Депутатите гласуваха ДКЕВР да се избира от парламента

Поради липсата на кворум поправките за цената за достъп пак не бяха приети

Зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Деян Червенкондев от месеци се опитва да прокара спорните поправки, които засягат производителите на възобновяема енергия
Зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Деян Червенкондев от месеци се опитва да прокара спорните поправки, които засягат производителите на възобновяема енергия    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Деян Червенкондев от месеци се опитва да прокара спорните поправки, които засягат производителите на възобновяема енергия
Зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Деян Червенкондев от месеци се опитва да прокара спорните поправки, които засягат производителите на възобновяема енергия    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Промените в Закона за енергетиката, според които членове на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се избират от парламента с мнозинство от две трети, беше приет на първо четене от икономическата комисия в Народното събрание във вторник. Промените, които бяха предложени от ГЕРБ в петък, бяха одобрени с гласовете на депутатите от управляващата партия, тъй като народните представители от БСП, ДПС и "Атака" напуснаха заседанието. Подобни промени бяха внесени за гласуване още в края на януари от депутати от БСП, но впоследствие, след като председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев беше уволнен, а наследилата го на поста Юлиана Иванова се оказа неудачен избор, ГЕРБ внесе за гласуване сходни предложения. В крайна сметка депутатите одобриха предложенията на Красимир Велчев от ГЕРБ. Предстои законопроектът да бъде внесен за гласуване и в пленарна зала, като преди това ще се изиска становище на правната комисия.По време на обсъждането на законодателните промени депутати се опитаха да придвижат и поправките, свързани с цената за достъп, която беше наложена за производителите на възобновяема енергия, с която се отнема до 40% от техния доход. Заместник-председателят на комисията Деян Червенкондев обяви, че с промените се цели въвеждането на постоянна цена за достъп, която да бъде определяна до 30 юни всяка година. "Тези, които предизвикват разходи в системата, трябва да ги платят, а не последният по веригата – крайният потребител. Ако не бъдат приети тези текстове, потребителят ще бъде натоварен с още един разход", каза Червенкондев, цитиран от "Фокус". В същото време от Българската фотоволтаична асоциация изпратиха становище, според което с приемането на тези промени България ще влезе в противоречие с европейското законодателство, тъй като ще се узакони кръстосано субсидиране на средства между дружествата за продажба и разпределение на енергията. В крайна сметка тези предложения така и не бяха гласувани заради липсата на кворум на депутатите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  ltoshev avatar :-P
  Lubomir Toshev

  Наистина ДКЕВР е управлявана некомпетентно - за това е виновен шефа и Ангел Семерджиев - защо никой не протестира пред неговата къща?

 • 2
  bz avatar :-|
  bz

  "Тези, които предизвикват разходи в системата, трябва да ги платят, а не последният по веригата – крайният потребител. Ако не бъдат приети тези текстове, потребителят ще бъде натоварен с още един разход"
  Нали точно за това са протестите да не се прехвърлят на потребителите всички разходи и далавери.
  Или Капитал подкрепя протестите само в частта която не засяга собственика им ?
  Колко удобно !

 • 3
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#1] от "ltoshev": Защото протестираме пред този който го назначи - БУДА. • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#2] от "bz": Явно милиционерите много искате да плащаме глоби пред ЕС. Но какво може да се очаква от милиционер. То е равно на безродственик!

 • 5
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#4:"kardinalat"]Явно милиционерите много искате да плащаме глоби пред ЕС.[/quote]
  Някаква шизофрения Ви е обхванала предполагам ?
  За протестите сте но без да се засяга интереса на собственика.
  Или не Ви стига времето да проследите има ли връзка между инструкциите които получавате от Кутев за плюене по форумите ?
  Относно ЕС и глоби - проверете колко са глобили Чехите за техния данък - НИЩО.

 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#5] от "bz": Чадо, това че в Симеоново право неучите го знаеме :-)

 • 7
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#6:"kardinalat"]"bz": Чадо[/quote]
  Чадо ще викате на някой друг който Ви прощава простащината.
  Аз лично не толерирам такова отношение.
  Да не говорим че може в реалния живот да сте по малък и от децата ми.

 • 8
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  До коментар [#7] от "bz": Чадо си ни, плащаме Ви и заплатите, и осигуровките. Да видим докога :-)

 • 9
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#8:"kardinalat"]плащаме Ви и заплатите, и осигуровките. Да видим докога :-) [/quote]
  На кого и какво плащаш бе простако ?!?
  Щом не разбираш от дума и добро отношение явно ще трябва да слезна на нивото ти за да ме разбереш.
  Ти си анонимен драскач в интернет - вероятно подчинен на Кутев и един от 400-500 форумни талибани платени с откраднати от народа пари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход