Въпреки изричната забрана "Юлен" проведе парти в Пирин

Административният съд в Благоевград е отхвърлил жалбата на концесионера

Въпреки заповедта на дирекция "Национален парк Пирин", с която се забранява провеждането на парти на територията на Бъндеришка поляна, то все пак се е състояло. Това става ясно от любителски запис на мероприятието, състояло се на 31 март, макар и без участието на френския ди джей Боб Синклер.

След сигнал на природозащитната организация "За да остане природа в България" ръководството на парк Пирин отмени планираното от концесионера "Юлен" АД безплатно парти и обяви, че дори не е било уведомено за събитието. От заповедта на директора Валери Мечев става ясно, че концертът е забранен, защото е потенциален източник на "шумово замърсяване". То би нарушило нормалните условия на дивите животни, населяващи парка, който е и защитена зона от мрежата Натура 2000 – както за местообитанията на растителни и животински видове, така и за птиците.

Жалбата на "Юлен" е отвхърлена

Ден след реакцията на парковата дирекция концесионерът "Юлен" обяви, че обжалва забраната за партито в съда и че няма основания за тревога по отношение на шума и животинските видове. "Подобни опити за изкривяване на фактическите обстоятелства и лансиране на неверни тези са познати методи на работа на зелените екстремисти и целенасочени опити за подвеждане на общественото мнение", пише в позицията на "Юлен" АД.

Заповедта на Валери Мечев е влязла в сила с предварително изпълнение. Проверка на "Капитал" показа, че документът в действителност е атакуван пред съда, както и предварителното изпълнение на забраната. Административният съд в Благоевград обаче е отказал да отмени предварителното изпълнение с мотивите, че планираната от "Юлен" проява категорично противоречи на режимите в парк Пирин. Предстои произнасяне на съда по законосъобразността на заповедта за забрана на концерта.

Концесионерът ще бъде глобен

Забраната на парковата дирекция и съдебното решение, което я потвърждава, не са попречили на "Юлен" да проведат планираното на 31 март парти. Междувременно Боб Синклер обяви, че отменя участието си заради лошите атмосферни условия в планината, което най-вероятно е отказало повечето желаещи да присъстват.

Концесионерът на ски зона Банско ще бъде глобен при всички положения, коментира пред "Капитал" Валери Мечев. Той обясни, че служители на парковата дирекция са съставили протокол за изградената сцена и проведеното събитие, макар то да е било различно от предварително обявеното. Мечев каза още, че е в болничен от един месец и в момента не може да каже каква точно ще е санкцията за "Юлен" АД.

Петър Петров от управата на "Юлен" коментира, че компанията не е получавала никакъв протокол, нито го е подписвала. Юристът каза, че не може да коментира видеозаписа, защото можело да е от друго събитие. Боб Синклер не дойде и не знам за какъв концерт говорите, каза още Петров.

Още от Капитал

Капитализмът беше суспендиран

Капитализмът беше суспендиран