да се запишат и тези, и тези, и тези, да се знае, че уйдурма няма, а има прозрачност, публичност, че тези хора са предложили това и това и т.н."

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  kapitalist avatar :-|
  kapitalist

  Само така! Дръпнете им черджето на тия ламери! Да повърнат малко, че ще им се пръснат коремите от плюскане. А толкова непочтена тлъстина, не е здравословно!... ;)

 • 2
  tripleaaa avatar :-|
  tripleaaa

  Това е страшно и сериозно престъпление и потретвам, че земеделския е опасност за националната сигурност и трябва да бъде задържан незабавно.

  В момента той се пробва да открадне от всеки гражданин по 20 лева за да се оневини. Раздава земя ей така за сурвакане. И какви маскари, какви 5 лева. Какви са тия уволнения - галения с перце.

  И какво е това връщане назад след като три години и половина назад законодателя е един и същ и то дошъл с обещанията да ги праща в затвора предишните. И колко са ефективно лежащите? Нула! • 3
  juliano95 avatar :-P
  Julian Mall

  След подобна тирада - завещание към бъдните поколения, скоро можем да очакваме лика на Борисов до тези на Ботев и Каравелов.

 • 4
  beriya avatar :-|
  beriya

  [quote#2:"tripleaaa"]И колко са ефективно лежащите? Нула!
  [/quote]
  А де ?
  Ама на приказки Бойко пак го докарва. Този човек е крайно време да разбере, че е министър председател и не е удачно от тази си позиция да ги „плещи" каквито му дойдат само за да се хареса на избирателя, щом днес министър председателя на една държава каже - еди кой си е извършил тежко престъпление с което е нанесъл вреда... то на следващия ден виновния трябва да е арестуван с повдигнати обвинения.

 • 5
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Мен ми е ясно , че далаверата с тия 26 дка нема дя я бъде.. Обаче, едно ми е интересно - ко ще стане сега с раздадените комисионни, ко ще стане с печалбата от 3 милиона за "тъста" на Перукан и разни други по-дребни сумички раздадени наляво нядясно..

 • 6
  scyther avatar :-P
  scyther

  Каква лексика, каква граматика, какво риторика и ораторство!
  Това са страничните ефекти от тичането по двора на една ръка и ядене на филии с мас.

 • 7
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  [quote#4:"beriya"]то на следващия ден виновния трябва да е арестуван с повдигнати обвинения. [/quote]
  Как бе? как да стане, като няй-голямата мафия в България се състои от адвокати, прокурори и съдии ?

 • 8
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев

  Възхищавам се на Бойко Борисов!И то двойно!
  Първо освобождава се моментално от компанията на всеки дискредитиран от неговото обкръжение.
  Второ-това е нещо толкова елементарно, толкова близо до ума!
  Направо се чудя Костов, Станишев и други как не са се сетили.Явно Борисов е гениален.

  Ако Станишев беше уволнил незабавно Румен-овците още щеше да е на власт.Но той не та не!-заяде се като магаре на мост и трябваше чак от чужбина да го замолят, че да ги уволни.

 • 9
  beriya avatar :-|
  beriya

  Впрочем конкретната снимка Бойко м-у Каравелов и Ботев (за фон) е някак пошла. Едните дейно са участвали за освобождаването на България. Ботев не само посвещава живота си в името на Делото,но губи своя живот в разцвета на силите си и съзнателно прави своя избор- свобода или смърт, т.е. неговото съществуване е почти изцяло посветено на „каузата България"). Каравелов също е дейна фигура в българската история но също е далеч от профила на Бойко Борисов.
  Може би резонна фотография би била образ на дуално противопоставяне на образите на Борисов и Ботев. То исторически и натам сме се запътили с това „обратно броене" в статистиката отразяваща намаляващия брой на населението.

 • 10
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#7] от "bestbuy":

  Простичко е колега но се иска да имаш кураж (историята е показала, че вероятността да платиш с живота си за подобни действия е огромна) и ум за да го осъществиш, Борисов няма воля и кураж да осъществи подобни действия, а именно това искаше народа от него.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход