🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Еврокомисията ще проверява горските продажби

Природозащитници: Сделките са форма на държавна помощ, също като заменките

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия ще бъде сезирана заради схемата с продажба на държавни горски терени, които скоро след това се превръщат в строителни площадки, съобщи във вторник Александър Дунчев от Коалиция "За да остане природа в България". Организацията подготвя жалба до Брюксел с аргументите, че отчуждаването на горски имоти по желание на инвеститор и на непазарни цени е форма на нерегламентирана държавна помощ – също като заменките.

Механизмът е описан в Закона за горите от 2011 г. и по него е сключена сделката за 29-те декара в Несебър, които се оказаха пясъчни дюни. Имотът е бил част от горския фонд, а през ноември 2012 г. земеделското министерство го продава на Димитър Петров за 581 хил. лева. Ден по-късно парцелът е прехвърлен на "СЛЕ Груп", но този път цената е над 4 млн. лева.

100 съмнителни сделки

Според справка на "Капитал" правителството на ГЕРБ е финализирало по тази схема около 100 сделки с горски имоти в полза на частни инвеститори. Александър Дунчев обяви, че не е трудно да се докаже, че оценките на тези терени не отговарят на пазарните, което би било нарушение на договора с ЕС.

Според Лисабонския договор "всяка помощ, предоставена от държава членка или чрез ресурси на държава членка, под каквато и да било форма, която нарушава или заплашва да наруши конкуренцията чрез поставяне в по-благоприятно положение на определени предприятия или производството на някои стоки, доколкото засяга търговията между държавите членки, е несъвместима с вътрешния пазар". Брюксел вече разследва страната ни за нерегламентирана държавна помощ заради заменките на горски имоти, които бяха възможни до началото на 2009 г.

Нови протести

Не сме доволни от мерките на държавата след скандала с дюните в Несебър, казаха още природозащитниците от "За да остане природа". Те се срещнаха с премиера Бойко Борисов и ресорните министри на 7 януари, където се договориха за пакет от законодателни промени, които да повишат защитата на природата особено по крайбрежието. От техните предложения обаче не остана почти нищо при обсъждането в парламента.

В Закона за устройство на черноморското крайбрежие залегна текст, според който дюните се обособяват в нова зона, като в нея ще се допуска строителство на "обекти с национално значение, на техническата инфраструктура и обектите, свързани с националната сигурност и отбраната". "Трябва да има пълна забрана за строителство върху дюните. Изключенията създават предпоставки за злоупотреби – виждаме, че вече басейни се представят като хидротехнически съоръжения", коментира Любомир Константинов, юрист от WWF България. Промените ще се гласуват в пленарна зала следващите седмици.

Природозащитниците ще излязат на пореден протест тази вечер, като шествия са планирани не само в София, но и в Пловдив, Варна и Трявна. Протестът е под надслов "Долу ръцете от българската природа", началото е в 18.30, а сборен пункт в София е паметникът на "Патриарх Евтимий".

Еколози канят Банско на дискусия

"Тази вечер ще поставим въпроса и за бъдещето на Национален парк Пирин", каза Тома Белев от "Зелени Балкани". Той покани община Банско и Министерство на околната среда и водите на дискусия за бъдещето на ски курорта в Пирин, която ще се състои на 8 февруари от 11 ч. в БТА. Поводът е искането на Банско държавата да разреши на концесионера "Юлен" да изгради нов кабинков лифт и ски писти в планината.

"На територията на парка са извършиха много незаконни действия. За съжаление, държавата продължава да мълчи, да не търси отговорност и да не прилага закона за опазване на околната среда, който изисква тя да оказва контрол върху концесионера", коментира Белев.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  anelia.trifonova avatar :-P
  Mont Blanc
  • - 1
  • + 32

  Оп-пааа, дотук беше с дипломацията и конструктивните диспути. Бойко ги излъга и зелените веднага атакуват. Само така. Друга оправия с мафията в тази държава няма.

  Нередност?
 • 2
  dolphex avatar :-|
  emil
  • + 13

  ДАНО-Искрено се надявам Европейската комисия да направи нещо по въпроса, а и поне според мен е хубаво да видят какво точно става в България а не какво се представя в докладите.

  Нередност?
 • 3
  geoimg avatar :-(
  Geoimg
  • + 9

  Няма ли вътрешен контрол, резултата ще е минимален!?
  Тези са хамелеони!!!

  Нередност?
 • 4
  svejarov avatar :-|
  svejarov
  • + 10

  На вчерашния протест имаше плакат "Втори кабинков лифт от Дондуков за затвора" ,не зная какво си мислят от мнозинството ,но жестоко се лъжат.Младите на са в мафията ,не участват в далаверата и няма да ви дадат природата.Очакват ни санкции от 200 000 евро на ден заради незаконното застрояване в Натура 2000 наложени от ЕС.Новородените още от сега почват да събират пари за глобите на Борисов.

  Нередност?
Нов коментар