🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата констатира хаос при печатането на бюлетини

Още обаче търси виновни за случая в Костинброд

Сотир Цацаров заяви категорично, че в Костинброд не са открити предварително белязани бюлетини, че няма данни от печатницата да са били изнасяни преди това бюлетини и че на практика държавното обвинение е "предотвратило" евентуалното извършване на престъпление.
Сотир Цацаров заяви категорично, че в Костинброд не са открити предварително белязани бюлетини, че няма данни от печатницата да са били изнасяни преди това бюлетини и че на практика държавното обвинение е "предотвратило" евентуалното извършване на престъпление.
Сотир Цацаров заяви категорично, че в Костинброд не са открити предварително белязани бюлетини, че няма данни от печатницата да са били изнасяни преди това бюлетини и че на практика държавното обвинение е "предотвратило" евентуалното извършване на престъпление.    ©  Анелия Николова
Сотир Цацаров заяви категорично, че в Костинброд не са открити предварително белязани бюлетини, че няма данни от печатницата да са били изнасяни преди това бюлетини и че на практика държавното обвинение е "предотвратило" евентуалното извършване на престъпление.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В безпрецедентно процесуално-следствено шоу се превърна пресконференцията на прокуратурата, на която бяха обявени резултатите от разследванията за купуване на гласове, както и досъдебното производство, свързано с намерените в Костинброд два дни преди изборите бюлетини.

На пресконференцията присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, трима негови заместници – Пенка Богданова, Борислав Сарафов и Ася Петрова, както и и.д. градски прокурор на София Роман Василев. Те коментираха и изпратените късно снощи до журналисти документи от разследването, придружени с анонимно писмо подписано от "достойни прокурори", които обвиняват прокуратурата, че изпълнява поръчка в полза на Сергей Станишев и Делян Пеевски.

Според прокуратурата, администрацията на Министерски съвет не е упражнила какъвто и да е било контрол над процеса по печат и превоз на бюлетините. Сотир Цацаров заяви категорично, че не са открити предварително белязани бюлетини, че няма данни преди влизането на прокуратурата от печатницата да са били изнасяни бюлетини, както и че на практика държавното обвинение е "предотвратило" евентуалното извършване на престъпление.

Провокирани от изтеклите през нощта документи от разследването и обвиненията срещу прокуратурата в "поръчка" от ръководството на държавното обвинение иницираха провеждане на процесуално-следствени действие – оглед на веществени доказателства – пакет, съдържащ иззети бюлетини предназначени за Кърджали и София. За целта прокурорите поканиха и две поемни лица от присъстващите на пресконференцията (единият беше Асен Иванов от ТВ7, а другият – представител на сдружение, което участва в протестите).

Сигнали в петък сутринта

На 10 май до главния прокурор са били подадени два сигнала, които са били подписани от бившия депутат от БСП Мая Манолова, като единият от тях касае именно печатницата "Мултипринт", а другият – за действия в "Информационно обслужване". Двата сигнала са били обединени и по тях е възложена проверка на ДАНС, в която са учствали трима агенти на службата и експерт от печатницата на БНБ.

Заместникът на Сотир Цацаров – Борислав Сарафов, цитира и част от изготвената справка от ДАНС, според която след пристигането на агентите на службата и експерта в сградата на печатницата, собствениците на печатницата – Йордан Бончев и съпругата му, не са били там. След като те са дошли, са били помолени да разяснят технологичния процес и да разведат екипа от проверяващите из печатницата. На въпрос на агентите дали има складирани бюлетини, Йордан Бончев е отговорил, че отпечатаните са спедирани до ЦИК и че се съхранява макалатура, както и годни бюлетини. В едно помещение е имало действително технологичен брак – намачкани бюлетини и такива, които са били ненарязани, а в друго помещение е имало десет палета бюлетини. Те са били нарязани и залепени, като е имало варианти за различни избирателни райони.

"Ако приемете, че това е брак, проверяващият екип трябва да приеме, че имаме брак за Кюстендил, брак за Кърджали, брак за Пазарджик, брак за Шумен, брак за Варна, тоест имаме брак, предвиден за всеки един многомандатен избирателен район (МИР). Тези данни за нас бяха смущаващи и ние бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес", коментира зам.-главният прокурор Сарафов.

По време на проверката Йордан Бончев бил провел три телефонни разговора, чиито адресат е известен на разследващите, но Цацаров отказа да назове. По думите на прокурорите след този разговор, собственикът на печатницата и общински съветник от ГЕРБ в Костинброд е променил показанията си, защото първо бил казал, че става дума за "надпечат", а после – за брак.

На базата на изготвената справка от ДАНС прокуратурата взима решение да образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител по два текста от Наказателния кодекс – за длъжностно престъпление и група за нарушаване на избирателните права на гражданите.

В района на печатницата са били както Роман Василев, така и ръководителя на следствения отдел на СГП Петьо Петров, известен като Петьо Еврото. Сотир Цацаров разказа, че е бил принуден да разкомнадирова наблюдаващият прокурор Ангел Попколев. Причината е че той си е тръгнал по средата на процесуално-следствените действия.

Късно вечерта Сотир Цацаров се обажда на президента Росен Плевнелиев "не защото прокуратурата дължи обяснение някому", а за да го информира за случилото се. Плевнелиев, по думите на главния прокурор е поискал "сигурна охрана" на намерените бюлетини. "Аз предложих на президента", коментира Цацаров, "до приключване на деня на размисъл и парламентарните избори, прокуратурата да работи активно, но в никакъв случай да не изнася каквото и да е било информация."

Фалшифицирани протоколи и безконтролно раздаване на бюлетини

Борислав Сарафов цитира показанията, които е дал икономическият директор на печатницата, чието име Сарафов отказа да назове, но впоследствие се видя на показаните от прокуратурата документи – Георги Иванов. Той разказал как служителят в администрацията на Министерски съвет Иво Цонков му се е обадил, за да му каже, че в община Триадица имат проблем с бюлетините и поискал да му предостави допълнителни. "Ако някъде има неизправни бюлетини" попита риторично Борислав Сарафов "откъде се запълват – ЦИК или от самата печатница?"

За предаването на бюлетините бил подписан констативен протокол, който бил подписан с дата 8 май, но реално бил изготвен в късния следобед на 10 май. Три дни по-рано – на 7 май, пак по искане на Цонков били предоставени 1880 бюлетини по искане на Софийската областната управа, защото ГРАО били променили избирателните списъци. В показанията си Иванов споменал за още едно "предаване" на бюлетини от тези, които са складирани в печатницата. Те били поискани от ЦИК за мостра. Тук Борислав Сарафов отново зададе риторичен въпрос – защо на ЦИК се дават мостри, които са технологичен брак, както се твърди. По-късно през деня от ЦИК изпратиха прессъобщение в което казаха, че мострите са им били предоставени от администрацията на МС, което било дългогодишна практика.

Пред разследващите главният секретар на МС Росен Желязков, който е началник на Иво Цонков, е казал, че не е било възлагана допечатка на печатницата. Той е бил разпитан два пъти и по думите на Цацаров не упражнил никакъв контрол като възложител на поръчката. Вчера Желязков, който е в най-близкото обкръжение на Бойко Борисов и работи с него от времето, когато той беше кмет на общината, разви тезата, че "Мултипринт" може да печата бюлетини за тапети.

От прокуратурата казаха, че все още Иво Цонков не е бил разпитан. Пред "Капитал" Цонков обясни, че е държавен служител и може да разговаря само при разрешение на пресцентъра на Министерски съвет. След отправено запитване, от "Правителствена информационна служба" заявиха, че няма да дават повече информация по случая.

Главният секретар на Министреския съвет Росен Желязков не отговаря на мобилния си телефон.

От изложението на прокурорите стана ясно, че печатът на бюлетините е започнал четири дни преди да бъде сключен договорът с МС, като идеята на разследващите е била да не се възпрепятства изборният процес.

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази недоумение защо при положение, че държавата разполага с печатницата на БНБ подобни поръчки се възлагат на частна печатница, която по свое усмотрение трябва да организира и транспорта на бюлетините: "Тук е въпрос на конструиране на Изборния кодекс. Защо ни е обществена поръчка за бюлетини, когато държавата спокойно може да предвиди къде се печатат бюлетините, кой ги разнася. А не – МС да сключи договор с Х, Х да си купи хартия още преди да му са възложени бюлетините, след това Х да намери Y, който да вози бюлетините. Това не е упрек към служебното правителство, това е конструкцията на закона", каза главният прокурор.

Прокуратурата не е имала полезен ход в събота и е трябвало да говори

Сотир Цацаров се опита да обясни и защо прокуратурата е оповестила за случая.  По думите му в събота са "завършили осъществените през нощта първи действия по разследването", като междувременно случилото се е било оповестено в медиите, което е станало причина държавното обвинение да пусне прессъобщение по случая, което обаче "не адресира конкретна политическа партия." Според главния прокурор "реакцията на другите политически партии трябва да бъде коментирана от ЦИК." 

"За мен е абсолютно необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си с този инцидент за да твърди, че прокуратурата буквално е свалила техния изборен резултат с пет, шест процента. Реакцията на лидерите на останалите политически партии трябва да бъде преценена от ЦИК, защото, според мен тя беше просто експлоатация на събитието за собствените им политически цели", заяви главният прокурор.

Съветите на Бойко Борисов по оперативно-техническо майсторство - неприложими

Сотир Цацаров коментира и съветите на бившия премиер Бойко Борисов за това, че разследващите е трябвало да сложат проследяващо устройство на палетите с бюлетини и да проследят къде ще отидат и тогава да ги задържат: "Въпреки съветите по оперативно-тактическо майсторство, проследяването на определени палети, проследяването на групи бюлетини, от територията на печатницата, ние сме счели за абсолютно невъзможно." По думите на Цацаров печатницата е била наблюдавана в 24-часов режим от общо 82 камери, "които фиксират абсолютно всяко действие в предприятието и записват информацията на седем броя записващи устройства, които ние вече сме иззели. При това положение, стигането на бюлетините по, да го нарека, негласен начин, и използването на СРС, т.е. проследяване на самите палети, за нас е преценено като практически невъзможно. Може да не сме прави; може да не сме толкова опитни – със силите си на Прокуратурата, толкова умеем."

Прокуратурата сама се отказала да разследва третият сигнал

И.д. градският прокурор Роман Василев изнесе допълнителни данни за третият сигнал. Той е бил подаден в петък вечерта от юрисконсулта на БСП. В него се твърдяло, че се подготвят автомобили с двойни дъна, които да превозват нераглементирано бюлетините. "Прокуратурата е предприела съответните действия заедно с ДАНС, установила е автомобилите. След случилото се, изнесеното в медиите, сами разбирате, че дейността и на Прокуратурата, и на Държавната агенция към този момент", коментира Василев.

От източници в прокуратурата, "Капитал" научи, че държавното обвинение работи активно по сигнала за нарушения в "Информационно обслужване."

Документите изпратени от "достойните" прокурори изтекли от ДАНС

Сотир Цацаров коментира и изпратените късно снощи и подписани от "група достойни прокурори" документи. Той е научил за тях от собственичката на радио К2 Илияна Беновска, която го е събудила в 23:30 с няколко sms-a и обаждания. "Прокурорите, които са достойни, не са анонимни, а тези, които не са достойни са по-грамотни от автора на писмото" ,коментира Цацаров и уточни, че изпратените документи до медиите буквално допреди половин час са се намирали в ДАНС. Роман Василев показа различни версии на прокурорското постановление. От тях стана ясно, че копието, изпратено до медиите, е това, което се е намирало в ДАНС, а не в прокуратурата.

По-късно от ДАНС разпространиха кратко прессъобщение от което става ясно, че се извършва "вътрешна проверка." Общоизвестен факт е, че съпругата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов - Десислава, работи в ДАНС. Дали тя има отношение към проверката не е ясно, защото по закон щатът и длъжностите в агенцията са секретна информация.

Сотир Цацаров не отговори на въпроса, защо прокуратурата е предпочела да работи с ДАНС, а не с МВР. По-късно на въпрос с коя служба остава да работи обвинението при положение, че и от ДАНС изтича информация, Цацаров отговори: "Преди малко ме попитахте защо не сме извикали ГДБОП, остана само пожарната."

Единственият доказан купувач на гласове: ДПС

В началото на пресконференцията зам.-главният прокурор Ася Петрова изнесе статистика за разследванията свързани с купуване на гласове, които били общо 64, като най-много има в апелативния район на София. По около 150 сигнала държавното обвинение продължава проверката си.

Само 14 обаче са разследавнията за организирано купуване на гласове. Задържани са трима човека - във Враца, Поморие и Пловдив, а двама вече са признати от съда за виновни, след като са сключили споразумение с прокуратурата. Прекъсвайки Ася Петрова, Цацаров заяви, че те са купували гласове в полза на ДПС.
95 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  epoc avatar :-|
  epoc
  • - 6
  • + 74

  След като бюлетините трябва да се контролират, тогава нека се печатат в печатницата на БНБ - там има и охрана, и достъпът е много затруднен, хем ще има и някои реквизити на ценни книги, така че да се подправят трудно (сегашните черно-бели и на двустранене ксерокс може да се копират едва ли не).

  Тъкмо ще се секне кранчето на партийните печатници.

  Или електронно гласуване за всички.

  Нередност?
 • 2
  bz avatar :-|
  bz
  • - 36
  • + 36

  "Пред разследващите главният секретар на МС Росен Желязков, който е началник на Цонков, е казал, че не е било възлагана допечатка на печатницата. Той е бил разпитан два пъти и по думите на Цацаров не упражнил никакъв контрол като възложител на поръчката."
  Този Цацаров съвсем го удари през просото.
  Какъв контрол да упражнява държавен служител в частна фирма ?!?
  Има си обществена поръчка където точно е записано кой какви отговорности има.
  Има си подписан договор за изработка и там пише кой какво трябва да прави.
  Като какъв точно Цацаров разсъждава на глас какво му се струвало на него за нормално и какво не.
  Ако има нарушение на закона кажете противоречи на този или онзи член а то няма такъв коментар - само предположения че можело печатницата на БНБ или някоя марсианска шечатница по добре да го била направила.
  Комунистически глупости на ента степен.
  Никой не е оспорвал процедурата по обществената поръчка и сега всякакви "специалисти" им слушаме свободните съчинения в ефир.

  Нередност?
 • 3
  analiziraitova avatar :-|
  analiziraitova
  • - 3
  • + 23

  Трудно е да видиш тук интереса на България и на народа ни.

  Нередност?
 • 4
  trentatre avatar :-?
  Андонов
  • - 10
  • + 44

  Главния прокурор прояви характер на пресконференцията. Интересни бяха констатациите на зам. глав. прокурор Сафров, който риторично зададе въпроса: Какъв брак? За Кюстендил Хасково, Кърджали, Пазарджик и т.н. визирайки надписаните палета с бюлетини. Това е симптоматично за посоката на разследване. Остър остава и въпроса със съхранението и на практика свободния достъп до въпросните бюлетини. Някой трябва да носи отговорност. Някой. Но дано този път отново не сме всички ние.

  Нередност?
 • 5
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe
  • - 8
  • + 19

  Ако някой нещо е разбрал , не е чел внимателно .

  Нередност?
 • 6
  kons avatar :-P
  Viscount Ganyo
  • - 6
  • + 41

  До коментар [#1] от "epoc":

  Ако се отпечатват в БНБ става по-сложно да се изнасят от там и да се фалшифицират избори.

  Нередност?
 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 20
  • + 26

  До коментар [#4] от "trentatre":

  Само не казаха как ще се изпълни фалшификацията. А това е най-важното. А в печатницата имало и 85 камери...

  Все за "брак" говорят - ама "брак" има много значения. За един нещо е брак за друг не. Например, като си произвел нещо и след това не може да го продадеш - какво е? брак.

  Прекалено буквални тия прокурори. Изгориха юргана заради бълха.

  Нередност?
 • 8
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian
  • - 23
  • + 41

  Откъде Мая Манолова има този сигнал? Всички познаваме мръсните игри на партията столетница, но това вече е прекалено. Не че ГЕРБ са стока, разбира се, но толкова грубо и плитко едва ли някой би тръгнал да фалшифицира избори. Това е нагласено и много е интересно да се проследи от кой.

  Нередност?
 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 4
  • + 25

  Бюлетините не са банкноти - ако бяха, щеше да има много по-строги изисквания за печатането им.

  Как е било на изборите през 2009та?

  Нередност?
 • 10
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian
  • - 7
  • + 12

  [quote#6:"Neyk"]Ако се отпечатват в БНБ става по-сложно да се изнасят от там и да се фалшифицират избори. [/quote]
  Точно така - значи да се печатат в БНБ е по-правилното решение. Но истината е, че както при правилата за провеждане на избори, така и в много други публични дела нещата се случват не само непрозрачно за обществото, но и в противоречие с правила или при пълна липса на такива. И това не е недоглеждане - просто такава е играта на шайката крадци налазили България след 1944 г. и техните "достойни" наследници.

  Нередност?
Нов коментар