Еврозоната дава нови признаци на възстановяване

Производството в региона се връща към растеж след две години свиване

Производството в еврозоната е нараснало през юли повече, отколкото се смяташе, което е поредното доказателство, че за пръв път от две години се вижда светлина в края на тунела за икономиката на региона. Финалните данни от индекса на мениджърските поръчки (PMI) в производствения сектор показват увеличение до 50.3 пункта, спрямо 48.8 през юни, и 50.1 според предварителните данни от 24 юли. Показателят преминава границата от 50 пункта, разделяща свиването от растежа за пръв път от юли 2011 г.

Тези данни се вписват в потока от положителна статистика, която дава надежда, че еврозоната е на път най-после да излезе от рецесията, в която изпадна през последното тримесечие на 2011 г. През юни броят на безработните във валутния съюз са намалели за пръв път от две години, а през юли бизнес доверието достигна 15-месечен връх. Въпреки разочароващите данни за потребителските разходи в най-големите регионални икономики Германия, Франция и Испания през юни, общата картина е на икономическо възстановяване.

Край на рецесията

Растящото производство и ниската инфлация, която се задържа на ниво от 1.6% през юли, вероятно ще дадат аргумент на Европейската централна банка да не предприема значителни промени в политиката си. Според икономисти, анкетирани от Reuters, БВП на еврозоната ще се върне към растеж от 0.1% през периода юли-септември.

"Данните поставят производствения сектор в добра позиция да окаже положителен ефект върху икономическия растеж през третото тримесечие и да помогне за излизането от рецесията. Производството отново се повишава в Германия, Италия, Холандия и Италия, и спира свиването си във Франция и Австрия", отбелязва Роб Добсън, старши икономист в изготвителя на PMI индекса Markit.

Данните от проучването за юли също така показват първия ръст на новите поръчки за сектора от май 2011 г. Поръчките за износ също отново нарастват след спада през юни, но подиндексът на заетостта остава под нивото на растеж, макар да се е увеличил от 47.8 на 49.1 пункта. "Производството продължава да допринася за високото ниво на безработица в еврозоната, но дори в това отношение има солидни признаци на възстановяване", изтъква Добсън.

Германски двигател на икономиката

Основен фактор за подобрението отново е най-голямата икономика в региона Германия, където PMI индексът отчита най-големия си ръст от година и половина. Показателят се е покачил до 50.7 пункта през юли спрямо 48.6 предишния месец, благодарение на ръста на производството и новите поръчки. През първите години на кризата в еврозоната Германия оставаше бастионът на растеж, но в началото на 2013 г. избегна на косъм рецесията заради спадащото търсене на външни пазари.

"Производственият сектор се облагодетелства от цялостната промяна в бизнес средата. Подобрението е свързано в голяма степен с повишените разходи на вътрешния пазар, които контрастират със слабото търсене в Китай и останалата част на еврозоната, което продължава да тежи на износа", отбелязва Тим Мур от Markit.

През юли се наблюдава и подобрение при някои от най-пострадалите от кризата икономики като Гърция, където производството е забавило спада си. Там PMI индексът е достигнал най-високото си ниво от 43 месеца. В Испания обаче показателят е спаднал до 49.8 пункта, след като беше достигнал 50 през предишния месец. "Макар новите поръчки да се повишават за втори пореден месец, това не е било достатъчно окуражително за испанските компании да увеличат производството и заетостта", обясняват от Markit.

Положителни сигнали дойдоха и от другия край на света, където официалният PMI индекс на Китай отчита повишение до 50.3 пункта през юли, въпреки прогнозите за спад до 49.9. Това обаче не е достатъчно да успокои притесненията за забавящия се икономически растеж на страната, тъй като алтернативният PMI, изготвян от HSBC и Markit, спадна до 47.7 пункта, което е най-слабото му ниво от миналия август.

Още от Капитал