Ще се превърне ли Русия в спасител на Европа

Ще се превърне ли Русия в спасител на Европа

Отказът на кипърския парламент да приеме условията на еврозоната отваря пред Москва възможност да се превърне в съществен фактор за бъдещето на валутния съюз

11137 прочитания

Отказът на кипърския парламент да гласува условията по европейския спасителен пакет увеличиха спекулациите, че островът на Афродита ще се обърне към Русия за финансова помощ, което ще позволи на Москва да се превърне в "спасителя на Европа", пише CNBC.

Финансовия министър на Кипър Михалис Сарис пристигна за преговори в руската столица във вторник вечерта. Кипърските власти поискаха от Москва да удължи падежа на заема от 2.5 млрд. евро, отпуснат преди няколко години, и вероятно ще поискат и увеличение на сумата. Главният икономист на Renaissance Capital Иван Чакаров отбелязва, че Русия излиза на преден план, след като беше пренебрегната при преговорите за спасителния пакет между Кипър и партньорите му от еврозоната.

"Тази ситуация представлява фантастична възможност за Русия и дори на президента Путин да заеме поза на висока моралност и да увеличи кредитите си към Кипър, превръщайки се в спасител на Европа", отбелязва той. "Отсега нататък Москва ще играе ключова роля в преговорите. Беше грешка Русия да бъде изолирана, тъй като също има пряк интерес от спасяването на Кипър. В крайна сметка говорим за едни допълнителни седем или осем милиарда долара, за да има пълен финансов пакет за Кипър. Това няма да е голяма разлика от сегашните заеми от Русия", добавя Чакаров.

Руският президент Путин и министър-председатеялт Димитрий Медведев реагираха остро на предложения от Европа еднократен данък върху депозитите в Кипър, наричайки го "нечестен, непрофесионален и опасен" и сравнявайки го с обикновена конфискация на чужди пари. Според различни изчисления до 40% от капиталите в кипърските банки са на руски фирми и физически лица. Регистрирани на острова компании от своя страна са най-големият външен инвеститор в Русия.

"Повече от ясно е защо руснаците са ядосани, предвид икономическите връзки между Русия и Кипър изглежда много странно, че не бяха включени в преговорите", отбелязва Чакаров.  Според него руски капитали за около 70 млрд. долара ще бъдат изложени на риск, като не се намери решение за спасяването на кипърската финансова система, поради което е логично Русия да помогне.

"Ако мислим, че Русия изобщо не е засегната от финансовата криза в Кипър и ЕС, то дълбоко се заблуждаваме. ЕС е най-големият ни търговски партньор, а Кипър, припомням, е сред тройката най-големи инвеститори в икономиката ни", пише руският предприемач и политик Михаил Прохоров във вестник "Ведомости", цитиран от БТА. Според него Кипър трябва да привлече Русия наравно с ЕС като "равноправен трети участник" в решаването на проблема.

"Русия вече е кредитор на Кипър, има достатъчно финансови възможности за спасяване на финансовата система на Кипър чрез пазарни методи", подчертава той. В частност Прохоров е уверен, че "кипърският клон на руската банка ВТБ при подкрепа от компанията майка би могла да си осигури необходимите допълнителни средства, без да изземва парите на клиентите си". При подобна ситуация "дъщерната банка има възможност да стане доминиращ играч в банкирането на дребно в Кипър". Политикът е убеден, че ако въведе посочените мерки, Кипър ще може да запази изрядно вече подкопаното доверие на инвеститорите, а Русия да демонстрира активна позиция в европейското пространство. "Точно сега Русия има възможност да покаже позиция на силен играч на световната сцена", заявява той.

Отпорът от Германия

Намесата на Русия обаче среша отпор, особено от страна на Германия. В понеделник германският канцлер Ангела Меркел е заявила пред кипърския президент Никос Анастасиадис, че страната му трябва да води преговори за спасителната сделка само с "тройката" международни кредитори – Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

От своя страна финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле изтъкна, че банките в Кипър са в критично състояние и е възможно повече да не отворят. "Двете най-големи банки на Кипър едва се крепят благодарение на подкрепата на ЕЦБ. Някой трябва да обясни това на Кипър", заяви той. В подобен дух се изказа и колегата му от Австрия Мария Фектер, която изтъкна, че ЕЦБ няма да продължи да предоставя на кипърските банки ликвидност, ако не се постигне споразумение за спасителния кредит. "В такъв случай банките може да не заработят тази седмица", заяви тя, цитирана от Reuters.

Според много икономисти и анализатори предложеният от Брюксел данък върху депозитите е начин косвено да се удари това, което се счита за пране на руски пари, отбелязва CNBC. Според доклад на Global Financial Integrity за незаконното изнасяне на капитали от Русия през периода 2004-2011 г. се повдига въпроса как малкият остров с БВП около 23 млрд. долара може да е най-големият външен инвеститор в Русия. Според данните на МВФ Кипър е инвестирал 128.8 млрд. долара в Русия през 2011 г., като институцията също отбелязва, че явно руски фирми и граждани използват Кипър за пране на пари.

Тези съмнения бяха основна причина за проточването на преговорите за спасяване на кипърските банки, които пострадаха тежко от преструктурирането на дълга на съседна Гърция. Кипърската икономика съставлява едва 0.2% от тази на цялата еврозона, а нужната помощ представлява дребна сума на фона на парите, отпуснати на Испания, Португалия, Гърция и Ирландия.

Отказът на кипърския парламент да гласува условията по европейския спасителен пакет увеличиха спекулациите, че островът на Афродита ще се обърне към Русия за финансова помощ, което ще позволи на Москва да се превърне в "спасителя на Европа", пише CNBC.

Финансовия министър на Кипър Михалис Сарис пристигна за преговори в руската столица във вторник вечерта. Кипърските власти поискаха от Москва да удължи падежа на заема от 2.5 млрд. евро, отпуснат преди няколко години, и вероятно ще поискат и увеличение на сумата. Главният икономист на Renaissance Capital Иван Чакаров отбелязва, че Русия излиза на преден план, след като беше пренебрегната при преговорите за спасителния пакет между Кипър и партньорите му от еврозоната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


62 коментара
 • 1
  pruch avatar :-P
  pruch

  От първото спасяване на Европа от Русия още не можем да се оправим ,те за второ говорят.

 • 2
  boratex avatar :-P
  boratex

  Дрън дрън , тя Русия щеше преди години да спасява Исландия и не се поли4и. След това щеше да спасява Ирландия, не стана. Сега и със Кипър ще е така. Явно явно е 4е се опитват да спасяват пациентите със ефтаназия.

 • 3
  wds23355772 avatar :-?
  wds23355772

  Русия е същата както всички Западни държави. Заемите ги дават не за да оправят държави, а за да печелят пари и влияние. Това по същество си е лихварство. Всички най-богати страни го правят. Като почнем от Япония например. Те ни дадоха пари на заем за строеж на пристанището в Бургас. Съответно ни задължиха то да се строи от японска фирма. Де факто на наша територия апонската държава създава работа за собствените и фирми а ние плащаме лихва за това. Същата работа е и с Парижкия клуб и не знайно още колко други. Същата работа щеше да е и с Белене. Русия дава заем на своя компания да си построи АЕЦ в някаква си Заддунайска губерния, съответно белите роби в губернията плащат тока и руската компания с парите от това плаща реакторите на Русия. Изпитана схема.

 • 4
  string12 avatar :-|
  string12

  Русия себе си не може да спаси, за другите се загрижила. Получаващите по 400 евро руснаци ще помагатат на вземащите по 2000 евро кипърци. Не виждам никаква логика в това, освен ако искаш да се правиш на велик.

 • 5
  Consumer avatar :-(
  Consumer

  Да не дава Господ такава помощ, реЗИЛ!!!

 • 6
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Русия ще спаси Кипър. Просто трябва да попитат местните:
  Искате ли да източим 10% от сметките на руснаците или искате да ни ги заемат, а после вие да им ги връщате с лихвата?

 • 7
  issunboshi avatar :-|
  xflood

  Значи ЕС си прави гаргара с кипърските обикновени граждани, просто щото се опитва да удари руските олигарси. Не особено достойно, струва ми се.. Бедните да го д*хат, един вид..

 • 8
  motochristo avatar :-?
  motochristo

  До коментар [#7] от "issun-bōshi":

  Значи ЕЦБ дава пари, за да не им фалира банковата система. Там са парите на кипърските граждани и на руските олигарси и на руските граждани. Сиреч не става дума за етика, а за принцип - да не се допускат фалити на банки, за да не се климбуца системата. Кое точно пак не сте разбрали?

 • 9
  issunboshi avatar :-|
  xflood

  До коментар [#8] от "motochristo":

  А как ще обясниш еднократният данък?

 • 10
  motochristo avatar :-|
  motochristo

  До коментар [#3] от "Варненски":

  Абсолютно вярно, но не виждам къде е проблемът.
  Като сме по гол гъз и нямаме пари и технологии да си го направим сами, искаме помощ отвън и помагащия определя условията.
  Сигурно е по-добре да ни дават заеми, които черепи, бесепета, депесета и подобни ги краднат, ние пак да си платищаме и лихвите, а крадливците да си купуват вили и яхти на топлите морета?! А и междувременно да им фалират подизпълнителите - местни фирми.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход