Съмненията около допуска на Делян Пеевски се разрастват

Проучването му за надеждност е продължило четири работни дни

Искането за проучването на Делян Пеевси е било отправено от премиера Пламен Орешарски. Към началото на проверката той не е бил началник на Пеевски и остава абсолютно неясно в какво качество е поискал проучването.
Искането за проучването на Делян Пеевси е било отправено от премиера Пламен Орешарски. Към началото на проверката той не е бил началник на Пеевски и остава абсолютно неясно в какво качество е поискал проучването.    ©  Юлия Лазарова
Искането за проучването на Делян Пеевси е било отправено от премиера Пламен Орешарски. Към началото на проверката той не е бил началник на Пеевски и остава абсолютно неясно в какво качество е поискал проучването.
Искането за проучването на Делян Пеевси е било отправено от премиера Пламен Орешарски. Към началото на проверката той не е бил началник на Пеевски и остава абсолютно неясно в какво качество е поискал проучването.    ©  Юлия Лазарова

Съмненията, че в процедурата по издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация на Делян Пеевски е бил нарушен законът се увеличават.

От Софийския районен съд съобщиха за "Капитал", че Делян Пеевски е поискал и е получил свидетелство за съдимост на 5 юни. Това е най-ранната дата, на която е могла да започне процедурата за проучването му за благонадеждност - свидетелството за съдимост е в задължителния пакет документи, които се подават в началото на проверката.

Както съобщиха от ДКСИ, допускът му е издаден шест дни по-късно - на 11 юни. В този срок влизат и, събота, и неделя. Това на практика означава, че служителите на ДАНС са успели да проверят Делян Пеевски за четири дни.

Законът за защита на класифицирана информация (ЗЗКИ) предвижда двумесечен срок за провеждане на проучването за ниво "строго секретно". Този срок обаче е инструктивен и процедурата може да продължи по-кратко или по-дълго. Специалисти в областта на защитата на класифицираната информация коментираха, че ако бъде извършена надлежно, проверката няма как да продължи по-малко от три седмици. Толкова например е бил срокът, за който са били проучвани зам.-министри от служебния кабинет.

В случая на Пеевски е било извършено т.нар. "разширено проучване". Според ЗЗКИ освен всички останали въпроси, които се изясняват, процедурата в този случай включва и "проверки по местоживеене, по месторабота, на банковите сметки на проучваното лице и в данъчните регистри." Провежда се задълбочено интервю с трима човека, които са били посочени от проучвания и т.н. Всичко това отнема технологично време и обективно няма как да стане за три дни. Общоизвестен факт е, че през последните години Делян Пеевски живее във Велинград, т.е. проверяващите със сигурност е трябвало да отидат до там и да разпитат неговите съседи.

Като какъв Орешарски иска проучването

Специалисти коментираха, че има и друг съмнителен момент в процедурата – фактът, че искането за проучване е отправено от премиера Пламен Орешарски. Към началото на проверката той не е бил началник на Делян Пеевски и остава абсолютно неясно в какво качество е поискал проучването. Самият премиер си противоречи по темата.

В деня на избора на Пеевски, Орешарски първо заяви, че е "проверил" и получил информацията, "че няма причина да не получи такъв достъп." Миналата седмица министър-председателят вече твърдеше, че той лично е настоявал Пеевски да си извади предварително разрешение.

Към тази дата не е имало как синът на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева да бъде кандидат за поста, защото не е отговарял на действащите тогава законови изисквания – не е имал 10-годишен стаж в службите за сигурност. Това на практика означава, че и Орешарски, и Пеевски са били сигурни, че спешните промени в Закона за ДАНС (които снижават изискванията по мерките на Пеевски) ще бъдат приети.

Кой е извършил проверката

Още преди една седмица изпратихме запитване до ДАНС относно обстоятелствата, по които е издадено разрешението, но от там до този момент не са изпратили отговор. Поради тази причина изпратихме запитване и по реда на Закона за достъп до обществена информация.

По информация на "Капитал" проучването на Пеевски е извършено от дирекция "Сигурност на ДАНС", която е на пряко подчинение на председателя на агенцията, в случая това е и.д. Владимир Писанчев. Именно той може да иницира проверка на подчинените си – сценарии, който е малко вероятен, най-малкото защото би уличил и себе си.

Би било логично проверката на обстоятелствата, по които е издаден допускът, да бъде иницирана от прокуратурата. Към този момент няма изгледи това да се случи. "Ако председателят на ДКСИ реши, че има нещо нередно, да ни сезира. Не можем да проверяваме всеки допуск до класифицирана информация", коментира за "Капитал" зам.-градският прокурор Роман Василев.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


74 коментара
 • 1
  dr_t avatar :-|
  dr_t
  • -17
  • +526

  Решението е ЕДНО! ИЗБОРИ и Орешарски и Пеевски на съд, а след тях и СерГей и другите които искат да досъсипят държавата и държавността...

 • 2
  uli01310814 avatar :-|
  Winter Mute

  За такива провинения срещу народа, мисля, че преди време са ги пращали на бесилото направо, но сега е 21-век и май няма такива правила.

 • Натътрузен десебар, слуга на БСП
  • -12
  • +398

  Долна червена сган!!! ОСТАВКА!!!

 • Доказа се,че за политическата мафия не важат никакви закони и правила...

 • 5
  sensi avatar :-|
  Асен Петров

  Колкото повече се рови в тази история, все повече замирисва. Не мога да си представя какво ще излезне след време и за другите назначения


 • 6
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  Още като лъсна скандла с малоумната номинация на Мамин Делянчо стана ясно ,че и в ДАНС и в ДИКСИ тотално са нарушили процедурата по ЗЗКИ ,като аджамийската,абсолютно проформа са извършили т.нар проверка и са му издали допуск до ниво "Строго секретно".
  Очевидно е,че на човек с толкова разностранни интереси ,бизнеси и бурна младежка икономическа и социална активност(същий Барк Зукърбърк или Сергей Брин) не може да му се направи толкова скоростно проучване..Семейните,иконоическите връзки,дори и тези на хората,които го охраняват и на певачката ,която му чурулика на ушенце или пъпче вечер очевидно нито са били засягани ,нито анализирани,което поставя под съмнение изобщо качеството на работата на ДАНС И ДИКСИ.Трябва да поискаме незабавно обяснение пред парламента на Писанчев и шефа на ДИКСИ преди да бъдат уволнени дисциплинарно и предадени на прокуратурата за разследване.С поръчковите си действия те нарушават първо конституцията ,с оглед на равното третиране на гражданите от закона,после процедурите ,описани в специалните закони и направени,за да гарантират,че лица ,които нямат право ,не биха получили достъп до класифицирана информация..Очевидно Делянчо е третиран привилигировано и то по такъв начин,че са нарушени дори минималните стандарти на работа на службите ,с оглед получаване на определения резултат (допуск до ниво "Строо секретно")....Какво се получава..Плюехме Цвъчко и Боко,че поръчково водят дела,първо обвиняват,после събират доказателства и накрая обвиняемите биват оправдавани, а какво се получава(съдейки от думите на СерГЕЙ и ОЛигарски) -избираме човек с най-малко спорни качества и биография,създавана на коляно ,за да "Смачкал организираната престъпност и контрабандата" ,понеже "демонстрирал воля и решителност(по думите на СерГЕЙ и Олигарски) да го направи за 3 месеца..Много интересно как е възнамерявал,каква оригинална концепция и подход е приложил за справяне с ДДС измамите и контрабандата..И ако има ноу хау защо ,дори и да не е Делянчо този,който ще го прилага,това ноу-хау не е представено като лечебен цяр ,невиждан в света и не действа 1 месец след идването на правителството на Олигарски на власт,а те се пънат(с подкреата на някои медии) да ни убедят ,че големия проблем с контрабандата са циганките на Женския пазар,които продават по 2-3 стека на ден.....ЧАКАМ С ИНТЕРЕС ДА ВИДЯ КОЙ "СПЕЦИАЛИСТ" ЩЕ ОГЛАВИ МИТНИЦИТЕ И КОЙ НАП....ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЕ СА ПИПНАТИ НИТО ВАСИЛ ПАНОВ В НАП ,НИТО ДРУГИТЕ РАЗБОЙНИЦИ ПО МЕСТА.ЗА МИТНИЦИТЕ-НОУ КОМЕНТ.....ЧАКАМЕ "МОТИВИТЕ" НА ПИСАНЧЕВ И ШЕФА НА ДИКСИ ЗА СВЕТЛИННАТА СКОРОСТНА ПРОВЕРКА НА ДЕЛЯНЧО ,ЗАЩОТО НЕ ИСКАМ ДА СЕ ПРАВИ ПОВТОРНА ,КАКТО ТАЗИ С ДОХОДИТЕ НА ЦВЕТАНОВ....!!!!!!!!

 • 7
  maka avatar :-|
  maka

  Хахах, че какво има да го проверяват толкова, те цялата информация дето ще съберат от проверки я имат от разследващи разработки последните 10 години. Просто са си погледнали разследващите разработки, казали са, аха, сега ей на тоя трябва да му дадем разрешително, и хоп, готово ;)

 • 8
  maka avatar :-|
  maka

  До коментар [#6] от "Kaschei Bezsmertni":

  Няма нищо аджамийско в това да издадеш разрешително за достъп до класифицирана информация на човек който си разследвал. Да го наречеш аджамйско е да ги оправдаеш, че нещо са объркали или не са знаели, не са имали опит, и т.н.

  Проблемът не е, че разрешителното е издадено толкова бързо - проблемът е, че изобщо е издадено.

 • 9
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  Най-вероятно ще се стигне до пране "Без накисване" и универсалният чистач на биографии и замитане на следи,а именно-Прокуратурата на Република България,под ръководството на МЕГА интелигентния и "некорумпиран" тип Роман Василев,ще направят бърза проверка и ще установят ,че всичко по случая е ОК и след някоя и друга година,отново същата прокуратура,със същия Роман Василев,след анонимно припомняне,ще започнат повторна проверка и ще установят,че май не е било точно така,както са установили в първата проверка....Въртиме се в омагьосания кръг,където централна роля играят независимите и несменяеми магистрати,вездесъщите борци за справедливост от съда и прокуратурата,за които ако не се въведе изборност и мандатност с Велико Народно събрание,ще продължават да творят безобразия и да лижат задниците на всеки властимеющ(да ги предупредя,че редовното целуване на задници,особено такива мазни като на Делянчо,водят до еширихия коли),ще правят поръчкови проверки и ще си затварят очите през наглите безобразия(случая Борилски,Мишо Бирата,Вучката,доходите на Цветанов,аферите САПАРД на Людмил Стойков,Догановите хонорари ,Жорко-жребеца на Марковска с "побоя му " от 50 килограмова полицайка) и т.н!!!

 • 10
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  До коментар [#8] от "maka":Колега,абсолютно си прав,аз не исках да съм толкова директен..иначе дори бих поставил въпроса защо делото срещу Делян Пеевски за далаверите в държавния резерв ,както и това,което правеше майка му в тотализатора,не са минали всички инстанции и двамата не са съответно в Централния затвор и Сливенския..!!!Срещу тях ,доколкото си спомням ,се правеха една камара "прокурорски проверки от топ прокурора Роман Василев...да ги изискат от архив и да видят защо са прекратени,изобщо дали не са се водили като случая с Мишо Бирата,срещу неизвестно длъжностно лице и т.н.....Мен ме е срам заради тези,които са пуснали бюлетини за Делян..Само във Велинград и околия (по думите на Камен Костадинов) той е взел 14 хиляди гласа!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход