Законови промени срещу нерегламентиран внос на зеленчуци

Проектът трябва да бъде готов до две седмици

Промени в законодателството, които да доведат или до създаване на специализирано звено за борба с нерегламентирания внос, или до по-добра координация на институциите. Това са двете идеи, по които работят междуведомствените групи по проблема. Преди седмица започнаха масирани проверки по границите, борсите и тържищата след протест на зеленчукопроизводители, които се оплакват от контрабанден внос, подбиващ цените на продукцията им. До момента са извършени над 1000 проверки на границите, по борси, тържища, складове и хипермаркети.

Законодателни промени

Макар вчера от земеделското и финансовото министерство да съобщиха, че "нерегламентираният внос е спрян", институциите са отчели и някои пропуски в законодателството, заради което и ще се работи по евентуални промени. Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова съобщи, че в момента се проучва румънският опит в проверките и ще се обсъжда дали може да се приложи у нас. По думите й в Румъния действа модел, според който на граничните пунктове се поставят пломби на товарните автомобили, а данните за тях се въвеждат в електронна система. След като камионът пристигне на обявената предварително финална дестинация, има и представител на контролните орган при разтоварването. Съответно, ако става въпрос за транзитно преминаващ товарен автомобил, пломбата се сваля на границата, от която напуска страната. Този контрол се прилага за рискови групи стоки, каза още Петкова.

Другият вариант, който е обсъждан в работната група, е за засилване на взаимодействието между институциите и подписване на споразумения за сътрудничество. "Двата варианта ще бъдат анализирани по отношение на разходи и ползи, ще бъдат обсъдени и със заинтересованите страни", каза още Петкова, допълвайки, че до две седмици ще има готовност за конкретни предложения.

Над 1000 проверки

От протеста на зеленчукопроизводителите от миналата седмица досега са направени над 1000 проверки по границите, борси, тържища, складове, хипермаркети. Открити са 11 нарушения, свързани с безопасността на хранитe. Още през миналата седмица стана ясно, че шумното съобщаване на предстоящите инспекции са намалили силно присъствието на продавачи по борсите и тържища за зеленчуци. Вчера от земеделското министерство дори съобщиха, че борсата в благоевградското село Кърналово, откъдето започна протеста, въобще не е отваряла през последната седмица.