Австрийската ЕVN заплаши България с арбитраж

Действията на компанията са заради политиката на енергийния регулатор, която ощетява дружествата им

Основният проблем за дружество­то е финансовата загуба на "ЕВН Електроснабдяване", която в рамките на периода юли 2012 ­март 2013 г. достигна 100 млн. лв

Австрийската EVN, собственик на елекроразпределителното дружество, захранващо с електроенергия Югоизточна България, и "Топлофикация Пловдив", има намерение да започне арбитражно дело срещу България. Съобщението за това беше публикувано вчера на сайта на компанията майка. От него става ясно, че процедурата ще бъде задействана в съответствие с договора между България и Австрия за взаимно насърчаване и защита на инвестициите в сила от 1997 г., както и на основание на договора за енергийната харта. От дружеството изтъкват, че в следващите 3-6 месеца с българските институции ще бъдат водени преговори, в рамките на които ЕVN се надява да се стигне до взаимно разрешаване на спора.  

Говорителят на EVN Щефан Цах коментира за "Капитал Daily", че това е първият етап от процедурата и все още няма решение за каква сума ще са претенциите, ако все пак се стигне до арбитражно дело. Това ще стане ясно на втория етап, ако по време на дискусиите не бъде постигнат резултат, допълни той. Според Цах все още не е ясно и къде ще се води спорът, но посочи, че в друг подобен случай е използван арбитражът в САЩ.

От EVN посочват, че тяхното изявление идва в резултат на различни действия, предприети от страна на регулаторните органи в България, както и от други държавни институции, които компрометират дружествата им в България. "Тези действия намаляват приходите от продажба на електрическа енергия", посочват още оттам. Като пример те изтъкват намаляването на признатите разходи на компанията за заплащане на преференциалните тарифи за зелена енергия, както и решението на Върховния административен съд, с което цената за достъп, която ВЕИ централите плащат на електроразпределителните дружества и ЕСО, беше обявена за незаконна на първа инстанция. "От гледна точка на EVN AG резултатът от това решение представлява следващо нарушение на задълженията на България за защита на инвестициите", пише в съобщението на компанията. Цах допълни, че все някога трябва да бъде направена първата крачка за решаване на проблемите.

От "ЕВН България" вчера не пожелаха да коментират намеренията на компанията майка за започване на арбитражно дело срещу България, но свикаха пресконференция, на която обясниха, че дружеството е в тежко финансово състояние. В тази връзка от ЕВН поискаха от енергийния регулатор ново преразглеждане на цената на тока, така че компанията да не трупа повече загуби. Според председателя на управителния съвет на ЕВН Йорг Золфелнер това може да бъде направено, без цената за крайните потребители да бъде засегната. За целта трябва да бъдат потърсени резерви по цялата верига на електроенергията, коментира той. "Настояваме за краткосрочно решение, нещо като бърза помощ, за да можем да продължим да изпълняваме задълженията си", допълни Золфелнер.

Oт ДКЕВР отказаха коментар по темата. 

Милиони загуба

Основният проблем за компанията е финансовата загуба на "ЕВН Електроснабдяване", която в рамките на периода юли 2012 – март 2013 г. достигна 100 млн. лв. Тези резултати не са изненада, като се има предвид, че само за юли - септември 2012 г. дружеството реализира загуба от 80.3 млн. лв. Както тогава, така и сега основната причина за тези лоши финансови резултати беше обяснена със задължението на ЕРП да изкупуват енергията от възобновяеми източници по преференциални цени. Проблемът се състои в това, че на територията на ЕВН има инсталирани около 600 мегавата възобновяеми мощности, за които от юли до септември от ЕВН са платили за преференциални тарифи 121.5 млн. лв. за зелена енергия. От тях обаче НЕК е възстановила само 18.6 млн. лв. (заради новата методика за компенсация на разходите, която беше приета от ДКЕВР в края на юни 2012 г.), а останалите 80.3 млн. лв. висят на дружеството, като до началото на март сумата набъбва до 100 млн. лв. Според Золфелнер по този начин компанията финансира енергийната система на страната както със собствени средства, така и с привлечен капитал, но няма повече ресурси да плаща тези разходи. "Дружеството не може да се задължи да плаща за екологичната политика на страната", коментира и Калина Трифонова, член на УС на ЕВН

Още опасения

От компанията очакват до началото на юли 2013 г. допълнителна загуба от 40 млн. лв. От ЕВН се опасяват, че този резултат може да е още по-лош, ако ВАС потвърди решението си, че цената за достъп, която ВЕИ производителите плащат, е незаконна. Досега благодарение на нея ЕРП и ЕСО получаваха до 40% от прихода на зелените централи, което поне донякъде компенсираше загубите им.

В същото време обаче трябва да се отчете фактът, че за 2012 г. другото дружество на ЕВН - "ЕВН Електроразпределение", което доставя електроенергията до потребителите, има печалба от 63.94 млн. лв. В нея не са отчетени приходите от такса достъп от ВЕИ, които за периода юли 2012 – март 2013 г. са в размер на 43 млн. лв. и които според компанията все още не са осчетоводени, тъй като се чака решение на ДКЕВР как да бъдат изразходвани. Ако ВАС не отмени такса достъп, от писмо на ЕВН до ДКЕВР става ясно, че до края на юли приходите от тази такса ще достигнат 83 млн. лв., с които на практика могат да се компенсират част от загубите на "ЕВН Електроснабдяване". Въпросът, на който трябва да се намери решение обаче, е как тези пари да бъдат прехвърлени от едното дружество в другото.

"Случващото се с ЕВН е показателно, че в енергийната система на страната има проблеми, които заслужават вниманието на енергийния регулатор и служебното правителство", коментираха от компанията. Золфелнер обаче подчерта, че в момента не се мисли за вариант за изтегляне от България.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


148 коментара
 • 1
  kihano avatar :-|
  kihano

  Най-вероятно лъжат. Как толкова години все на загуба работят ама не си отиват. Да напускат!

 • 2
  vesperado avatar :-|
  vesperado

  Затова няма как да лъжат. Досега само през 2009 са били на малка загуба освен тази от средата на 2012 досега. Затова не виждам причина да си тръгват. А и от приватизацията досега ЕВН Електрорапределение винаги е било на печалба

 • 3
  charliesheen avatar :-|
  charliesheen

  Ами всъщност вятърните паркове се държат от играчи, които са хепи тока им да се купува на дебели НЕпазарни цени, гарантирано. Далаверата е мн добра.
  Всички искаме чиста енергия, но май в БГ и това се опорочи...

 • 4
  megelito avatar :-|
  megelito

  До коментар [#1] от "kihano":

  Правилно! След като търпят загуба има една единствена логична стъпка- да сгъват багажа и довиждане! Но най-интересното е, че компанията категорично няма да се изтегли от България ?:)

 • 5
  Consumer avatar :-P
  Consumer

  Накрая ще остане само един любим **М!

 • 6
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo

  Не разбирам какво знаèние има дали са на печàлба или загуба. Претенциите им са за некоректни действия на държавни органи, които ги ощетяват, а това няма отношение към цялостните им резултати. Ако съдът приеме аргументите им, значи са прави.

 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-?
  Нефертити

  Да бе да, ако бяха на загуба защо се натискат да остават. Щяха просто да се ометът, а те не искат. Значи има далавера от седенето тука ....

 • 8
  pepataneva avatar :-|
  pepataneva

  ДКЕВР (разбира се, не сама) надроби такива каши и сега трябва много бързо да ги оправя най-вероятно за сметка на производителите и дано не е за сметка на консуматорите, че няма файда от протестите. Но от друга страна и този плач на ЕВН, че работят на загуба ми се струва малко пресилен, просто им са намалели приходите. Ако нямат никакви резерви, отдавна да са се изтеглили от страната. Казвам това, защото познавам едно друго голямо също чуждо предприятие, което също работеше на загуба почти 2 години, пък си стои в БГ и прави инвестиции.

 • 9
  razbiratel avatar :-|
  razbiratel

  Някой по веригата лъже яко!Направих си труда да изнамеря общото потребление на България и произведеното от ВЕИ за януари 2013г.
  И какво се оказа:
  1.Обща консумация 3 610 000 МВ/ч.
  2.Всички ВЕИ 272 564 МВ/ч. или 7,55%
  3.Само Фотоволт 45 248 МВ/ч. или 1.25%

  Цената на вецове и перки е 15-18 ст. КВ/ч или долу-горе равна на продажната.Скъпите Фотоволтаици са само 1,25% от общото производство .Някои прибира парите и на производителите чрез такса достъп и на потребителите с добавки!!!Пълна лудница!!!

 • 10
  ivanmmcht avatar :-|
  ivanmmcht

  800 мегавата солари, още толкова вятър, тецове, марици, цанков камък. НЕК и БЕХ с огромни заеми и загуби. АЕЦ-Белене ще е последния пирон в ковчега. Само незнам кой ще я ползва тази енергия - 1,5 млн. млади и активни българи са в чужбина. Ромите крадат и не плащат, пенсионерите на дърва ( пак и с 300 лева кое по-напред). Който сам, каквото си направи, никой не може да му го направи. Протести, протести и сега пак трябва да избираме от новото старо - луда работа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход