Нежеланият ренесанс на въглищата в Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нежеланият ренесанс на въглищата в Европа

Reuters

Нежеланият ренесанс на въглищата в Европа

Европейските екологични директиви се разминават с реалностите в енергетиката

Христо Съйнов
5479 прочитания

Reuters

© Reuters


В съвременния свят на високите технологии въглищата може да изглеждат като анахронизъм, но те все още далеч не са нещо от миналото, пише Economist. Към края на миналата година електроцентралите на въглища са осигурявали две пети от световното производство на електричество, при това техният брой нараства, и то най-вече в Европа.

Въглищата отново завладяват Западна Европа

За последните десет годни производството на електроенергия в света се е удвоило, като две трети от това увеличение идват от въглищата. Тези данни показват, че въглищата ще са основният конкурент на петрола през следващите пет години като най-важен източник в света на първична енергия. Основният фактор за нарастването на потребността от енергия е, разбира се, Китай, който още през 2011 г. изпревари САЩ като най-големия производител на електрическа енергия и това беше постигнато благодарение на нарастването на въгледобива, но миналата година нуждата от евтина електроенергия докара въглищата и в Европа.

"Докато производството и използването на въглища за добив на електроенергия намалява в Америка, в Европа се наблюдава един вид "нова златната ера за въглищата", казва Ан-Софи Корбю от Международната агенция по енергетика (МАЕ). Количеството електроенергия, произведено от въглища, се увеличава с невероятно бързи годишни темпове, дотолкова, че в някои европейски страни достига 50%.

Как се стигна дотам произведената от въглищата електроенергия, която е сред най-замърсяващите, да нараства с такива темпове? Нещо, което мнозина ще приемат като подигравка с европейските екологични стремежи. Този скок в производството на електроенергия от въглища прави политиките на ЕС в областта на околната среда да изглеждат глупаво, включително и европейските политици, които искат на ЕС да се гледа като на модел за останалата част от света.

Евтиният американски шистов газ

Една от основните причини е шистовият газ в САЩ, където с нарастването на добивите цената му започна да пада, което пък доведе до все по-бързо увеличаване на дела му в производството на електроенергия. Това накара американски компании, добиващи въглища, да търсят нови пазари. При това в момент, когато китайското търсене се забави и това свали световните цени на въглища с една трета в периода между август 2011 и август 2012 г. до под $100 за тон. Тези цени са причина европейските поръчки на американски въглища да се увеличат с една трета през първите шест месеца на 2012 г. И въпреки че в сравнение с ниските цени на газа в Америка въглищата не излизат толкова евтини, то това си е добра сделка в сравнение с цената на газа в Европа, доставян от "Газпром".

Много европейски договори за газ бяха договорени преди години с руския газов гигант, но въпреки вълната на предоговаряне на европейските цени на природния газ те си остават доста високи. През лятото на 2012 г. руският газ е бил над три пъти по-скъп от американския и същевременно по-скъп от въглищата. "Газпром" тогава заяви, че ще намали цените през 2013 г. (вероятно с около 10%), но това няма да промени много нещата и въглищата пак ще са по-евтини. А това, изглежда, ще остане така още дълго време отчасти защото добивът на шистов газ в Европа е на много години зад този на САЩ (а и не се знае въобще дали Старият континент ще тръгне по този път) и отчасти защото ще отнеме време на Европа да изгради инфраструктура за транспортиране на втечнен природен газ в големи количества.

Лесен избор

Така че от гледна точка на цената въглищата ще си останат от решаващо значение за финансовото здраве на европейските производители на електроенергия. В началото на ноември 2012 г. според Bloomberg New Energy Finance, консултантската компания, следяща развитието на енергетиката, компаниите, произвеждащи електроенергия в Германия, средно губят €11.70, когато изгарят газ, за да получат мегават електроенергия, но печелят €14.22 на мегават, когато изгарят въглища.

В отговор на това компаниите преминават от газ на въглища и дори в страни, в които не се изграждат нови въглищни централи, количеството изгорени въглища нараства бързо. През април 2012 г. въглищата надминаха газа като доминиращо гориво за производство на електроенергия във Великобритания за първи път от началото на 2007 г. Добиваната електроенергия от въглища през третото тримесечие на миналата година е с 50% по-голяма в сравнение с предходната година.

Така или иначе компаниите ще се втурнат да строят въглищни централи просто защото е евтино, но на дневен ред са и задаващите се промени в екологичната политика. Съгласно директива на Европейския съюз, която влиза в сила през 2016 г., производителите на електроенергия трябва или да затворят въглищни електроцентрали, които не отговарят на новите стандарти за опазване на околната среда в ЕС, или да инсталират скъпи сероочистващи устройства за контрол на замърсяването, а крайният срок за компаниите да решат какъв курс да поемат е този месец.

Временно или...

Въпросът е дали тенденцията на увеличено производство на електроенергия е временно, или ще продължи по-дълго. Bloomberg са направили подробно изследване за въздействието на екологичните стандарти на ЕС върху най-засегнатите страни - Великобритания, Германия и Полша. Те смятат, че британският капацитет на електроенергия, добивана от въглища, ще падне от 33 GW сега на 14 GW, когато новите правила влязат с пълна сила. Но в Германия почти няма да има промяна, защото тя изгражда новите се въглищни централи по новите стандарти и дори търговията с въглеродни емисии няма да даде отражение върху използването на въглища в близките годни там.

България без ясна посока

От средата на миналата година в България се работи по идеята за изграждането на два нови блока по 250 мегавата или един хибриден в ТЕЦ "Марица-изток 2". Дружеството, което трябва да инициира проекта, беше регистрирано в края на септември. Българският енергиен холдинг вече е избрал и схемата за финансиране на бъдещата проектна компания, която предвижда средствата да бъдат набрани, като 49-51% от нея бъдат продадени чрез Агенцията за приватизация.

До края на 2014 г. втората по големина у нас - ТЕЦ "Варна", се очаква да затвори врати, като до момента четири от шестте блока на централата са спрени, тъй като нямат комплексни разрешителни за работа. Ако не се направят сериозни инвестиции в централата, най-вече в изграждането на сероочистващи инсталации, всяка година ще спира по един блок. Бъдещето на ТЕЦ "Брикел", ТЕЦ "Марица 3", ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол" също е съмнително. Първите две трябваше да спрат до края на 2011 г., но в тях бяха изградени сероочистващи инсталации, така че те продължават да работят. На въглища са и американските "AES Гълъбово" (бивша ТЕЦ "Марица-изток 1") и "Контур глобал" (бивша ТЕЦ "Марица-изток" 3).

През 2011 г. производството на електроенергия с въглища от "Мини Марица-изток" е достигнало 20 GWh, за което при плануван добив на въглища от 29.9 млн. тона се е наложил добив от 33 млн. тона въглища. Докато през 2012 г. при плануван добив от 32. 6 млн. тона годишният добив ще е приблизително 30.8 тона. За 2013 г. пък е предвиден добив от 32.7, като тенденцията е нуждите на ТЕЦ-овете леко да нарастват през следващите три години.

В съвременния свят на високите технологии въглищата може да изглеждат като анахронизъм, но те все още далеч не са нещо от миналото, пише Economist. Към края на миналата година електроцентралите на въглища са осигурявали две пети от световното производство на електричество, при това техният брой нараства, и то най-вече в Европа.

Въглищата отново завладяват Западна Европа


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  hristostefanov avatar :-|
  hristostefanov

  Спирането на АЕЦ-ите в Германия от страх след аварията в Япония е също доста съществен фактор. Най-голямата икономика в Европа спря 8 реактора през 2011та и предстои да затвори и останалите 9 реактора. Това са към 20 000 мегавата мощност.

 • 2
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  Хайде да видим има ли предприемачи с визия у нас!

 • 3
  kalingrozni avatar :-|
  kalingrozni

  До коментар [#1] от "hristostefanov":
  Хайде народе в 17 век,влизайте в мините ,че не се издържа!
  Абе,хора,опомнете се...събудете се...какви въглища бе мама му стара?
  Ще ни се смее света...ама и ние сме едни будали!
  АЕЦ-а е и си остава най-чистата и високотехнологична енергия в момента...не ни връщайте с няколко века,моля ви!


 • 4
  kalingrozni avatar :-|
  kalingrozni

  До коментар [#1] от "hristostefanov":Попрочетете,информирайте се,па тогава пак тук да обменяме размисли и страсти!

 • 5
  kalingrozni avatar :-|
  kalingrozni

  Според доклад на Световната атомна асоциация до 2030 г. трябва да се построят поне 559 АЕЦ в целия свят, които да заменят ТЕЦ-овете. Към 50 от тях вече са в строеж, над 80 са в етап проектиране. В световен мащаб ренесансът на ядрената енергетика е неоспорим. Една от причините е, че не би могло да се постигне редуциране на вредните емисии от ТЕЦ съгласно Протокола от Койото –през първите 50 години да се спре замърсяването на планетата на сегашното ниво и едва на втория етап да се редуцират с 50% СО-2 емисиите. Затова тенденцията е в търсене на нови ядрени технологии и във възобновяемите енергийни източници. Според Междунардоната организация по ядрена енергия IAEO над 60 страни са сигнализирали, че желаят в бъдеще да произвеждат електроенергия в ядрени електроцентрали.

 • 6
  kalingrozni avatar :-|
  kalingrozni

  "ЗА" АЕЦ БЕЛЕНЕ!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=2skiAEu8kHE ИСТИНАТА ЗА БЕЛЕНЕ!!!

 • 7
  kalingrozni avatar :-|
  kalingrozni
 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Въглищата са си въглища и винаги ще имат място ве енергетиката на Света и Европа... така че брюкселските зелки преди да попръчкват лозунги да се осведомят как стоят нещата на практика, за не пишат "политиките на ЕС в областта на околната среда да изглеждат глупаво, включително и европейските политици, които искат на ЕС да се гледа като на модел за останалата част от света"

  А меракът за "... модел за останалата част от света ..." , конкретно за енергетиката, направо изби рибата..... !!??!!??!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK