🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чуждестранните медии: Икономиите и АЕЦ "Белене" свалиха Бойко Борисов

Много българи са силно недоволни от високите цени, енергийните монополи, ниския жизнен стандарт и корупцията, отбелязват в коментарите си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В коментарите си за оставката на българското правителство големите световни медии отбелязват, че Бойко Борисов е поредният европейски лидер, паднал жертва на икономиите, бюджетните съкращения и корупцията. Някои медии, особено от Русия, изтъкват като причина за загубата на доверие и отказа от строителство на нова електроцентрала.

Reuters:

Поредната жертва на кризата

Българското правителство подаде оставка след придружени с насилие национални протести срещу високите цени на електроенергията, като по този начин се присъедини към дългия списък на европейски управници, свалени от власт заради икономиите и кризата. Министър-председателя Бойко Борисов – бивш бодигард, който дойде на власт през 2009 г. с обещания да изкорени корупцията и да повиши жизнения стандарт в най-бедната членка на Европейския съюз, сега е изправен пред трудната задача да закрепи ерозиращата подкрепа преди предсрочните избори.

Замразените заплати и пенсии и растящите цени имаха силен ефект в страната, където жизненият стандарт е под половината за средния в ЕС. Десетки хиляди българи излязоха на протести, при които се стигна до насилие и се скандираше "Мафия" и "Оставка". Искрата на протестите беше запалена от високите сметки за електричество, след като правителството повиши цената с 13% миналия юли. Те обаче бързо прераснаха към общо недоволство от властническите маниери и непредсказуемите решения на Борисов. Премиерът направи жертви в опит да потуши недоволството, като махна финансовия министър, обеща да намали цените на електричеството и рискува дипломатически скандал с Чехия, като наказа ЧЕЗ – ход, който е в противоречие с нормите на ЕС за защита на инвеститорите и справедлив процес.

BBC:

Протести в най-бедната членка на ЕС свалиха правителството

Уличните протести в България – най-бедната страна в ЕС, които започнаха преди две седмици, първоначално бяха против растящите цени на тока, но бързо се превърнаха в антиправителствени и доведоха до оставката на правителството. Въпреки, че Борисов се закани да накаже чуждите енергийни компании, кървавите сблъсъци на протестите в сряда се оказаха последната капка за правителството му. Много българи са силно недоволни от високите цени, енергийните монополи, ниския жизнен стандарт и корупцията. Правителството започна да губи подкрепа, след като през март 2012 г, изостави плановете за изграждане на нова АЕЦ край Белене. През миналия месец беше проведен противоречив референдум по въпроса, който беше невалиден заради ниско участие, макар 60% от гласувалите да се обявиха за нова централа. Макар бюджетните съкращения да свалиха редица европейски правителства, доскоро това на Борисов – бивш бодигард на диктатора от съветската ера Тодор Живков, изглеждаше сравнително незасегнато от недоволството.

Wall Street Journal:

Кризата и скандалите свалиха бившия бодигард на Тодор Живков

Европейската криза взе поредната си политическа жертва в сряда, след като българското правителство подаде оставка след избухването на национални протести срещу икономиите, високите цени на електричеството и държавната корупция. Въпреки протестната вълна, ходът на премиера Борисов беше изненада. Той изтъкна, че насилието на протестите е станало решаващ фактор за решението му. Само допреди няколко месеца бившият бодигард на Тодор Живков изглеждаше имунизиран срещу процесите, довели до свалянето на други европейски правителства, като отчасти това се дължеше на факта, че той замрази заплати и пенсии, вместо да ги орязва.

България поддържа строга финансова дисциплина и не прибегна до чуждестранна финансова помощ, което я превръща в едно от малкото светли фискални петна в Европейския съюз. Популярността на дясно-центристкото правителство обаче се срина през последните седмици на фона на разрастващите се протести и поредица от скандали с държавни служители. Политическите анализатори предупреждават, че оставката идва на фона на дълбоко поляризирана политическа атмосфера, която може да затрудни следващото управление да се справи с ефектите от икономическата криза.

Financial times:

Политическа и икономическа несигурност след изненадващата оставка на Борисов

Оставката на българското правителство хвърля страната в политическа несигурност и създава опасения за стабилността на икономиката. Войнственият Борисов – бивш бодигард, каратист и висш полицай, не се очакваше да подаде оставка, макар някои българи – с не малка доза хипербола, да сравняват демонстрациите с Арабската пролет. Протестите започнаха заради високите цени на тока, но се разраснаха лавинообразно, след като различни групи започнаха да изразяват недоволството си от корупцията, правителствения авторитаризъм и неспособност за управление, и преди всичко – икономическата стагнация.

Поредица обратни завои в различни области – от енергетиката до до околната среда, объркаха избирателите, разгневиха инвеститорите и подкопаха репутацията на Борисов като целенасочен лидер. Сривът на България до 87 позиция в индекса за свобода на пресата на "Репортери без граници" е показателен за растящите опасения за ангажираността на страната с независимостта на медиите като гръбнак на младата й демокрация. Партията на Борисов ГЕРБ вече е широко възприемана като също толкова обвързана с бизнес интереси, колкото и предшествениците й във властта. Макар много българи да посрещнаха оттеглянето на Борисов с поздравления в социалните мрежи, непосредственият ефект от оставката е объркване.

"Бедността е основна причина за протестите, а сметките за електричество бяха само повода. Гневът се натрупва, правителството изглежда като пленник на специални интереси и олигархични мрежи. Недоволството се разпространи и към ударената от кризата средна класа, включително малкия бизнес и самоосигуряващите се, които бяха гръбнакът на партия ГЕРБ", коментира Димитър Бечев, директор на Европейския съвет за външна политика-София. След като се разсее димът, България ще е изправена пред същите проблеми: политически елит, възприеман като отдалечен от хората и свързан със сенчести бизнес интереси, ниски доходи и слаб икономически растеж.

Известия:

Българското правителство падна заради руския АЕЦ

Българското правителство подаде оставка заради отказа от руския АЕЦ и неспособността си да осигури достъпна електроенергия. Според руските експерти правителствената криза в България узрява най-малкото от миналата пролет, когато премиерът Бойко Борисов нареди спиране на изграждането на АЕЦ Белене заради разногласия с руската страна за стойността на проекта.

В края на януари по инициатива на българската опозиция се проведе референдум за бъдещето на ядрената енергетика. Според неговите резултати парламентът има три месеца, за да разгледа въпроса за изграждането на нова атомна електроцентрала. За Русия, тази формулировка може да означава продължаване на строителството на АЕЦ "Белене" от руската компания "Атомстройекспорт".

"В обозримо бъдеще България, която е една от най-бедните членки на ЕС, е малко вероятно да оцелее без ядрена енергетика. Резкият скок на цените на електроенергията се дължи на факта, че българите са били принудени да се справят в недостига на енергия чрез закупуване на ток от съседните държави, включително Турция", коментира пред изданието Маким Братерски от Висшата школа по икономика. В краткосрочен план не се очаква радикално подобряване на положението на българския енергиен пазар, тъй като руският газ от "Южен поток" ще започне да идва чак през 2015 г.

Взгляд:

Мнозинството гласува за нова АЕЦ

Българското правителство подаде оставка, след като вече няколко дни в редица големи градове се провеждат протести, повод за които станаха високите цени на електроенергията. В края на януари в страната се проведе референдум, на който болшинството гласували изразиха подкрепата си за изграждане на нова АЕЦ. Референдумът беше организиран, след като опозиционната социалистическа партия събра необходимите 500 хил. подписа.

"Бойко Борисов направи всичко, за да заблуди хората. През последните четири години бяхме залети с толкова негативна информация, че не можете да си представите колко е трудно на обикновения човек, който не е наясно с темата за ядрената енергия, за да получи обективна картина на това, което се случва около строителството на атомната електроцентрала. Важно е, че повече от половината от хората, взели участие в референдума, гласуваха за развитието на ядрената енергетика", коментира през изданието Нора Стоичкова, цитирана като експерт по ядрена енергетика.

21 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow
  • - 11
  • + 52

  "Някои медии, особено от Русия, изтъкват като причина за загубата на доверие и отказа от строителство на нова електроцентрала."

  Има си хас някои медии, особено от Русия, да не им се привижда тази причина.

  Нередност?
 • 2
  maximxx avatar :-@
  Максо
  • - 11
  • + 20

  "Жертва на кризата"? Пак ще се изкара светец...

  Нередност?
 • 3
  oserv avatar :-|
  Patilan
  • - 9
  • + 43

  Белене ?
  Още едно доказатество, че на руски медии не може да се вярва !

  Нередност?
 • 4
  Consumer avatar :-P
  Consumer
  • - 7
  • + 39

  Около АЕЦ гравитират синове и дъщери на комунистически отрепки и отказът от проекта Белене прекъсна част от обрачите и нанесе сериозен удар върху техните фирми. Руснаците да купуват странните архитектурни решения по бетономорието, нискокаччествената родна битова продукция, да ядат и пият тук, но да не се месят във вътрешните ни работи.

  Нередност?
 • 5
  motochristo avatar :-|
  motochristo
  • - 2
  • + 35

  До коментар [#3] от "Patilan":

  "Взгляд" = блядь


  [quote#4:"Consumer"] Около АЕЦ гравитират синове и дъщери на комунистически отрепки и отказът от проекта Белене прекъсна част от обрачите и нанесе сериозен удар върху техните фирми.[/quote]

  Като бях ученик родителите ми плащаха на точно тези деца образованието в чужбина, и моето в българско училище.
  Сега е време аз да им платя жилищата, автомобилите, почивките и образованието на децата им, а моите деца, ако ми останат време и пари, ще плащат за внуците им.
  И така животът си върви.
  А после ми разправят как съм бил негативист и защо съм мразел тяхната мама офча...

  Нередност?
 • 6
  hristov87 avatar :-|
  Петър Христов
  • - 10
  • + 11

  "Премиерът направи жертви в опит да потуши недоволството, като махна финансовия министър, обеща да намали цените на електричеството и рискува дипломатически скандал с Чехия, като наказа ЧЕЗ – ход, който е в противоречие с нормите на ЕС за защита на инвеститорите и справедлив процес"

  Тези имат ли представа, ако не махнат ЧЕЗ, че ще стане гражданска война. А на хората никак не им пука, че може да се получи дипломати скандал...

  Нередност?
 • 7
  epoc avatar :-|
  epoc
  • - 5
  • + 27

  Крайно време е руските медии да се научат да пишат обективни статии, а не каквото им се иска.

  Нередност?
 • 8
  beriya avatar :-|
  beriya
  • - 8
  • + 4

  До коментар [#7] от "epoc":

  Че какво невярно са казали Ройтерс и ВВС?

  Нередност?
 • 9
  epoc avatar :-?
  epoc
  • - 1
  • + 7

  [quote#8:"beriya"]Че какво невярно са казали Ройтерс и ВВС?[/quote]

  Да съм коментирал Ройтерс или ВВС?

  Нередност?
 • 10
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 4
  • + 8

  До коментар [#4] от "Consumer": Е те на това му се вика : милиционерски анализ.

  Доживяхме милиционерите да ни учат на морал :-)

  Нередност?
Нов коментар