Мирослав Найденов: Цветанов е подслушвал всички в правителството

Бившият земеделски министър беше извикан спешно на разпит в прокуратурата

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Земеделският министър от правителството на ГЕРБ и настоящ обвиняем за корупция Мирослав Найденов обвини бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, че е следил и подслушвал целия Министерски съвет.

"Трябва да кажем баста, някой да излезе в прав текст да каже на Цветан Цветанов - ти си го правил, затова честно е в момента да слезеш от политическата сцена и ако можеш да изчистиш името си. В началото на всеки Министерски съвет, вместо да обсъждаме неща, които са важни за икономиката и бизнеса, ние започвахме да се разделяме на групички и да си разказваме на кой какво му се е случвало, по какъв начин сме разбирали, че сме подслушвани, разправяхме си случки. До един, целият Министерски съвет", каза Найденов в предаването "Тази сутрин" на bTV.

Още преди две години премиерът Бойко Борисов призна, че е мнителен човек и иска "да има контрол върху техните действия." "Когато има подозрения в някоя от службата към който и да е, и аз казвам, че ще продължим да слушаме министри, който и да е той, дори по вестника да има сигнал – службите са длъжни да направят така, че да проверяват това... Не виждам нищо лошо от това да се слушат министри." И още: "Няма лични права за министри и зам.-министри, шефове на агенции или премиер." Въпреки тези признания на премиера, тогава прокуратурата не реагира.

Кои са били контролирани

Мирослав Найденов намекна, че сред контролираните са били Росен Плевенилиев, Трайчо Трайков и вицепремиер (явно Симеон Дянков). "Не искам да злепоставям и президента, но като се виждахме с него, оставяхме телефоните в другата стая и пускахме телевизор за страничен фон. Имаше случки, които се разправяха от нашето ежедневие, които нямаше как да станат достояния. Те бяха разказвани от Цветанов. Ако на висок глас не кажем "Царят е гол", това политическо мракобесие ще продължи", коментира още Найденов. Трайчо Трайков е бил следен и по времето, когато е бил министър и след това, за да се знае какво ще направи. Той разказа и за други случай, как вицепремиер се обадил на премиера и му казал, че е в Хасково, при което Цветан Цветанов го опровергал, като казал че според "системата" той е в Гърция.

"Не може да очаквате от един президент да дава оценки за работата на един или друг политически лидер. Работа на прокуратурата е да разбере дали има доказателства за подслушванията" коментира по-късно Росен Плевнелиев. Той допълни още: "Когато имам среща, аз винаги си оставям телефона при моята секретарка, защото съм учтив човек", допълни той. "Като президент хората очакват от мен да си вдигам телефона , но когато съм на среща, не очаквате от мен аз винаги да съм на телефона. Аз имам десетки срещи всеки ден с министри, посланици, държавници. Много често моят телефон е при моята секретарка."

Пред "Капитал" бившия икономически министър Трайчо Трайков коментира, че няма конкретни данни да е бил подслушван, но при положение, че премиерът (Бойко Борисов, покрай скандала Мишо Бирата е бил подслушван "не изключва нищо."

Бившият земеделски министър обясни, че последните действия на прокуратурата са го мотивирали да излезе и да говори за подслушването, като отрече да е съгласувал изявата си с бившия премиер. "Борисов не знае за намерението ми да говоря за тези истини, не ме е пращал той и това не е сценарий за отстраняването на Цветанов. Това е искрено изказване, някой трябваше някой да го каже на глас. Надявам се да дам кураж и на останалите ми колеги, които искат да го направят. След мен ще започнат да говорят и други", каза още Найденов.

Според него именно чрез такива незаконни действия Цветан Цветанов държи членовете на партия ГЕРБ.  "Затова смятам, че ГЕРБ трябва да се изчисти. Ако това стане, тази партията има шанс да промени нещата за добро. Иначе това политическо мракобесие ще продължи".

По пример на бившия депутат от ГЕРБ и приятел на Найденов - Емил Димитров, и бившия земеделски министър е "извел" семейството си в чужбина.

На разпит в прокуратурата

Малко след изказването на Найденов, от прокуратурата съобщиха, че още днес той ще бъде извикан на разпит по досъдебното производство, образувано след проверката в Специализираната дирекция "Оперативни и технически операции". По-късно от прокуратурата съобщиха, че "съгласно желанието на свидетеля Найденов са взети мерки за неговата защита – лична физическа охрана."

По повод повдигнатите три обвинения срещу него, Мирослав Найденов заяви, че зад сигнала на БСП в действителност стои поръчка на Цветан Цветанов: "Това досъдебно производство е стартирало в края на 2009 г., т.е. в началото на мандата на ГЕРБ и представете си, то е продължавало, за да бъде активирано или по-скоро е държано в някаква ситуация, за да се позволи да бъде активирано в началото на предизборната кампания." Бившият земеделски министър определи обвиненията срещу него като "доста странни, да не кажа комични."

Цитирайки източници в прокуратурата, "Капитал" наскоро разкри, че разследването срещу Мирослав Найденов е било минирано още от самото му начало, като постоянно е имало натиск върху свидетелите и изтичане на информация. Едни от основните свидетели срещу Найденов са бившите изпълнителени директори на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева и Светослав Симеонов. Въпреки че е имало достатъчно данни да бъде обвинен още в края на 2010 г., разследването е било "замразено" заради теча на информация и натиска върху разследващите.

След като бяха повдигнати обвинения срещу Найденов, той беше изваден от листите на ГЕРБ.

Коментари

президентът Росен Плевнелиев:

Необходими са законови промени, които да не допускат нерегламентирано използване на СРС

Проблемът с нерегламентираното използване на специални разузнавателни средства да бъде поставен с цялата си острота в дневния ред на институциите, обяви президентът Росен Плевлениев по повод изявлението на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, че МВР по нареждане на Цветан Цветанов е подслушвало незаконно членове на кабинета на ГЕРБ, а вероятно и държавния глава.

Президентът подчерта, че предстои прокуратурата да завърши проверката си по случая, но още по-важно е въпросът да бъде разгледан в следващото Народно събрание и да бъдат осъществени необходимите законови промени. "При подготовката за съставянето на служебното правителство имах срещи с всички представители на бившия кабинет, за да съм наясно с проблемите, пред които са изправени отделните министерства и едва ли някой очаква да съм постоянно на телефона в тези случаи", коментира президентът в отговор на въпрос. Президентът припомни, че винаги е подкрепял прозрачността в работата на институциите. "Няма как обаче да не съм притеснен, когато не се работи по правилата и се нарушават правата на милиони българи", коментира държавният глава. По думите му, фактът, че темата се поставя и от нашите партньори в ЕС и САЩ, също е показателно за очакванията, които има към България.

БСП поиска Борисов и Цветанов да се оттеглят от политиката

БСП поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов да се оттеглят от политиката. "Не може да продължават да играят сценария на доброто и лошото ченге. След като напуснат кметството в Неделино (бел. ред - където днес има предизборна изява на ГЕРБ), всеки да поеме откъдето е - Борисов към Банкя", каза секретарят на БСП по медийната политика Антон Кутев. 

Според социалистите нищо в годините на управлението на ГЕРБ не е ставало без знанието на Борисов.

Лютви Местан, лидер на ДПС, пред БГНЕС:

Цветанов е грозното политическо лице на ГЕРБ

Ако обаче и сега Бойко Борисов се окаже безсилен да се освободи от заместника си, ще потвърди съмненията, че Босът е до такава степен зависим от своя заместник, че дори са на път да разменят позициите си...  Това показва какви са били отношенията вътре в ГЕРБ. Това са отношения, характерни за друг тип организации от подземието, а не за политически партии... Цветанов е грозното политическо лице на ГЕРБ. Моралната ерозия на тази партия. Няма нищо по-естествено от това той незабавно да бъде снет като председател на предизборния щаб на ГЕРБ, дори изваден от листите.

лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

Няма да искам оставката на Цветан Цветанов

Няма да искам оставката на Цветан Цветанов. Това заяви в Златоград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, по повод коментарите и излязлата информация днес, че бившият земеделски министър Мирослав Найденов е заявил в национален ефир, че Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи е подслушвал всички министри от кабинета Борисов, включително и самия Борисов, предаде агенция "Фокус". По този повод лидерът на ГЕРБ цитира Библията като каза, че няма ненаказано добро и това е кадрова грешка на Цветанов. "Въпреки това няма да искам неговата оставка", категоричен беше Борисов. "Моля се всички, които толкова настоятелно искат да отстранят Цветан Цветанов, да се стегнат и аз съм убеден, че всичко ще излезе наяве. Ние заставаме зад главния прокурор Сотир Цацаров, защото аз му вярвам", каза Бойко Борисов.

бившият вътрешен министър Цветан Цветанов:

Винаги съм се ръководил само от върховенството на закона

Няма да коментирам какво е казал Мирослав Найденов. Докато бях министър винаги съм се ръководил само от върховенството на закона. Това е част от кампанията на БСП. След посещението ми вчера в Кърджали и радушният начин, по който бях посрещнат в цялата област, вече са доста поизнервени и от ДПС. За мен е важно да се срещам с хората и да изслушаме исканията им. Изявленията на Найденов са лични, в духа на кампанията, която водят някои политически партии. Моментът не е подбран случайно. Анонимният сигнал беше подаден точно в началото на предизборната кампания. Благодарение на усилията ни върнахме доверието на евроатлантическите ни партньори. Сега опонентите ни се изнервят, защото нямат какво да противопоставят. Затова се режисират сигнали като този и като "Буда", за който също моментът не беше избран случайно. Специални разузнавателни средства са били прилагани само съобразно закона. Всичко, което съм правил, съм го правил в интерес на държавата. Всичко, което съм правил, съм го правил за да разбием организираната престъпнос. Искам всички да са равни пред закона. Искам да се извиня на достойните служители на МВР, за това, което им причиняват в момента политиците, говорейки по тази тема, спекулирайки, дискредитирайки някои служители.

Повече по темата в "Капитал Dily"

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


82 коментара
 • 1
  bz avatar :-|
  bz

  Хайде сега да видим как от "Миро Мазния" "който отдавна трябваше да е във затвора" ще се опитате да го изкарате героя който се бори с "лошите".
  Прави впечатление че сте пропуснали и частта от интервюто на Найденов в която обяснява как се е срещал с Трактора.

 • 2
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  От Дневник идва в Капитал с леки промени :)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  xps avatar :-|
  xps

  Явно го е страх от нещо щом така е постъпил.... въпроса е срещу какво ще изтъргува това което знае и кой какво ще му предложи....
  То ако и Емил Димитров ще разприказва......

  Всички са навързани като.... свински черва.....

 • 4
  xps avatar :-?
  xps

  Найденов даде пример с бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, който точно преди да бъде отстранен, бил поставен под контрол, както и как е следен Дянков. "Той се обади, че е в Хасково, а те казват - системата показва, че е в Гърция. Каква система? Това е мракобесие. На какво прилича да отида да говорим с президента и да си оставим телефоните в другата стая, да пуснем телевизор за звуков фон?!".


  Ако това е вярно, тия от ГЕРБ бият и теорията за световната конспирация......

 • 5
  atropin avatar :-P
  atropin

  Гербавите почнаха да се клепат един-друг и така докато се омажат всичките. Щом и милиционерската дисциплина вече не работи - отиде коня у ряката.
  ПС. За Цветанов и Миро една препоръка: килия 213, вторият етаж, южното крило. При бай Ставри… познавам го лично… Човекът е строг! Но справедлив. Много обича майтапите. Вие сте млад, ще излезете запазен.

 • 6
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  До коментар [#5] от "atropin":Цветанов и Флоров са лекоатлети,сиреч-спортни гаджета..Ще се избият старите пандизчии кой да ги ощастливи пръв:)))Щом казваш ,че бай Ставри е строг ,но справедлив,то съм сигурен,че ще им достави и лубликанти за по-пълен комфорт на любовния фронт:))))!ГОРЧИВОО!
  Сигурно е много интересно,когато едно крило на мафията посрещне в панделата друго крило,което й е правило кал!!!Никога предизборната обстановка не е била толкова интересна...Човек се чуди да реве или да се смее!

 • 7
  pruch avatar :-P
  pruch

  Мирослав Найденов: Цветан Цветанов е подслушвал всички в правителството

  Това малко като -2012-краят на света .Сега очакваме Станишката и той нещо в тоя стил да се изцепи.Проблемът е ,че единственият пострадал ще се окаже Янето.Взеха му хлябът кото основен циркаджия в държавата.

 • 8
  tougherty avatar :-|
  tougherty

  До коментар [#1] от "bz":
  "Герои" има само в очите на зомбираните привърженици на ГЕРБ. За всички други, политиците от милиционерската формация могат се характеризират по-скоро като "комедианти". При това от доста ниско качество, предвид крайно ограничените им интелектуални възможности. Та комедиантът Миро, след като демонстративно му биха шута и го нарочиха за изкупителна жертва, (също както и комедианта Емо), най-накрая събра сили да каже истината, за да си го върне на доскорошните си колеги. Това обаче изобщо не означава, че Миро ни е станал по-симпатичен. Ако беше казал че "царят е гол" през януари например, можеше и да му повярваме, че макар и с малко акъл, все пак има някаква останала доблест въпреки всичките далавери и гафове. Сега обаче ситуацията е, че напускащите потъващия кораб плъхове на изпроводяк разкриват точно колко изгнил е този кораб. Но всъщност не ни казва нищо ново - ние това вече си го знаем. При това без подслушване. По-интересна е твоята ситуация, г-н Амбразурчик. Доскоро парите, които получавахте ти и другите бенефициенти за поддържане бляскавия имидж на партията и лидерите й в интернет пространството идваха точно от министерството на Миро. Технически това е бившият ти работодател, но гледам ти бързо-бързо го захапа по ръката. Май за пореден път се потвърждава поговорката "храни куче да те лае".

 • 9
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Тук някои герберасти се опитват да ни бъзикат... Щом Миро отдавна е трябвало да е в затвора - да сте го вкарали... Но беше удобен да изпълнява политическите поръчки в земеделието, нали... Опитите да се представи герб като борци срещу корупцията са повече от смешни. Проблемите им възникнаха от това, че се опитаха да заграбят всичко за себе си... Предишните се бяха разбрали и не се цакаха, а само ни разиграваха някакви театрални етюди по медиите и в парламента... Банкянския централен нападател обаче, реши да играе соло и с игра "тики-така" да прехвърли всичко на "другите"... Той още си живее в социализъма и мисли, че като застава в героични пози и плещи глупости по "народному" нещата ще се случат... Така не става обаче, другари... Като си в мафията, играеш по правилата на мафията.... и логично... почнаха да излизат далавери, признания, подслушвания, сълзливи "изповеди", разкаяния.... и сигурно още ще излизат...
  Btw - голяма признание е да главиш физкултурничето Цецко за сив кардинал... Горкия, той дори не е сънувал да се "издигне" толкова...

 • 10
  bz avatar :-|
  bz

  [quote#8:"tougherty"]Доскоро парите, които получавахте ти и другите бенефициенти[/quote]
  Ехоооо земята вика tougherty.
  Май живеете в някаква паралелна реалност където сте "компетентен" и ги "разбирате" нещата включително и моята скромна личност.
  Те отминаха времената когато истината принадлежеше само на Вашата партия ... но някои просто не сте разбрали.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход